smażony ser - 3789 przepisów (strona:111/253)

Roladki z polędwicy z wiśniami 191

sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką. Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku

wesoła kuchnia
Burgery domowe 160

około pół kubka wody. Uformowałam 3 duże burgery i jeden mniejszy dla dziecka i na patelnię.   Burgery smażymy około 4 min z każdej ze stron. Jak juz przewrócimy burgery na drugą stronę dobrze wrzucić na wierzch ser aby miał czas się roztopić. Ja oprócz żółtego dałam jeszcze po plasterku koziego.   4. Kompozycja. W piecu grilujemu lekko bułki

Lubczyk i Wanilia
Placuszki z kurczaka z ciecierzycą 222

Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję  do miski . Wbijam 2 jajka , wsypuje ser, przyprawiam , dodaję łyżkę skrobi i mieszam całość.   Na patelni rozgrzewam olej, wykładam  łyżką  masę mięsną i formuje placuszki. Smażę  po parę minut z każdej strony. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Podaję

Takie tam pichcenie
Spaghetti jak z bajki "Zakochany Kundel" 133

szalotka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 świeża papryczka chilli 1 łyżka wędzonej papryki utarty ser dojrzewający kolumb pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem. Formujemy na male kotleciki. Obtaczamy z płatkach owsianych uprzednio zmiksowanych. Smażymy na oliwie. Składniki na sos: 3 puszki całych pomidorów bez skórki 1 duża cebula- drobno posiekana posiekany drobno pęczek szczypiorki

ClauditteMissCooking
Cukinia z wędzonym łososiem i Ricotta 134

Cukini ę umyć osu szyć i zetrzeć na większych oczkach razem z obranym ziemniakiem. Odcedzić nadmiar wody.  Dodać jajka, ser Ricotta, posiekaną natkę, pokrojony drobno por i przyprawy ( do smaku), mąkę. Wszystko wymieszać i n a rozgrzanym oleju smażyć na zło ty kolor, plac uszki . N aj lepiej p o pierwszym skosztować i w miarę potrzeby doprawić.   Gotowe

Gaździnka warzy
Omlet z szynką, papryką i serem 104

Dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita puszysta masa. Szynkę kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski a ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy wszystkie składniki do jajek, doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem

KasiekGotuje
Naleśniki II 183

wodę. Bałaka ubić na sztywno i połączyć z ciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów

Na słodko lub wytrawnie
Tortilla z kurczakiem i papryką 130

pieprzem, oregano, ostrą papryką i dorzucamy czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż kurczak się usmaży. Następnie dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i smażymy tak aby papryka nie straciła swojej chrupkości. *Odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy tortille na której wykładamy farsz i dodajemy sera mozzarella. Zawijamy i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. w temp. 180'. Najlepiej z termoobiegiem, będzie chrupka

kulinarnyJa
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 211

kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli  kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera. Zwijamy w roladkę (tak jak gołąbki), Możemy pomóc sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki cukiniowo-serowe 185

mleka szczypta czosnku granulowanego Sposób przygotowania: 1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce. 3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka i mąki. 4. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego!!! Źródło: Qulinarny blog

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe z serem z piekarnika 180

siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso

Stare Gary
COTTAGE PIE CZYLI ZAPIEKANKA WIEJSKA 479

tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok 15 minut. Warstwa ziemniaczana : 700 g ziemniaków 5 dkg masła 100 ml mleka 50g sera żółtego drobno startego sól, pieprz  Wykonanie : Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty

Walijskie Pichcenie
Roladki z warzywami w sezamie 193

cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Następnie na każdym kawałku mięsa, układamy różyczki kalafiora, brokuła, fasolkę , paprykę i żółty ser. Zwinąć mięso w roladkę. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Roladki obtaczać w mące, jajku i sezamie. Smażyć roladki na złoty kolor, w głębokim tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Devolaile w płatkach owsianych 206

basmanti. Przygotowanie:        Każda pierś rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podajemy z ryżem. Smacznego

Aga w kuchni
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 193

polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia  PRZYGOTOWANIE   Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).  Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.   Cebulę

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 330

szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz  Kamis sos beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić

Monia miesza i gotuje
Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 391

Jajka posolić, zmiksować. Dodać mąkę i mleko, miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki. Dodatkowo:  500g pieczarek,  cebula,  8 drobiowych parówek,  sól, pieprz,  200 g startego żółtego sera. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Cukiniowe placuszki :) 139

odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby za rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki

Zainspirowana w kuchni
Paszteciki z cukinii 260

składniki: 350 g  młodej cukinii 1  cebula biała 7 pomidorów suszonych 150 g sera żółtego startego 1  jajko 3 łyżki bułki  tartej 8  oliwek czarnych sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Młodą cukinię umyć odciąć końce   (nie obierać)   i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście

Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 209

szklanki mleka 1 szklanka wody szczypta soli 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz szpinakowy 500 g szpinaku mrożonego 150 g fety 2 łyżki śmietany 18% 3 ząbki czosnku garść startego sera żółtego sól z pieprzem Kamis Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju

Monia miesza i gotuje
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1136

rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami

Kulinarne Przeboje
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 206

będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki migdałowe (do ozdoby)   Odmierzamy 2,5 raza(...)Całość smażymy, aż szalotki się zeszklą, następnie wlewamy wino Marsala. Odparowujemy nadmiar płynu. Na patelnię dodajemy gotową kaszę, doprawiamy pieprzem czarnym oraz ziołowym – mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy

mojewypiekiinietylko
Chrupiące bułeczki 149

zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem, następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy

Kuchnia Beaty
Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym 307

łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy makaron lasagne 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy  Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały(...)uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili oraz startą na średnich oczkach marchewkę (nada

Mango Papaja
Sałatka z brokułem 399

doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki do jednej salaterki. 6. Ser żółty kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy

Kuchnia Pełna Pasji
Prowansalskie tartaletki z warzywami 201

pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego szczypta soli 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany szczypta gałki muszkatołowej Do podania: świeżo starty parmezan świeże zioła sos czosnkowy Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy(...)oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut. Masa jajeczna Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą. Na upieczone tartaletki nakładamy farsz, polewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami oraz startym parmezanem

Mango Papaja
Roladki schabowe z orzechami. 194

roztrzepać 2 żółtka widelcem, a następnie dodać masło, posiekane drobno orzechy, ser, chrzan i dokładnie wymieszać. Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i  zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem

O kuchni z uczuciem
Kotlety z ryżu miksowanego 199

wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu - 3 jajka - 100g sera żółtego cheddar - 3 łyżki startego parmezanu - 1 papryka (dałam pomarańczową) - szczypior(...)przez praskę), drobno pokrojoną w kostkę paprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz i 3 łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano

mojewypiekiinietylko
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 132

naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra papryka, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Dodatkowo: kilka(...)naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody

JejKuchnia
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ 241

pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i  smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.  Zapiekamy, aż ser się rozpuści

Walijskie Pichcenie
Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami 194

przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki

Moniki Smakołyki
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 357

pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa mielonego wieprzowego 80 g żółtego sera, startego na tarce 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi(...)pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy wino i odparowujemy całkowicie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. W misce łączymy mięso mielone, łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej

My Culinary Art
Pizza 182

czym ułożyć na niej ciasto, porozciągać i podwinąć brzegi, tak żeby dodatki i ser się z pizzy nie wylały. Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki i posypać serem. Piec na środkowym poziomie piekarnika na 220°C około 12-17 min. SOS I DODATKI Do blendera wrzucić garść świeżej bazylii i pół garści oregano. Dodać około 120 g przecieru pomidorowego(...)rozpuścić nieco masła, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, a po jakimś czasie pieczarki i jakiś czas smażyć całość. Po posmarowaniu pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc

Passions hobbies life
Zapiekanka ziemniaczana z młodym groszkiem 209

przez praskę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy sos pomidorowy i groszek i dusimy ok. 15-20 minut. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami najpierw ziemniaki, na to połowę sosu i ser, następnie kolejną warstwę w tej samej kolejności.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Delicious Titbits