soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:48/126)

Zupa z czerwonej soczewicy. 251

najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html   Składniki: 1,5 l bulionu 300 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 cukinii 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła  ostra papryka, bazylia sól, pieprz  Przygotowanie

Symfonia smakowa
Zupa krem z soczewicy 227

Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny – ok. 1,5 l- sól – 1 łyżka- pieprz – 1 szczypta- śmietana słodka 18% – 50 ml- makaron muszelki(...)marchew – 2 szt- koperek – 1 pęczek- masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym

Ostra na Słodko
Zupa z soczewicy 286

Robiłam dziś porządki w kuchennych szafkach  i znalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni.  I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała

Miksturownik
Zupa z soczewicą i dynią piżmową 161

Idealna na chłodne dni. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: mała dynia piżmowa 3 ziemniaki 1 czerwona cebula  2 ząbki czosnku 2 marchewki 3/4 szklanki czerwonej soczewicy kawałek pora 500 g passaty 1,5 litra bulionu drobiowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano sól pieprz 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów

kruche babeczki
Pikantna zupa z soczewicą 165

skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz  1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki  Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 168

Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku(...)jajko 2 łyżki otrębów owsianych Soczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 220

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A

ladykitchen
Gołąbki wegetariańskie 421

mniej kaloryczne niż te tradycyjnie przyrządzane, zawierają roślinne źródło białka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek(...)kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście

kuchcikownia
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 186

pokrojonej w grubszą kostkę 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę 2 papryczki chilli, posiekane 400 ml passaty pomidorowej 3 pomidory pokrojone w kostkę 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej 4 łyżki oliwy garść świeżego tymianku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem

karmelowy
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 149

wpisała się na stałe w nasze menu, a dzisiaj dzielimy się przepisem na nią z Wami :)  Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem  SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki(...)ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, pora kroimy w pół talarki.  W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, zarumieniamy go, dodajemy pora i całość podsmażamy 2 minuty po czym dodajemy pomidory z puszki.  Całość delikatnie solimy, dodajemy papryki i mieszamy - podduszamy kilka minut. Następnie odcedzamy soczewicę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 207

dobrych kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum(...)wolnym ogniu gotujemy jakieś 20 minut, aż soczewica się rozpadnie i ta woda, która jeszcze jest w garnku, zrobi się od niej gęsta. JESZCZE LEPIEJ JEST POCZEKAĆ AŻ DO CAŁKOWITEGO WYGOTOWANIA/ODPAROWANIA WODY, tylko trzeba przypilnować, żeby nie przypalić garnka - wtedy NA PEWNO kotlety się NIE ROZPADNĄ :)) Ugotowaną masę odcedzamy porządnie na sicie (chyba że już nie ma co odcedzać), dodajemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 215

ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z soczewicą 193

wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża cebula300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia w zupie 206

mielonego kminu1 lyzka przyprawy marokanskiej6 szklanek bulionu warzywnego1 kg dyni pokrojonej w kostke1 duzy pokrojony ziemniak1 szklanka czerwonej soczewicysol, czarny pieprzszczypiorek do dekoracjiwykonanie:Na srednim ogniu rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc cebule i czosnek. Dodac orzyprawe marokanska, zmielony kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut.Gdy warzywa breda juz miekkie

Przysmaki Karolki
Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności 157

pożywienia. Składnikom, które użyłem do przygotowania tego dania przypisuje się magiczną moc. Jednym od bardzo dawna, innym od mniej dawna, bo stosunkowo niedawno dopiero do nas trafiły. Składniki: - czerwona soczewica - z racji swojego kształtu jest symbolem bogactwa, dlatego często jest jadana w nowy rok. Zdawać by się mogło, że powinna być to soczewica żółta, z racji podobieństwa do złotych(...)głóg - właściwie od początku istnienia naszej kultury przypisuje mu się właściwości ochronne, gdzie w praktyce stanowił talizman ochronny przed czarami. Działo się to głównie za sprawą jego koloru czerwonego. Co prawda jadalne są tylko owoce, ale jako talizmany wykorzystywało się gałęzie. - bułka - zboża, a nawet wszystkie ziarna, otoczone kultem ze względu na swoją rolę jako głównego pożywienia. Ze względu

Kryzysowa Książka Kucharska