kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche
FitKotmasła (nie używaj margaryny!) - 200 g mąki owsianej - 100 g siemienia lnianego - 50 g płatków owsianych - 50 g ziaren słonecznika - 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej - łyżka lub dwie miodu - 4 łyżki brązowego cukru - 3 żółtka - 2 białka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na blat, wycinaj ciasteczka o pożądanym kształcie. Wstawiamy
SMYKWKUCHNIszklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek homogenizowany kiełki nasion nasiona słonecznika Wykonanie: 1. Ciasteczka pokruszyć. 2. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. 3. Jajko rozstrzepać, dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymiaszać. 4. Ciasto piec w gofrownicy na złoty kolor. 5. Podawać z serkiem homogenizowanym, kiełkami i pestkami dynii
Jadło i czytadłomąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny Masło zmiksować z cukrami i jajkiem. Dodawać mąkę z proszkiem. Następie płatki owsiane. (Gdy ciasto jest zbyt lepie, dosypać mąkę). Wsypać dodatki i wymieszać łyżką. Formować małe kulki i układając na blaszce docisnąć ręką, tworząc okrągle
Mój Smak na Życiemąki pszennej ok 400 ml cieplej wody8 g suchych drożdżyłyżeczka soli3 łyżki usmażonej na maśle cebulki2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamułyżka olejuWykonanie: Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki
Walijskie Pichcenieoliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia itp.) Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody i trochę oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na jedną godzinę. Następnie łyżką nabierać ciasto
Smaczne Zdrowemasła 3 jajka szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren.... (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód, jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce
Malinowa Kawiarenkałyżeczki drożdży instant 0,75 łyżki soli 0,75 łyżki cukru 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć
coolinarnastrefa.blogspot.comWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży(...)drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia
Stare Garyrabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem : Składniki(...)jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru Biała czekolada w płatkach Przygotowanie: Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, jajka zagniatamy ciasto ( można to zrobić ręcznie na stolnicy), ale ja wyrabiałam hakiem robota. Gotowe ciasto można owinąć w folię spożywczą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele uroku. Tak więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo nieznacznie zmieniłem przepis w stosunku do oryginału): 1 jajko(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy 1-2 łyżkami cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce. Bo od ciepłego boli brzuszek :) Ja zajadałem się tym ciastem razem z mieloną czekoladą i dżemem z pigwy
Marder&Marder Manufacturejeden ślad, a nie dwa. Nasza nowa maszyna Unold ma jedno mieszadło. Poza tym ogólna zasada działania zawsze jest identyczna: wsypuje się składniki do pojemnika, w którym będzie się ciasto wyrabiało, ustawia się wielkość chleba (z dwóch lub trzech dostępnych wielkości), wybiera się kolor przyrumienienia skórki (z trzech dostępnych), ustawia program (chleb pszenny, żytni, itp.) i włącza maszynę. Tyle, cała(...)Kolejna rzecz: chleby z różnymi ziarnami. Do chlebów można dodawać właściwie wszystko: orzechy, suszone pomidory, oliwki, ziarna słonecznika, pestki dyni. Co nam tylko przyjdzie do głowy. Ziarna te dodaje się w odpowiednim momencie, mniej więcej w połowie wyrabiania ciasta. Nasza stara maszyna dawała sygnał dźwiękowy i wtedy sypało się dodatki. A wiecie ile razy bylem tak czymś zajęty
Marder&Marder Manufactureczęść. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką. Przepis na dyniowe pesto znajdziecie tutaj
Smakołyki Asiciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami
moj przepis na200g - gorgonzola 120 g - tarta mozzarella 150 g - 2 szklanki słonecznika - sól, pieprz ziołowy do smaku, papryka słodka, garść świeżego tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Energicznie i szybko wymieszać, tak aby masło się nie roztopiło. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto schować do lodów na pół godziny. Potem rozwałkować(...)tłuszczem formie. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki (tylko białą część). Na zwilżonej olejem patelni poddusić cebulę z porem i tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na gotową tartę, posypać kawałkami gorgonzoli, przyprawami
Corner With Recipes