Hej! dziś zaprezentuje się dama wczesnej jesieni :). Tej pory roku co prawda jeszcze nie ma, ale na półkach sklepowych już dostaniemy antonówkę :). Ta stara odmiana jabłoni
Kuchnia PROzdrowotnaPoczątkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w
Smaki Ewyzajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki(...)zmiksować na gładką masę. Dosłodzić do smaku cukrem lub stewią. 4. Do szklanych miseczek / pucharków nałożyć lody do 1/3 wysokości. Dopełnić owocami i udekorować listkiem mięty. Podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmakuzacząłem je jeść, to nie umiem przestać ;) To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :) Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia(...)kawałkami mango na miseczce, czy talerzu. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej(...)naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam kiełbaski, polewam 1/3 marynaty i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekam w sumie przez 30 minut, dwukrotnie polewając pozostałą marynatą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSurówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli... Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli. A całość oblana olejem i przyprawiona solą i
Gospodyni MiejskaTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki
Kuchnia Łukaszasklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Kto nie lubi placka drożdżowego z owocami, no kto? Placek drożdżowy z figami jest pulchny, słodki, najlepiej smakuje gorący ze szklanką mleka. Wiem, wiem można(...)posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego! Smacznego:) The post Placek drożdżowy z figami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru(...)Słoiki wypełniamy ogórkami, na wierzchu dopełniając marchewką. zalewamy przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
Taste Therapysałatki w zalewie. Do sałatki użyłam lekko żółtawych pomidorów, papryki, cebuli i marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 5 cebul do słoika po : 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria 1/2 łyżeczki(...)Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania wody w garnku gotujemy słoiki około 20/25 minut. Następnie wyciągamy słoiki i odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w chłodnym mkiejscu Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliosób lubiących frytki i kurczaka. Serwuje się go w aluminiowych foremkach i podaje w kebabach na całym świecie. Zapiekanka jest pyszna dla tego przygotowałam ją w domu. Wyszła równie smaczna jak ta kupna. Polecam również obejrzeć filmik. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 500 g gotowych frytek 1 łyżka przyprawy do kebaba, gyrosa lub grilla(...)Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy po wierzchu resztą sosu czosnkowego i ketchupem. Podajemy od razy jeszcze ciepłą. Zapiekanka jest pyszna, smakuje jak kubełek z kebaba, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolibogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest doskonałym(...)rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy zanurzyć kilka gałązek rozmarynu w oleju rzepakowym i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce, by uzyskać aromatyzowany olej rzepakowy
Mango Papajabogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest doskonałym(...)rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy zanurzyć kilka gałązek rozmarynu w oleju rzepakowym i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce, by uzyskać aromatyzowany olej rzepakowy
Mango Papajajajo w koszulce. I tak się zaczęło. Kombinowałam na rożne strony i w tej chwili równie często przygotowuje owo jajko ,tylko w całkowicie innej odsłonie. Teraz wieże że jest smaczne bo porządnie doprawione, zdrowe bo występuje zawsze z warzywami i lekko strawne bo bez tłuszczu. Teraz pokaże dzisiejsze moje śniadanko(...)Wyciągam jajko łyżką cedzakową , Chwilę odsączam i przekładam na przygotowaną paprykę . Sól ,pieprz do smaku Zamiast papryki może być pomidor, ogórek , fasolka, piure z boby, sałatka z pekińskiej ,sałata Wypróbowałam ze wszystkim
Eli GotowanieDlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1½ łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz(...)poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze 35 - 45 minut. Podawać z sałatą. Smacznego
Pełny talerz