sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe(...)Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Wielkanocne pyszności 2018 pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyDziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i
Kuchnia Łukaszabyło wyjścia i były pizzerinki zamiast pizzy, ale to to samo, tylko w mniejszej wersji. Ser rzeczywiście idealny do pizzy. Z resztą wszystko są super do zjedzenia solo, do sałatek, pizzy, do łososia, no do wszystkiego. Są po prostu super :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 6 sztuk: 20 g drożdży 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody(...)cebulę kroimy w piórka. Dodatki układamy na pizzerinkach według własnego uznania. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pizzeriny pieczemy około 20 minut na termoobiegu. Po wyjęciu dodajemy umytą rukolę :-). Smacznego
kruche babeczkimozzarella - tak w skrócie można opisać i mam nadzieję zachęcić Was do zrobienia makaronu z sosem a'la Caprese. Składniki proponowanego przeze mnie sosu do makaronu, to składniki sałatki Caprese. Klasyczny, prosty, pachnący bazylią, sos do makaronu, oparty na pomidorach. Mozzarella dodaje mu aksamitności, delikatności i fajnego efektu ciągnącego się sera. Składniki (2 porcje): 4 łyżki oliwy extra(...)ciągnący, kleisty i gdybyśmy potrawę w tym momencie jeszcze mieszali, to kawałki mozzarelli posklejają się ze sobą. Podajemy od razu. Makaron możemy przyozdobić malutkimi listkami bazylii. Smacznego
Smak mojego domusię przygotowaniami. Dobrze, że przyjechała Gwiazdeczka, która wpadła dosłownie na kilka godzin miedzy jednym a drugim zaliczeniem. Sesja trwa, więc studenci przeżywają gorący okres. Razem szybciutko uporałyśmy się z sałatkami, mięsem i przystawkami. Zrobiłam także owocową delicję , którą uwielbiamy. Spotkanie rodzinne było naprawdę miłe i przeciągnęło się do późna. A dziś, kiedy wstałam obudzona, oczywiście, przez Hugusia, powitała mnie błoga(...)łyżką. 6. Na patelni rozgrzać masło. 7. Masę biszkoptową wyłożyć na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 8. Podawać na ciepło z konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniZaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też
Marder&Marder ManufactureSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym
Gospodyni MiejskaDziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka
Kawa z mlekiemdużo więcej czasu niż ten, który poświęcilibyście na zrobienie kanapek. A jeśli stosujecie się do zasad diety niełączenia, to z łatwością dostosujecie danie do jej wymagań – wystarczy, jeśli przygotujecie sałatkę wyłącznie z kurczakiem lub komosą, zwiększając jednocześnie ilość pozostałych składników. Oczywiście, danie można zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje(...)gęsty, można dodać kilka kropel wody). Do pudełek lub na talerze przełożyć komosę, wyłożyć rukiew/rukolę, kawałki kurczaka, awokado i plastry buraka. Całość posypać pestkami i polać winegretem. Smacznego! Jak ugotować komosę: 1/2 szklanki ziaren komosy umieścić na sicie o drobnych oczkach, bardzo dokładnie wypłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. W garnuszku zagotować 3/4 szklanki wody, posolić, do gotującej się
Even Better FoodJeśli dopada nas wilczy apetyt, a czasu jest jak na lekarstwo – sięgamy po prostu po coś łatwego i sprawdzonego – np. mrożoną pizze czy batona. Jest szybko, jest smacznie (powiedzmy :D), ale czy jest zdrowo? Niekoniecznie. Jak więc pogodzić wieczny niedoczas ze zdrowym odżywianiem? To wcale nie takie trudne. Planowanie Częstą przyczyną sięgania po niezdrowe potrawy jest brak odpowiedniej(...)sklepie W każdym sklepie można znaleźć jakieś gotowe zdrowe danie, trzeba tylko dobrze poszukać i czytać etykiety ( jak czytać etykiety dowiecie się z tego wpisu – klik ). Polecam np. sałatki z kaszą bulgur czy zupy kremy w kubeczkach. Upraszczając – im krótszy skład, łatwiejsze do wymówienia nazwy składników i mniej cukru (lub syropu glukozowo-fruktozowego) tym lepiej. Za kilka
Powiedz dietom nieZrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie ale jest genialna ! Sprawdzi się także sałatkach oraz jako przekąska do chrupania. Składniki (6 – 8 tacos): 6 – 8 ‚muszli’ tacos 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga netto 240 g) świeża kolendra Olej kokosowy(...)odsącz na sitku. Masz już wszystkie elementy niezbędne do złożenia dania. Do ‚muszli’ tacos wyłóż wędzoną ciecierzycę, dodaj salsę pomidorową, czerwoną fasolę. Całość polej sosem i udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuczerwcu tego roku moja starsza siostra rozpoczęła staż w jakiejś firmie. Minęło trochę czasu i zaczęły jej się nudzić drugie śniadania w formie kanapek i sałatek. Kilka razy wspominała mi też o tym, że jej współpracownicy często zajadają się batonikami ze sklepiku, przez co i ona zaczęła kupować Grześki i tym podobne wyroby cukiernicze. Wtedy wpadłam na pomysł, żeby(...)ugniatamy, szczególnie przy brzegach. Pieczemy w 180*C przez około 18-20 minut.Po tym czasie wyjmujemy formę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na batoniki. Smacznego :) Pakunek dla siostry
Kuchenny Skrawek NiebaCURRY NA ZIMĘ? potrzebujemy kilku składników podstawowych: - przyprawy curry - kurkumy - octu - ogórków zielonych gruntowych - soli, cukru i składników dodatkowych, które możesz użyć ale nie musisz, ja je dodaję bo sałatka jest wtedy jeszcze lepsza: - listek laurowy - pieprz w ziarnach - papryka słodka lub pikantna - gorczyca - kardamon Ogórki na szatkownicy, lub po prostu nożem kroimy na plastry. Ja robię zawsze dwie wersje(...)zostawiam słoiki na całą noc a rano odwracam i sprawdzam czy na każda zakrętka jest wklęsła. Tak za-pasteryzowane słoiki można przechowywać całą zimę a nawet i rok. Smacznego
SMYKWKUCHNIdługiej słodkiej świeżej czerwonej papryki 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych garść posiekanej świeżej natki kolendry 100 g ugotowanego ryżu (jaśminowy, długi lub paraboilled Składniki sosu sałatki: 2 garście świeżej natki pietruszki 1 łyżka marynowanych paryczek jalapeño 1/2 świeżej papryczki chili 2 łyżki marynaty ze słoika z papyczek jalapeño 2 łyżki wody wyciśnięty sok z 1/2 limonki 1 pełna(...)gorącej patelni, opiekamy z obu stron. Układamy polędwicę na sałacie, posypujemy plasterkami pomidorków koktajlowych oraz polewamy sosem. Lekko mieszamy. Gotowe :D Eksplozja smaków gwarantowana! :D Smacznego
Lajtkraft food intoleranceJeden sos - wiele zadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada(...)skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i blendujemy na gładki sos. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 4 dni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu