smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:647/904)

Pszenne placki z jalapeno i chili 192

Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili...   Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy(...)można delikatnie oprószyć solą. Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno można dostać w dobrej cenie w Lidlu podczas  tygodnia meksykańskiego. Placki można również przygotować na grillu. Przy użyciu papierowego ręcznika grill

Gospodyni Miejska
Deser RABARBAROWE OKO 150

Po szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto czekoladowo-kawowe. 167

 No cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że

Kuchnia Łukasza
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 193

Zawsze lubię pobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale

Kuchnia Łukasza
Surówka z czerwonej kapusty i papryki 144

Temperatura dzisiaj znów sięgnęła zenitu. Dosłownie. Prawie 33 stopnie. Surówka z czerwonej kapusty i papryki Siedzę i zastanawiam się co by tu robić żeby się schłodzić

mecooks
Surówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem) 210

Surówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem). Już nie raz wspominałam Wam jak bardzo lubię surówki. Nie tylko jako dodatek do drugiego dania

Słodkie okruszki
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem (bezglutenowa) 149

Zapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a

Kawa z mlekiem
Sałatka ze szparagami, pesto z rukoli, wędzonym łososiem, pomidorkami i makaronem 147

Pyszna sałatka ze szparagami, do tego wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe i pesto z rukoli z dodatkiem kolendry. Zapomniałam o makaronie :-). Naprawdę smakowała super, polecam jak tylko lubicie szparagi :-). Miłego dnia i weekendu :-) Składniki: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych 250 g makaronu u mnie kokardki Pesto: 1/2 opakowania rukoli garść świeżej kolendry orzeszki ziemne oliwa(...)letniego/zimnego makaronu dodaję pesto, mieszam, żeby się nam ładnie połączyło z makaronem, dodaję pomidorki, poszarpanego wędzonego łososia i pokrojone szparagi. Mieszam delikatnie. Przekładam do misy i gotowe :-). Smacznego

kruche babeczki
Filet z kurczaka w teriyaki 178

przygotować można na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych smaków, jest filet z kurczaka w teriyaki. Doskonały do obiadu, idealny jako szybka ciepła kolacja lub także jako składnik szybkiej sałatki. Sprawdza się także na kanapkach. Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C. Usmażony lub/i podpieczony filet z  kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z buraków z jabłkiem 101

Doskonały dodatek do obiadu, w szczególności do wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów, itp. Słodkawa a jednocześnie kwaskowata i orzeźwiająca. Trzeba tylko mieć ugotowane lub uparowane buraki i

Ze smakiem bez glutenu
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 229

Obiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROZGRZEWAJĄCY CHOWDER KUKURYDZIANY Z MAKARONEM 175

Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad(...)kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy. Podajemy gorącą z ugotowanym al dente makaronem i świeżymi ziołami! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Lubella

Ostra na Słodko
Tofucznica z suszonymi pomidorami 119

Niedawno zrobiłam spora ilość pomidorów suszonych ( przepis tutaj ), dzięki czemu mogłam wreszcie cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach czy tofucznicy. Ta wegańska wersja jajecznicy jest u mnie obowiązkową pozycją śniadaniową w każdy weekend. Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną tofucznice z suszonymi pomidorami. Uważam, że gwarancją pysznej tofucznicy jest dodanie dużej ilości cebuli, soli czarnej(...)chwilę podsmaż. Następnie dodaj mleko i smaż całość, aż mleko wyparuję. Wyciśnij czosnek, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.  Dosól i dopieprz według preferencji.    Smacznego

wegujemy
Marynowana papryka 171

koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego koloru, jak wolicie) 8-10 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% - jeśli lubicie ostrzejszą dodajcie 2 łyżki(...)góry dnem i ułóżcie na bawełnianej kuchennej ściereczce. 5. Po kilku godzinach przekręćcie je, wieczka powinny być wklęsłe, jeśli nie, lekko je ugniećcie. Odłóżcie na kilkanaście dni. Smacznego

Zasmakuj Kuchni