soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:52/126)

ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 137

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Można z niej przygotować bardzo bogaty repertuar dań. Dzisiaj przygotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Wprawdzie można ją przygotować z różnymi składnikami jak wędzonki, mięsa, sery lub tylko warzywa. Ja dodałam jeszcze kabanosy i ser. Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam(...)Składniki : 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy  1 cebula 2 łyżki masła włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego  150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce

Kulinarne Fantazje Marioli
Karotenoidowa zupa z soczewicą 206

straganie te bardzo dojrzałe i przecenione, takie są najlepsze do zupy.  Składniki: 2 czerwone papryki (odmiana słodka) 5 sztuk dojrzałych pomidorów 3 średnie marchewki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szklanki gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw sól i pieprz do smaku Do podania

Roślinna - blog wegański
Dhal z soczewicy z maślanym ryżem 151

wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe, bogate w smaku, bardzo proste i naprawdę niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować! Polecam! * soczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka(...)suszona kolendra- 1 łyżeczka,  cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż brązowy- 100 g * masło- spora łyżka Soczewicę wrzucić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Jak wywar zaczyna się gotować, odkryć garnek, zdjąć szumowiny, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować około 20 minut. W międzyczasie na rozgrzanym oleju zeszklić

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i ziemniakami 208

diecie.  Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 mała cebula 1,5 l wody 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni

Ugotować
Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 243

przepis //   Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek) Sposób przygotowania: Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną

Via Gusto
Zupa warzywna z soczewicą 191

łyżka klarowanego masła 200 g włoszczyzny pokrojonej w plasterki 1 ząbek czosnku, poszatkowany 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 700 ml wody 2 łyżki czerwonej soczewicy 150 g cukinii pokrojonej w plasterki 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Na maśle poddusić włoszczyznę. Po około 3 minutach oddać czosnek oraz przyprawy

Moja Galeria Smaku
Zupa z dyni, soczewicy i szpinaku – niskokaloryczna oraz polepszająca odporność. 208

Duża ilość przypraw sprawia, że zupa jest przede wszystkim smaczna ale również może zwiększyć naszą odporność! Składniki na 4 porcje: 500g dyni piżmowej (po obraniu) 150g szpinaku 150g soczewicy czerwonej 4 ząbki czosnku litr bulionu łyżeczka kminku rzymskiego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki chilli sok z połowy limonki sól, pieprz Sposób przygotowania(...)większym rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut. Dodaj dynię i soczewicę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem

wysmienity
Zupa z kurczakiem, soczewicą i batatem 188

Miłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki śmietany 30% 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki kolendry 1.Cebulę i batata obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku

kruche babeczki
Dahl z soczewicy a także recenzja książki Superfood... 193

dodać też odrobinę chili) olej słonecznikowy 1 cebula 1 główka czosnku pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki kawałek imbiru (ok 3cm) 20 dag dyni 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 3 pomidory śmietana do podania Przygotowanie; Na suchą patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do czasu aż staną się aromatyczne jednak uważamy aby ich nie spalić. Następnie przekładamy do moździerza

Radość kipiąca uśmiechem.
KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie 291

mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę. Smacznego! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * jajko – 1 szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU ) * masło – 3 łyżki * czosnek(...)sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku ( dostępne TU ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Smacznego! Wpis powstał

Ostra na Słodko
Kiczeri-wegetariańskie 188

zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około 4 szklanki gorącej wody 1 marchewka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru sól do smaku szczypta

Wanilia i Kardamon
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 189

Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni  jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.  Sos Madziarów firmy FOLWARK  idealnie podkreślił smak(...)tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają,  zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu

Wanilia i Kardamon
Pasta z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym 153

konkretnego trzeba zjeść. Moja propozycja na pyszne śniadanie, kolacje, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, w końcu w taki upał może się nie chciec gotować :) 1 szkl czerwonej soczewicy 0,5 szkl pasaty pomidorowej 0,5 mleka kokosowego olej cebula 0,5 łyżeczki kuminu 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 łyżeczki kolendry olej

Polska Zupa
Hummus z batatów i soczewicy 183

może zabraknąć w przepisie na hummus . Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam. Hummus z batatów Składniki: 1 batat, około 300 g 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej soczewicy 50 g włoskich orzechów 1 doniczka świeżej kolendry po łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry, uprażone i zgniecione w moździerzu 2 łyżki tahini 1 łyżka soku z limonki

codojedzenia
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 173

drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć krótko na rozgrzanym w garnku oleju. Do garnka wsypać wszystkie

Kuchnia w szuwarach