smalec przepis - 3000 przepisów (strona:85/200)

Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 212

dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą lub olejem rękoma formujemy pulpety, obtaczamy je następnie w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej(...)patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i mleczko kokosowe, sos sojowy i obsmażone pulpety. Wszystko gotujemy razem około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Mielone roladki obiadowe 179

kajzerka1 łyżka smalcumleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowanybułka tarta Do Nadziewania:np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki

Praktyczna pl
Piernik korzenny - świąteczny 180

Dalszy ciąg później. Ciasto ma naprawdę wyjątkowy smak :), a przepis ten mam już od lat i nawet nie pamiętam skąd...Składniki : 25 dag miodu 1 szklanka cukru pól kostki smalcu (12,5 dag) 50 dag mąki pszennej 2 małe jajka 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki soli 2 torebki przypraw korzennych do piernika orzechy - drobno(...)pokruszone- ale niekoniecznie Przygotowanie : Miód, cukier i smalec wolno podgrzewamy w garnuszku  Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy z ognia i studzimy Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól , orzechy i przyprawy korzenne Teraz wyjmujemy masę na stolnicę i wyrabiamy ręką Starannie wyrobionemu ciastu nadajemy kształt kuli i wkładamy do naczynia kamionkowego

Proste Potrawy
Karczek obsmażany z papryką - pyszny 140

Składniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula mielony kminek, liść laurowy pieprz ziarnisty, papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy na grube plastry, oprószamy z każdej strony słodką papryką oraz mielonym kminkiem Podzielony czosnek na ząbki rozgniatamy szerokim nożem , cebulę kroimy w grube plastry(...)wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym smalcem Obok kładziemy plastry mięsa i rumienimy z obu stron Zalewamy szklanką wina i dodajemy ( po około 10 min,) pokrojoną paprykę oraz ostrą papryczkę chili bez pestek Gotujemy na słabym ogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas

Proste Potrawy
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 186

eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :)składniki : 4 kotlety ze schabu po połowie grejfruta i pomarańczy sól, pieprz około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina smalec do smażenia ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka Przygotowanie: Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać(...)przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące,  potem w jajku i  w bułce tartej) Smakuje wyśmienicie

Proste Potrawy
Gulasz po góralsku 204

wieprzowiny- ja użyłam biodrówki 20 dag kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie :1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu

Proste Potrawy
Gulasz z dzika 167

duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę(...)obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i  przesmażyłam na oliwie Mięso pokroiłam w  kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni

Proste Potrawy
Kiełbaski z kapustą i jabłkami 160

garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać

Proste Potrawy
Węgierska zupa gulaszowa 212

zupy są proste, a i ugotowanie jej nie nastręcza problemów... 50 dag wołowiny pieczeniowej 3 średnie cebule 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 łyżki keczupu pomidorowego łyżka smalcu lub może być olej mąka do obsmażania łyżeczka kminku marchew ostra sproszkowana papryka sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie ; Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie obraną marchew najlepiej w grube(...)plasterki Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą Mięso i cebulę zrumienić na oleju lub smalcu Na koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim ogniu do miękkości mięsa Wtedy

Proste Potrawy
Gotowane mięso mielone do chleba 254

mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki duża cebula, smalec Przygotowanie;  Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy Do mięsa dodajemy sól, pieprz oraz wszystkie ziołowe składniki i dokładnie wyrabiamy

Proste Potrawy
Chałka drożdżowa 146

mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki

Praktyczna pl
Placki ziemniaczane z gulaszem 199

mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego½ kg pieczarekduża  cebulasmalecpieprz, sól, papryka mielona słodka i ostratrochę przecieru pomidorowegomąka do zagęszczeniaMięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką

Praktyczna pl
Kotlety mielone z pieczarkami 131

Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek

Praktyczna pl
Gołąbki 331

prawie całkowicie wchłonie wodę.  Uważać zwłaszcza pod koniec gotowania aby nie przypalić. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym

Praktyczna pl
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 208

odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu. Zmielić mięso razem z kapustą i cebulą. Dodać jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła. Posmarować masłem

Praktyczna pl