całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!! Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę
pieprzny smaczekzawiedzeni. Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 1 średnia cukinia 1/2 brokuł 100 gram sera feta 1 cebula 1 ząbek czosnku garść mrożonej fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję
Mango Papajapojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły
Kuchnia z widokiem na ogródczosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera, a na końcu pomidory. Doprawiamy. Podajemy z makaronem spaghetti pełnoziarnistym. Można posypać serem żółtym
CoolinarniePLmnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje) Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron(...)robić na małym ogniu, często doglądając i mieszając Po podsmażeniu przełożyć zawartość słoika do mięsa i smażyć ok. 5 minut. Zamieszać Makaron przelać krótko zimną wodą Przełożyć makaron do miseczki, na to ułożyć sos z mięsem i posypać startym, żółtym serem Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzaczynamy: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebule i szynkę pokrojone w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy ser pokrojony w kostkę oraz sól i pieprz. Kiedy cebula i szynka leciutko się zarumienią dorzucamy jajka. Ja smażę nie całe 3 minuty, ponieważ nie lubię całkiem suchej jajecznicy, ale to już pozostawiam kto jak lubi :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam
Kolejny blog o gotowaniukostka bulionu warzywnego + 300 ml wody ok. 40 g żółtego sera przyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprz Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej smażyć. W ok. 300 ml wrzącej wody rozprowadzić bulion warzywny, dodać 3 łyżki przecieru
Słodka Stronawlać jajko z mlekiem i mąką. Delikatnie podsmażyć, a kiedy góra zacznie się ścinać, posypać serem, pokrojoną w kostkę szynką i ułożyć szparagi. Omlet złożyć na pół i jeszcze przez 15-20 sekund smażyć (cały czas na niezbyt dużym ogniu), następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie przez kilkanaście sekund dosmażać. Omlet powinien być
Codzienna kuchnia niecodziennapierogów ruskich. Polecam! Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku; 1 duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć
Gospodyni MiejskaBiszkoptowy omlet bananowy* z ricottą i dżemem jagodowym *smażony na maśle Tak jakoś mi się dzisiaj nic nie chce, nie chciało mi się wstać, ale spać
More food, love and dreamsoczkach albo również mielimy przez maszynkę, dodajemy do masy.Wsypujemy sporą ilość posiekanego koperku. Mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wersja "fast food" czyli razowa buła, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, a dla szczęściarzy nie liczących kalorii był jeszcze sos majonezowo-ketchupowy Wersja obiadowa z sadzonym jajkiem , ziemniakami
Walijskie Pichceniesojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni. Smażymy tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry
Moniki Smakołykisolą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować ser halloumi, następnie ser położyć na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć
Kulinarny karnet Christopheraduże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry oliwa do smażenia Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy startą marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka
Mania Gotowaniawrzucić mielone mięso wołowe, podsmażyć. Ziemniaki pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego
kolorowotorcikowomleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego
Pasja Smakuporcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili świeża - świeżo mielony pieprz - sól - oliwa z oliwek do smażenia Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut - tak, żeby był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni
Sajkofanka smakuJakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól
Buniabaje w kuchniobróbki cieplnej długo nie rozgotowują się zachowując ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo, w surówkach, albo gotować, smażyć czy dusić. W smaku może być nieco gorzkawy, ale wystarczy połączyć go z innymi, słodszymi warzywami albo serami, z którymi dobrze się komponuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawykonania zainspirował mnie przepis z Laboratorium dobrego smaku . SMACZNEGO! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka 10 sztuk pieczarek cebula ser mozzarella zioła prowansalskie pieprz, sól przyprawa do kurczaka po węgiersku (opcjonalnie) olej 3 ząbki czosnku masło do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do miski razem z przyprawami, pokrojonymi ząbkami czosnku i olejem. Mieszamy i odstawiamy
Czerwona Porzeczkainne sałaty np sałata rzymska, lodowa... 250 g boczku wędzonego, najlepiej nie parzonego 150 g sera żółtego 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarny i biały, sok z cytryny do smaku 3 - 4 większe pomidory Boczek kroimy w kostkę,smażymy go na patelni bez tłuszczu. Forma jaką kto preferuje, podsmażony, na chrupko...wszystko robimy na swój gust;) Pomidory(...)koktajlowe, które kroimy tylko na pół. Majonez ze śmietaną mieszamy razem z przyprawami doprawiamy do smaku. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy. Na wierzch ścieramy ser żółty. Może to by jakikolwiek ser. Gouda, morski, parmezan.... Gotowe. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiposypania wierzchu sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka masła do duszenia Na wierzch do posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) 4 plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy(...)pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornego Nastawiamy piecyk na 190 stopni Smażymy w sumie 4 placki i każdy przygotowujemy według przepisu podanego wyżej Następnie każdą roladkę smarujemy jogurtem naturalnym i układamy na wierzch ser żółty (ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkrólewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta – 100 g * olej Kujawski czosnkowy – 30 ml * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * gałka muszkatołowa – 1 PURRE: * ziemniaki – 250 g * koper(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce skórą do dołu,pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze. Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości
Ostra na Słodkoplastikowym pojemniku do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu pokroiłem mięso w cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku. Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki. Pitę, wcześniej podgrzaną wypełniłem farszem
R'n'G Kitchentłuszcz wbijamy jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko. Smacznego
Oryginalny smakprzyrumienioną cebulkę rozkładamy równomiernie na makaronie. Piersi kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim. Na wierzchu układamy starty żółty ser lub plasterki. Zapiekamy ok 30-40 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnistwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna Składniki: 3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 115 g sera pleśniowego 750 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 50 ml gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony(...)zeszkliłam na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodałam pokrojone łodyżki brokuła. Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam bulion i wino. Zostawiłam na małym gazie, na około 10 minut, aż brokuł zmięknie. Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił. Wlałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą
Kuchnia u Krysiodstawiam aż puści soki. Pokrojoną w drobna kostkę cebule i pieczarki smażę na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Studzę. Cukinie osuszam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru soku, na dno cukiniowych miseczek układam kolejno szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę, pieczarki z cebulką i starty na grubych oczkach tarki ser żółty. Całość posypuję mieloną czerwoną papryką. Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia z widokiem na ogródnastępnie kroję w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką . Smażę na rumiano na oleju rzepakowym. Następnie dodaję mieszankę chińska i mieszam. Batata obieram i kroję w kostkę. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. W osobnej miseczce wbijam jajko , dodaję śmietanę , ser żółty tarty , drobno posiekany koperek i cebulkę prażoną oraz doprawiam do smaku. Mieszam dokładnie
Gotowanie Patkipłaska łyżeczka mielonego kminku pieprz cayenne (ilość wedle upodobań) sól, pieprz 150 g utartego sera cheddar 2 łyżki oliwy z oliwek 16 tortilli Cebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć aż cebula będzie szklista. Dodać rozdrobnione mięso, kminek, pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Wszystko
Złote przepisy