smalec przepis - 3000 przepisów (strona:86/200)

Ciastka z maszynki 242

ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie(...)Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez

Blondynka Gotuje
Pączki 248

pełne szkl. mąki pszennej 6 dag drożdży 3/4 szkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie  powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym(...)dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego warto to zrobić już wcześniej (żebyśmy potem nie musieli czekać).  Drożdże rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka (z odmierzonej 3/4 szkl. mleka), Miksturę na rozczyn należy wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka i jajko

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z bezą orzechową 660

apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 dag masła- 1 łyżka smalcu- 2 żółtka- 1 jajkoMasa serowa:-1,2 kg sera białego- 1 i 1/3 szklanki cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 8 dag budyniu śmietankowego- 1 szklanka śmietanki 30 %- 1 szklanka mleka(...)białek- szczypta soli- 15 dag cukru- 15 dag mielonych orzechów włoskich- 1 łyżka mąki- 1 łyżka bułki tartejPrzygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 507

śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać(...)łyżka cynamonu   Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem

Grunt to przepis!
smalec ze słoniny i podgardla... 124

mniejszym ogniu topić, skwarki się za mocno nie spieką a tłuszcz się dobrze wytopi gdy skwarki są rumiane wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, zostawić do wystygnięcia, przelać do smalec do naczynia - doskonale smakuje z pieczywem, dobry do smażenia, duszenia np. kapusty............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta pekińska duszona z warzywami - bigos wegeteriański 229

warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, seler naciowy i por cienko pokroić, kapuste pekińską poszatkować w grube paski pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać pozostałe warzywa i podsmażyć razem przez kilka minut dodać poszatkowaną kapustę, pomidory z puszki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut. W przypadku bardzo dużej kapusty można dodakowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 245

kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu   10 plastrów boczku   10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos 403

całym przyszłym roku się darzyło. Czas wykonania: 3 – 4 h Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów […] Artykuł Bigos pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego 258

befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego z łopatki kilka łyżek goracej wody 3 duże cebule smalec sól, pieprz Wykonanie: mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i  formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) 173

wytapiać 17 doda 18 pryskać 19 przepłuczcie 20 piekarnik 21 do środka 22 kamiennego garnka 23 ostudzi się 24 ukrójcie 25 kromkę Artykuł Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Kapuśniak z czerwonej kapusty 202

jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym 334

pieprz 1 łyżka octu balsamicznego oregano suszone i świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka herbaciana babci Basi 312

dodałam majeranek i paprykę w proszku ), trochę cukru – tak podpowiedziała mi Pani w komentarzach FB Sposób przygotowania : Mięso szybko obsmażam na złocisty kolor na gorącym tłuszczu ( łyżce smalcu) lekko tylko doprawiam -posypałam papryką i majerankiem. Możemy posypać popularną mieszanką smakową zawierającą suszone warzywa i zioła. Następnie przygotowuję taką zalewę : 2 litry wody, 3/4 szklanki soli,(można trochę mniej ) liście

Pysznosci Babci Basi
Kotlety mielone z serkiem topionym babci Basi 192

Składniki : 30 dag mięsa mielonego, 1 cebula , 3/4 szklanki bułki tartej, serek topiony z szynką np. hochland w trójkątnych porcjach , Vegeta czerwona, sól,pieprz mielony, majeranek, tłuszcz do smażenia : smalec lub olej. Przygotowanie : Bułkę tartą namoczyć w 3/4 szklanki wody, Cebulę zetrzeć na miazgę i dodać do mięsa mielonego Następnie doprawić o smaku pieprzem, vegetą , majerankiem , solą . Porcję mięsa uformować

Pysznosci Babci Basi