soczewicą:) Mniam:) Cukinia curry z soczewicą Składniki: około 1 kg żółtej cukinii 2 spore cebule przyprawy: curry, kurkuma, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól himalajska, imbir soczewica czerwona 400 g Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i poddusić na patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy. Jeśli chodzi o ilość przypraw to jest(...)curry, dwie łyżeczki kurkumy i czosnku niedźwiedziego, dużą szczyptę pieprzu. Dusić do miękkości. U mnie trwało to około 25 minut (użyłam dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć do wrzątku i gotuj 7 minut). Nie doprawiałam jej - lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo
pyszne zdrowościzimnym nosem wróciłam do domu. Co za szczęście, że rano ugotowałam zupę... i to nie byle jaką!Bardzo pożywną, gęstą i rozgrzewającą. Jej głównym składnikiem jest czerwona soczewica
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka oleju kokosowego/masła klarowanego (ok. 10 g) 1 puszka pomidorów bez skórki całych (ok. 400 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) 3 łyżki czerwonej soczewicy (ok. 30 g) 1/4 dużej cebuli (ok. 50 g) 1 ząbek czosnku (ok. 5 g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g) 1/2 szklanki wody 400 g różyczek brokułu zioła
Vroblewska-fitlifedania to szczerze polecam. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dahl wyśmienicie smakuje z dodatkiem chlebka Naan lub z zwykłym pieczywem. Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, pomidory 4 szt, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, koncentrat 4 łyżki, kmin Rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, garam masala pół łyżeczki, kurkuma pół(...)Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile, aby uwolniły swój aromat a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy wod ą , tak aby soczewica była przykryta. Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skorki, kroimy w kostkę i dodajemy
kulinarne odsłony patiNigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować soczewicy, a że ostatnimi czasy dość o niej głośno i zaczęła być łatwo dostępna w przydomowych sklepach postanowiłam zrobić z niej zupę. Poszperałam trochę w internecie, dopasowałam znalezione przepisy pod swój smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej(...)polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry
Simply Foodczyli z jednej „masy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz do smaku (każdego mniej więcej łyżeczkę) pęczek pietruszki lub czubata łyżka suszonej olej
greenscarfmożna wszystko wrzucić do garnka a potem zblendować. Gęste, zawiesiste i bezmięsne zupy kremy i moje serce bije szybciej! Do przygotowania 6 porcji zupy potrzebujemy: – 1 szklankę czerwonej soczewicy – czosnek (wg uznania 1 ząbek lub więcej) – 1 cebulę – domowy koncentrat pomidorowy – świeże zioła – sól, pieprz, curry, papryka – jogurt sojowy naturalny Soczewicę wypłukać
Szybko Tanio Smaczniebyć naprawdę pyszna! Sama zjadłam dwa kawałki i się rozpłynęłam.. Połączenie gorzkiej czekolady i śliwek to jedno z najlepszych - klasyczne i nieprzekombinowane. Tarta zdrowa, na spodzie z czerwonej soczewicy, z kremem z bardzo zdrowej kaszy jaglanej, a słodzona stewią. Z dodatkiem czekolady Goplana nabrała charakteru, bo bez niej.. bez niej nie byłoby tej tarty! Weekend bez zdrowych
Czarnawisienkaporcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex , pieprz cayenne Agnex , papryka słodka Agnex , tymianek, kminek mielony, czosnek kolorowy Agnex , pieprz ziołowy i prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie(...)grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance wody, bez soli! Kiedy warzywa stają się już miękkie dodaj do nich wszystkie ulubione przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze ok. 10 minut
Zdrowie na języku :Pryżu, 1 torebeczka1 szklanka czerwonej soczewicy3 szklanki bulionu2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni1 puszka pomidorówPrzygotowanie: W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę
Fabryka pomysłówkoktajlowymi z oliwą czosnkową... Pierożki zrobiłam w wersji wegańskiej. Zapraszam😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, sól 2 łyżeczki, olej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku(...)oraz stopniowo wodę tyle ile zabierze ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. Farsz: Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy nie wielką ilością wody, solimy i gotujemy aż soczewica się rozpadnie. W razie potrzeb dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
kulinarne odsłony patizagorzały mięsożerca! – pasztet zajada ze smakiem. Zanęciła mnie więc ogromnie do wypróbowania receptury i oto tego efekty :) Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: SOCZEWICA: 2 szkl. soczewicy czerwonej 2 liście laurowe 1 łyżeczka Vegety - płaska ¾ szkl. wody PASZTET: 3 cebule – średnie 3 marchewki – średnie 3 łodygi selera naciowego ¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera(...)pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli 3 jajka – średnie 2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania: Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Cebulę pokroić w talarki i wrzucić
Grunt to przepis!dotyczy to zarówno warzyw i innych składników, jak i przypraw). Oczywiście cała teoria 5 przemian jest trochę bardziej złożona, jednak tytułem wstępu najważniejsze zdążyłam już wyjaśnić. Dzisiejszą zupę z soczewicy zgodnie z 5 przemianami robimy tak : - w garnku rozgrzewamy olej kokosowy (czyli zaczynamy od Ognia), - wrzucamy na niego startą na dużych oczkach tarki marchew (4 sztuki), mieszamy (tu mamy Ziemię(...)trochę (pół łyżeczki soli morskiej), mieszamy (sól należy do Wody), - dodajemy kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, mieszamy (przemiana Drzewa), - dodajemy 1/3 łyżeczki kurkumy (znowu Ogień), - wsypujemy 250g przepłukanej czerwonej soczewicy (Ziemia), - przyprawiamy dodatkowo: łyżeczka papryki w proszku (Z), pół łyżeczki pieprzu (M), jeszcze pół łyżeczki soli (W), - zalewamy całość wodą (2 razy więcej, niż to, co w garnku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmasala, bazylia i ostra papryka. Składniki: z przepisu z bloga Dietetycznie w kuchni 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz(...)Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać
Moja Galeria Smakuprzygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad. Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6 z dodatkiem ryżu/kaszy: 250 g czerwonej soczewicy 350-300 g pomidorów 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę puszka mleka kokosowego 1 por lub 2 średnie cebule łyżeczka kurkumy łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka
greenscarf