razem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ") 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 duże marchewki 5-6 pieczarek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki
Simply Foodpomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: Makaron: - 2 średnie cukinie - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalnie sól morska lub himalajska Sos: - 2 pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - szklanka wody - 2 łyżki pasty z kurkumy - opcjonalnie sól morska lub himalajska - 2 łyżki masła Przepis na pastę z kurkumy: http://ekoist.pl/zlote-mleko-przepis-i-wlasciwosci/ Przygotowanie
Szkrab Je Sammięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży por (tylko biała część) pół małego selera 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(opcjonalnie) Przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić w misie wolnowaru. Dodać w podanej kolejności soczewicę, dynię, przyprawy i zioła, oliwę oraz umyte, obrane
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzykryciem, by szpinak zmiękł. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego! Jeśli chcesz, by zupa była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej około pół szklanki czerwonej soczewicy, uprzednio dobrze wypłukanej i namoczonej przez kilkanaście minut (soczewicę dodaj wraz z pomidorami). Zupa będzie świetnie smakować również w wersji wegańskiej, gdzie kurczaka zastąpi ciecierzyca. Wcześniej ugotowaną ciecierzycę
Even Better FoodSoczewica czerwona jest cudowna do sałatek. Należy ją tylko odpowiednio przygotować :-) Do tego smażona cukinia oraz kilka prostych przypraw i pyszny posiłek gotowy! - prosto i szybko - kolorowo i smacznie - bez mięsa
AniaGotuje.plpasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet. Składniki; 80 dag leśnych grzybów 1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu 1 i 0,5 szkl fasoli czarne oczko Skworcu 5 łyżek mąki migdałowej Skworcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku Skworcu sól
Radość kipiąca uśmiechem.świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni i można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku
Simply FoodNigdy nie narzekam na brak warzyw w lodówce. Poza tym wegetariańskie curry to nie problem, zawsze można wprowadzić kolejną innowację i podmienić jakieś warzywo na inne, czy zamiast czerwonej soczewicy użyć ciecierzycy… To jest danie na spokojnie i zawsze się uda niezależnie od tego co mamy w spiżarni. Dlatego u mnie dzisiaj jest super warzywne curry z ciecierzycą
codojedzeniapoprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję :) Przepis znalazłam tutaj . Polecam i życzę smacznego :) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 500g batatów 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 litry bulionu 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki oliwy po 1 płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego, kurkumy, oregano i kolendry
kuchnia doskimłode ziemniaczki 1 mała dymka ze szczypiorkiem garść świeżych listków mięty 2 łyżki musu z rabarbaru ( TU przepis) 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno mąka z czerwonej soczewicy klarowane masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Warzywa (ziemniaki, buraki, marchewkę i pietruszkę) starannie szorujemy, gotujemy na parze i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w plasterki, układamy
Quinoa Raz!małą dawkę glutenu w kromce ;). Dodatkowo ziarna i niski IG przemawiają na jego korzyść. Jeśli go nie znacie to warto go wypróbować ;) Krem pomidorowy na mleczku kokosowym z czerwoną soczewicą i grzankami ProBody Ocena: 5 pand
Candy Pandasczerwonego mięsa i unikam zbytnio przetworzonej żywności, dlatego postanowiłam zrobić go sama w zdrowszej wersji. Muszę przyznać, że wyszedł na prawdę pyszny:) Do zrobienia kotletów potrzebujemy: - szklankę czerwonej soczewicy - 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy) - sól, pieprz, papryka w proszku - kawałek surowej papryki - cebula - bułka tarta - olej roślinny Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy około
Health-Fit-LifeSKŁADNIKI: 400 g soczewicy czerwonej ugotowanej w osolonej wodzie 10-15 szt. suszonych pomidorów w oleju z ziołami 15 szt. czarnych oliwek 1-2 ząbki czosnku pęczek koperku szczypta chili cayenne do smaku sezam niełuskany do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nic prostszego! Blendujemy całość, nakładamy na kromkę ulubionego chleba i dekoru...jemy
wege i kropkasmak, a nie jak np. ciasto na pierogi z mąki ryżowej , które jest neutralne. Ja pierogi zrobiłem z bobem, ale świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona, zielona i czerwona soczewica. Artykuł Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman