Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty
Moja smaczna kuchniaPyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako
Kuchnia ŁukaszaNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym(...)przed pokrojeniem musimy odczekać co najmniej 15 minut, gdyż sernik będzie się rozpadał. Jeśli serwujemy go na zimno, to wyjmujemy go z lodówki na około 20 minut przed podaniem. Smacznego. PS. Autorką zdjęć i wpisu (z moimi małymi modyfikacjami) jest Justyna K., która wyraziła zgodę na publikację jej materiałów
W mojej kuchniBardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym
Kraina Miodem PłynącaSurówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych
Pełny talerzprawie idealnie okrągłe i takie jak chciałem :) Metodę opiszę niżej :) Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej , w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą(...)sałatę i obsypujemy ją resztą pokrojonej rzodkiewki :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaJeżeli zdecydujemy się użyć gotowanych buraczków ze sklepu, będzie to faktycznie danie w pięć minut. Buraczki możemy też upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku
Stare GaryGęsty domowy majonez. Lubicie majonez? Ja nie wyobrażam sobie niektórych sałatek bez jego udziału. Choć oczywiście jest on kaloryczny, to od czasu do czasu nie zaszkodzi Tak samo jak jajka z majonezem na różnych spotkaniach czy uroczystościach… Czasem mam wrażenie, że to najszybciej znikające danie Dziś podzielę się z Wami przepisem, który jest na pewno starszy ode mnie(...)miksowane). Zostawiamy, aż masa stanie się gęsta i jaśniejsza (ale nie tak biała jak w kupnym majonezie Tu nie chodzi o kolor, ale o smak). Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkimożna przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko(...)pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego
Calzonella.comnajbliższych. Tartę Bakwell Gordona Ramsaya upiekłam, bo miałam ochotę na coś słodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda(...)trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą wodą w stosunku 1:1 (2 łyżki dżemu na 2 łyżki wody). Jemy dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) ps. Jeżeli jesteście ciekawi, jak brzmi prawdziwy przepis Gordona, to zajrzyjcie do jego książki "Szef kuchni po godzinach
Życie zamknięte w smakuKeks to ciasto, które dla mnie było ogromnym wyzwaniem. Wszelkie próby kończyły się porażką. Testowałam na mące pszennej, każda próba lądowała w koszu, ciasto z zewnątrz
Kawa z mlekiempełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie: Grzyby marynowane w occie Składniki na 3 – 4 słoiki(...)niej słoiki, aby były zapłynięte wodą do ¾ wysokości i gotujemy przez 15min. po czym wyciągamy do ostygnięcia. Grzyby marynowane w occie będą dobre do spożycia już po tygodniu. Smacznego. Grzyby marynowane w occie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sos ze świeżych grzybów leśnych Sos grzybowy z bobem Zupa Pieczarkowa Krem Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis
Księga-Smakudobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku(...)szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Bigos z kapusty pekińskiej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoZupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest
Kuchnia Łukasza