smażony ser - 3789 przepisów (strona:114/253)

Kebab 176

żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera  1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku Wykonanie:  W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże(...)przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok.  Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia.   Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.  Składniki sosu mieszam

Bea(u)ty kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 211

łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz   gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą(...)układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Nastę pnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śniadanie mistrzów ;) 320

paprykę również kroimy w kostkę i dorzucamy do wędliny. Smażymy chwilę razem. Jajka dokładnie rotrzepujemy widelcem, dodajemy pieprz i sól. Zmniejszamy ogień na gazie i dodajemy środek z wydrążonych bułek, mieszamy. Następnie wylewamy jajka na patelnię. Mieszamy aż jajka się zetną. Do wydrążonych bułek nakładamy farsz. Posypujemy szczypiorkiem i serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Tarta z kaszy jaglanej i serem białym 152

Delikatny ser biały z mozzarella i pomidory z kaszą. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki mleka szczypta soli 1 jajko Farsz: 1 kulka mozzarelli 0,5kg sera twarogowego imbir 1 duża cebula czerwona 2 pomidory 1 szklanka kaszy jaglanej  2 jajka bazylia curry gałka muszkatołowa pieprz Wykonanie Masło lekko rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do dużej(...)bardzo drobno tak sami jak 5 cm kawałek imbiru. Wsypujemy na patelnie i wstawiamy na gaz. Smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Pomidory kroimy w małe kwadraty i dodajemy do cebuli, chwile podsmażając. Masę przelewamy do  wysokiej miski. Dodajemy do niej ser twarogowy i po łyżeczce każdej z przypraw oraz kaszę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni

Panda i jej świat
Sałatka Cezar 386

piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza 50 g sera  pamezan 1 ząbek czosnku olej z oliwy 1 żółtko sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy solą i pieprzem i smażymy do delikatnego zbrązowienia. Przykrywamy. W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą(...)Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem. Biorę udział

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowo paprykowa z kurkami 108

maśle przesmażam cebulę pokrojoną, czosnek, dodaję pomidory ze skórą pokrojone, paprykę. Smażę na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Miksuję blenderem. Dzięki temu nie trzeba obierać pomidorów ze skórki bo wszystko ładnie się zmiksuje. Do wywaru warzywnego wlewam mus pomidorowo paprykowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaję ser pokrojony, kurki i zagotowuję. Zupę podaję z makaronem, kurkami które odłożyłam

wesoła kuchnia
Domowy hamburger 171

swoje według gustu i smaku  :-). Następnym razem pokuszę się o upieczenie bułek ! Domowy hamburger Składniki: 30 dag kg łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy(...)mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię olejem i smażymy hamburgery z obu stron do lekkiego zrumienienia. Bułki kroimy na pół i kładziemy na patelni, czekamy aż się też lekko przyrumienią. Na połówkę bułki kładziemy plaster żółtego sera, hamburgera, nakładamy majonez, muszatrdę i ketchup, dalej dajemy plaster pomidora, cebulę i plastry

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą 215

Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę  i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 172

sól i pieprz, rozsypujemy na desce i obtaczamy polędwiczki w mieszance. Następnie smażymy polędwiczki na dużym ogniu ze wszystkich stron i wkładamy do piekarnika na 12 min. na 200 stopni. Kroimy truskawki na ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing

W kuchni wieczorem
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 217

duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.  Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię(...)warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą

kolorowotorcikowo
Sałatka z roszponką i pulpecikami 274

jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba?  Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka(...)smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju.  Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki.  Wszystkie składniki

Niezły Młynek
Makaron z cukinią 248

natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Wrzucić cukinię pokrojoną w grubą kostkę(...)smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, chwilę odparować a następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu się gotował. Przełożyć odcedzony makaron z powrotem

Złote przepisy
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 119

garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym

Wino Francja Kuchnia
Tarta z łososiem i szpinakiem 184

Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu łyżka oleju do smażenia Szpinak podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). W momencie kiedy szpinak się rozmrozi, dodać sól

Bullio
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 131

twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego migdały suszona żurawina   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek

Chocolate Muffin Blog