ziemniaczanej 3/4 szkl cukru3 jajka3 -4 łyżki śmietany1 margaryna50 gram smalcumały proszek do pieczeniacukier waniliowyMąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojoną margarynę i smalec - rozcieramy razem. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, w mące robimy wgłębienie , wlewamy mieszaninę , zarabiamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części , na spód nieco większa. Wykładamy ciasto na blachę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamargaryny15 dag smalcu15 dag śmietany (dałam troszeczkę więcej)2 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat waniliowyPrzygotowanie : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy lub aromat.Następnie dodajemy śmietanę, jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia.Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki
charlotte gotujedrukiem pod nim jest dopisek "miks tłuszczowy". W niektórych sklepach takie miksy są ułożone tuż obok prawdziwego masła. Pamiętajcie - miks będzie zawsze tańszy niż masło. masło czy smalec? - wczoraj również postawiłam sobie to pytanie - z pomocą przyszli znajomi blogerzy - masło przy długim leżakowaniu może zjełczeć i być może dlatego w przepisie znajduje się też smalec. Jednak wiele osób
Pora coś zjeśćktóry wypełni kluskowe dziurki. Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu i zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek. A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się
Kulinarne przygody Gatitywiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2(...)minut – można to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy.Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę (można też użyć klarowanego masła lub kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym
Poezja smakurondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika
Kulinarny karnet Christopherabyć środek lata ;-) Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 papryka zielona puszka pomidorów w zalewie 3 cebule ząbek czosnku 2 małe cukinie 200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym smalcu na głębokiej
Walijskie Pichcenieenergii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 30 dag mięsa wieprzowego(...)również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1/2 kg kaszanka gryczana, 4 większe pieczarki, 1 sztuka papryka czerwona, 1 większa cebula, 1 łyżka przyprawa tandari masala Royal Brand, 2 łyżki smalec na smalcu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i paprykę wsypać mieszankę przyprawy tandari masala i podsmażać z 5 minut mieszając na mniejszym ogniu teraz dodać pokrojoną kaszankę i smażyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg karkówki bez kości, 1 łyżka smalcu, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka jarzynka kucharka, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnku, - kilka gałązek liści selera, 4 sztuki małe jabłka, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki małe papryczki chilli, - maga kucharka do smaku, 1 opakowanie party Dip Meksykański Prymat + składniki karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowymna(...)gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony mięso posypane jarzynką kucharka i dodać ziele i liście lauroweteraz dodać obrane ćwiartki cebuli i ząbki czosnku, opłukane liście selera - pod przykryciem dusić co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę w garnku do miękkości mięsa gdy mięso jest już prawie miękkie usunąć tylko liście selera i dodać ćwiartki jabłek, majeranek, papryczki chilli razem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 litry woda, 10 sztuk ziemniaki, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg kiełbasa z szynki, 1 łyżka smalec, 1 sztuka cebula, 1 główka czosnek, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi, 1 strąk papryka suszona chilli,1/2 litra żurek wodę zagotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i zmiksowaną włoszczyzną dodać(...)ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, strąk suszonej całej papryki chilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy wsypać majeranek i gotować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 1 łyżeczka vegeta, 2 sztuki papryka zielona, 2 sztuki cebula biała, 4 szklanki woda, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka mąka pszenna żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje i na gorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 porcje schab z kością, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 2 sztuki jajka, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1/4 kostki smalec, - ile potrzeba ziemniaki gotowane w mundurkach, - w opisie surówka, 1/2 pęczka koperek siekany schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem nie za cienko razem z kosteczką płatki kukurydziane zmiksować(...)blenderze jajka roztrzepać z solą, pieprzem i odrobiną oleju - panierka lepiej się trzyma kotlety namoczyć w jajku z 30 minut, aby smaki przeszły do mięsa na gorącym smalcu smażyć obtaczane w płatkach kukurydzianych kotlety na złocisto z obu stron podać z ziemniakami w mundurkach i surówką z mojego przepisu: "TUTAJ" lub jaką lubisz, posypać koperkiem i można polać ciut tłuszczykiem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg buraki gotowane, 1 sztuka cebula większa, 1 łyżka smalec, 1 łyżka cukier,2 łyżeczki sól morska, 4 łyżki chrzan tarty z żurawiną, 1 łyżka mąka pszenna ugotowane buraki utrzeć na tarce grubsze oczka na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukremdodać starte buraki, sól,chrzan z żurawiną i zasmażać z 5 minut mieszającna koniec wsypać mąkę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka kucharek, 6 szklanek woda, 2 łyżeczki musztarda rosyjska, 2 łyżki śmietana słodka gęstażeberka umyte, osuszone, natrzeć kucharkiem i posypać mąką - reszta mąki do sosu - na smalcu zrumienić przełożyć do rondla, wlać wodę i dusić do miękkości żeberek na mniejszym ogniu pod koniec dodać musztardę, śmietanę
W Mojej Kuchni Lubię