Przepis na chleb z Vermont pochodzi z książki “CHLEB” Jeffreya Hamelmana. Bardzo lubię ten przepis, to według tej receptury udało mi się wypiec mój
Tajemnice SmakuKindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej. Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i
Tajemnice SmakuSezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup
Tajemnice SmakuGravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania
Tajemnice SmakuHummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować
Tajemnice SmakuBiała kasza gryczana to niepalona kasza wytwarzana z łuskanych nasion gryki. Jest delikatniejsza w smaku od gryki palonej. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i jest doskonałym źródłem energii
Tajemnice SmakuQuinoa, czyli komosa ryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej
Tajemnice SmakuPyszny,wilgotny i mięciutki .Pachnie nim cały dom.....na drugi dzień (jeśli zostanie choć trochę )jest równie pyszny i wilgotny,polecam gorąco zniknie błyskawicznie....
Swojskie jedzonkoTe placki znalazłam na blogu u Jakuba Kuronia. Zauroczyły mnie bardzo i też je poczyniłam i wiecie co? są pyszne, delikatne, puszyste, mega dobre. Podałam do
Moje Małe CzarowanieCo powiecie na takie mini kanapeczki z bagietki, nadziewane serkiem kanapkowym, z szynką, żółtym serem, ogórkiem konserwowym i papryką? Moim zdaniem to fajna opcja na przekąskę
Smaki Na TalerzuGofry z ciasta francuskiego spokojnie można by nazwać „goframi dla leniwych”. Nie ma przy nich zbyt dużo roboty, a smakują wyśmienicie. Dla mnie to
Smaki Na TalerzuSzybka, zdrowa i pyszna pasta rybna na kanapki. Pasty rybne uwielbiam! Wiecie dobrze, że prawie półtora roku temu ograniczyliśmy razem z mężem spożycie mięsa. Dla mnie
SMYKWKUCHNIUlubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez
SMYKWKUCHNIJajoburger to sycąca propozycja śniadaniowa. Duża porcja jajek ze szczypiorkiem, bułka graham, warzywa. Składniki: na dwie osoby: 4 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 bułki
Lena GotujeZestawienie wszystkich moich zdrowych i smacznych deserów gdzie występuje kokos. Dzisiaj przygotowałam dla Was specjalnie zestawienie. Zauważyłam, że wśród moich czytelników jest wiele wielbicieli wszystkiego
zdrowo i aktywnie