smalec przepis - 3000 przepisów (strona:87/200)

Schabowy wg Magdy Gessler 308

podaję taki jaki znalazłam w necie.. 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól i pieprz przyprawa Kuchta smalec do smażenia Wieprzowinę pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się(...)kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto

Moje domowe kucharzenie
Oponki 149

Składniki na ok. 50 szt. oponek: 500 g mąki pszennej250 g sera białego2 jajka1 szklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła2 kostki smalcu (do smażenia)Cukier puder (do posypania)Przepis:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy(...)ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem

Emcia Pichci
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 174

ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka  0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już

Ze smakiem i z pasją
Faworki (chrusty) 158

proszku do pieczenia (podobno można pominąć)- 1 łyżka spirytusu (nie miałam, więc dodałam 2 łyżki białego rumu, ale może być też łyżka octu lub wódki)- szczypta soli- 500 g smalcu do smażenia- cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną, robimy zagłębienie, wbijamy jajko i żółtka, dodajemy sól i spirytus. Zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą(...)dłuższy 10-15 cm. Następnie każdy prostokąt nacinamy wzdłuż na środku i przewijamy jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.5. Smażymy krótko na rozgrzanym smalcu (od razu po wrzuceniu powinny wypływać na wierzch), chwilkę z każdej strony. Wyciągamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.6. Kiedy faworki wystygną posypujemy cukrem pudrem i cieszymy się smakiem dzieciństwa

Kraina Tysiąca Smaków
ZUPA GULASZOWA 279

drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-)Składniki:- 1kg wołowiny bez kości- 1l bulionu (lub wody)- 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody- 1kg ziemniaków- 4 ząbki czosnku- 3 cebule- 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw- 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku- po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej- sól- szczypta(...)chilli (nie trzeba)Łazanki:- 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750)- 1 jajko- sólMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje

Smaczne Zdrowe
Piernik staropolski długo dojrzewający 171

dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej,  250g miodu,  duże jajko,   125g smalcu,  szklanka cukru,  1/4 szklanki mleka,  1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu(...)rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego

Z miłości do słodkości
Pierniczki 138

Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie:W rondlu rozpuszczamy miod(...)smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia.Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase.Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy

Przysmaki Karolki
Czas pomyslec o swietach 158

idealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.plPierniki z orzechamiskladniki: 500g maki (3 szklanki) 500ml miodu 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g smalcu 100g orzechow wloskich 50 ml rumu opcjonalnie 1 czubata lyzka przyprawy do piernikow plus moje modyfikacje dalam cale opakowanie przyprawy do piernikow i dodatkowo 0,5 lyzeczki mielonych gozdzikow(...)lyzeczki kardamonu 1 lyzeczke cynamonu 1 plaska lyzke kakao 1 jajko wykonanie:Make laczymy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Dodajemy posiekane orzechy wloskie.W rondelku podgrzewamy miod i smalec i mieszajac czekamy az sie rozpuszcza. Gdy mieszanka ta przestygnie dodajemy do niej make z przyprawami. Mieszamy. Dodajemy jajko i wszystko znow dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy rum. Po wymieszaniu

Przysmaki Karolki
Pączki jak u babci :) 178

drożdży6 żółtek2 całe jajka15 dkg margaryny rozpuszczonej4 łyżki oleju2 łyżki spirytusu lub octuskórka otarta z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny.Tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej) ok 1,3 kgMarmolada do nadzienia Wykonanie :Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , dodać 2 łyżki mąki i rozpuścić to w ciepłym mleku , odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać(...)ręki .Przykryć ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik .Za pomocą szprycy nadziać marmoladą .Posypać cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kruche ciasto z Truskawkami i kokosowa pianką 210

masła1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtekew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.Wsypać cukier i proszek, wymieszać.Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.     Zagnieść szybko  ciasto w kulę. w razie potrzeby można

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 352

stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać(...)domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.  Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze

Grunt to przepis!
Zrazy ze schabu wg Buni 320

sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa ) 3 szklanki wody Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie(...)cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią  jak roladę . Posypać  z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka  razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 162

pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego(...)szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści

Buniabaje w kuchni
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 189

Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie mam produkt który pozwoli mi przygotowywać wiele(...)wegetariańskich potraw dla znajomych którzy nie jadają mięsa - takich w których zastąpienie masła, smalcu czy innych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oliwą lub olejem nie wpływało korzystnie na ich smak. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pozorną sprzecznością - z jednej strony delikatna , z drugiej strony wyrazista w smaku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Schabowy na niedzielny obiad 131

Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa  * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej  * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy      Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy utrzeć razem i obsypać kotlety. Zwinąć w rulony, przykryć talerzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Rozkłócić jajka. Zmieszać mąkę(...)bułką tartą. Kotlety panierować w jajku i mieszance bułki z mąką. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.  Podawać z surówką i ziemniakami

Magiczne Życie Marty