śniadania - 47913 przepisów (strona:1980/3195)

Pasta z awokado i bobu 96

Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe

Tajemnice Smaku
Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 83

Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić

Tajemnice Smaku
Pączki na zakwasie 92

Na wspólne pączkowanie zaprosiła mnie Ania – Kuchennymi drzwiami , a przepis na pączki nad pączkami od Moniki Waleckiej – Gotuje, bo lubi , czyli Cała w mące

Tajemnice Smaku
Zielony hummus – ciecierzyca, awokado, pietruszka 79

Zielona pasta z ciecierzycy i awokado to taki mariaż dwóch przepysznych dań, hummusu i guacamole. Kiedy połączymy ze sobą ciecierzycę i awokado, otrzymamy pastę, która jest

Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 124

Spaghetti  z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z

Tajemnice Smaku
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 81

Pain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po

Tajemnice Smaku
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 70

Pain d’epi to francuska  bagietka o kształcie kłosa pszenicy.  Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed

Tajemnice Smaku
Jaja z musem z awokado i … pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą 98

Pieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić

Tajemnice Smaku
Zielone szparagi w boczku z teriyaki z chipsami z czosnku i imbiru 88

Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel

Tajemnice Smaku
Bruschetta z ricottą i szparagami 91

Czy można jeść szparagi na surowo? Tak! Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska, właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i

Tajemnice Smaku
Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym 73

Placuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub

Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 78

Świeże, chrupiące ogórki, najlepiej gruntowe, kawałek sera feta, kilka listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się

Tajemnice Smaku
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem 66

Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 83

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek

Tajemnice Smaku
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 98

Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania