sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów, z których nieliczne, zazwyczaj niekompletne, zapadają w moją pamięć ;) Zatem improwizację, inspirowaną zasobami internetowymi, uważam za wielce udaną ;) Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. drobnego makaronu 300 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty
zadanie-gotowanieprzez to, że jest zmiksowana nawet największe niejadki nie mają się do czego przyczepić ;-) SKŁADNIKI 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 l wody lub bulionu (może być też poniedzielny rosół ;-) ) 2 duże pomidory 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy, kroimy w dowolne kawałki
Czary - gary w kuchniryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju kokosowym. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy. Podlewamy
Kucharzycasól himalajska - natka pietruszki - 1 łyżeczka oliwy z oliwek *Jeśli nie posiadacie żółtej soczewicy, która jest ciężko dostępna, można ją oczywiście zastąpić soczewicą czerwoną. Ta druga jest w każdym większym markecie. Polecam jednak wysilić się i znaleźć żółtą odmianę, jest smaczniejsza;) Wykonanie: - Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować 35 minut - W garnku z grubym dnem(...)odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut - Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki - Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać
Wegańska kuchnia orientalnastop. Przepyszna opcja nie tylko dla wegetarianów, sądzę że nawet Nam mięsożercom przyda się czasem coś innego niż mielony kotlet :) Składniki burgery 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy dodatkowo bułki rukola pomidor
pink envelopeUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi
pieprzny smaczekczarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula 2 szt czosnek 2 ząbki kurki około 300 g przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin sól mąka ryżowaolej do smażenia(...)klarowane masło)woda 2 łyżki3 łyżkiokoło 1,5 szklanki świeża kolendra lub natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Ugotować na miękko. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy (można pominąć, jeśli nie przepadacie za musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone
głodny alergikłyżek oliwy 1/2 kg cebuli, pokrojonej na pół a następnie w cienkie talarki 250 g zielonej lub brązowej soczewicy* 250 g długoziarnistego ryżu (u mnie basmati) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie się w czasie gotowania Przygotowanie: Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu(...)czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij przykrywkę i smaż dalej cebulę, aż stanie się złocista. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, zalej 1 l. wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut (nie dodawaj soli, bo soczewica może się wtedy rozgotować). Do gotującej się soczewicy dodaj ryż, połowę usmażonej cebuli (pozostałą część smaż dalej), sól i pieprz. Wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaKolety są bardzo smaczne i pożywne, przygotowałam je na obiad, podałam z surówka i ziemniakami. Osobiście bardziej wole kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 500 gram czerwonej soczewicy 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki płatków jęczmiennych Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą
Bajeczna Kuchniaśmietaną lub bez śmietany, też wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz listek, ziele domowa wegeta lubczyk Ścinki mięsa zalać wodą , dodać imbir oraz marchewkę startą na tarce oraz przyprawy
Moje domowe kucharzeniemuffinek, dzięki czemu gotowy pasztet możemy łatwo zabrać ze sobą na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 6 - 8 ćwiartek z kurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry
Kuchnia od dwojgadużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny. Ezogelin gotowałam po raz pierwszy, ale jest tak smaczna, że zagości na stałe w naszym menu. Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 2 łyżki słodkiej papryki
Codziennik KuchennyWitam serdecznie Propozycja na pyszną soczewicę z papryką bez mięsa. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, polecam wypróbować przepis . Do przygotowania soczewicy będziemy potrzebować: 400 g soczewicy czerwonej 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta lub zielona papryka około 600 g pomidorów 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 1 cebula (około 120 g) 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka(...)chili lub ostra papryka mielona 2 listki laurowe 2/3 łyżeczki cząbru do smaku sól, pieprz olej do smażenia około 800 ml wody do ugotowania soczewicy Link do filmu z przygotowania: Soczewica z papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję
Uwaga Babcia Gotujezdrowo. Idealny zarówno na kanapkę, jak i na obiad. Wybornie smakuje ciepły, podgrzany na patelni, skropiony oliwą z czosnkiem i podany w towarzystwie sałaty. Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 2 szklanki ugotowanej) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej (czyli mniej więcej tyle ile jest w jednym woreczku, ok. 1 szklanka ugotowanej) - 1 marchew - 1 cebula - 2 ząbki czosnku
Smakuje zdrowojest sycąca i zdrowa. Połączenie aromatycznego bulionu z soczewicą oraz przyprawami tworzy fantastyczną całość, po której nie tylko wielbiciele podróży będą oblizywać się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 300 g * kurczak ( skrzydełka lub udka ) – ok. 300 g * cebula biała – 2 szt * pomidory ( miękkie, soczyste ) – 4 szt * czosnek – 3 ząbki * oliwa z oliwek(...)łyżeczki * cytryna * sól, pieprz * migdały/orzechy * natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na kurczaku gotujemy bulion. Migdały prażymy. Do wywaru dodajemy pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek oraz soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut. Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny. Miksujemy
Ostra na Słodko