słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:47/114)

Bułeczka Wielkanocna idealna do święconki 208

jaja     Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście  - roztrzepane jajko do posmarowania bułek - orzeszki ziemne( 30 szt na 10 bułek) Helio     Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól i cukier, wbijamy jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut(...)godzinę czasu, przykryte ściereczką. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy owalne bułeczki które nacinamy nożem z jednej strony tak po środku z 2-3 centymetry aby nam powstały uszka zajączka. Po przecięciu bułeczki zauważamy ze lekko się rozchodzi- tak ma być . Smarujemy bułeczki jajem . Dekorujemy uszka słonecznikiem, a buźkę i oczka robimy z orzeszków ziemnych

Różowa kuchnia
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 138

nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)"Składniki:200 g masła3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka400 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaduże opakowanie pestek(...)spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem

Słodkie Przyjemności
Buły śniadaniowe o smaku czosnku 177

Kłos Pol 800 g czosnek granulowany  Kłos- Pol  1 łyżeczka drożdże świeże 50 g masło 150 g jajko 2 szt woda ciepła 2.1/2 szklanki słonecznik 200 g woda i ściereczka Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Krok 2 Do dołka w mące wlewamy(...)Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Krok 5 Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy do wyrośnięcia na około

Różowa kuchnia
Bułeczki z makiem 215

cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto

Zasmakuj Kuchni
Wegeburgery z kaszą jaglaną 190

szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę(...)kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić

moj przepis na
Chleb piwno-cebulowy 147

Zaczyn: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas(...)powinien być ładnie napowietrzony i mieć gąbczastą strukturę) dodajemy mąkę, sól, piwo i cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi zimną wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny. Piekarnik

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki żytnio-orkiszowe 116

Polecam tradycyjnie zabawę z mąkami. Ja akurat teraz nie miałam mąki orkiszowej, więc zastąpiłam ją mąką owsianą. Doskonale sprawdzi się również w tym wypadku gryczana, nadając charakterystyczny posmak. Do ciasta na bułeczki możecie dodać ulubione ziarna lub tylko posypać nimi górę bułek. Drukuj Bułeczki żytnio-orkiszowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 40 g świeżych drożdży 450 ml wody(...)miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli garść pestek słonecznika i siemienia (opcjonalnie) Płatki owsiane na górę bułeczek 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ze szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Pozostałe składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Blachę wykładamy

Mieszam w Garnku
Sernik na wafelkach z malinami i galaretką 1031

wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru  Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać słonecznik  - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami  - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia  - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3  szklanki wody(...)sera dodać cukier miksować aż się rozpuści  - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną  - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko  do tortownicy  - Włożyć ciasto do lodówki by stężało  - Na ser wyłożyć resztę malin zalać tężejącą galaretką  zostawić do stężenia

W królestwie smaków Beaty
Chleb orkiszowy II 151

Kolejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190OCCzas pieczenia: 1h Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej(...)szkl. otrąb żytnich 1 garść płatków górskich 1 garść słonecznika 2 łyżki siemienia 5 łyżek sezamu 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soli morskiej szczypta kminku pestki dyni do obsypania  Przygotowanie 1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.  2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu poczekać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 146

górskich 100 g czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach

Malinowo w kuchni
Chleb rozmaitości. 121

łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik

chleba naszego
bulki żytnie z ziarnami 127

łyżka oleju 12 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto

babka w formie
Orkiszowy chlebek bananowy 169

pomocy widelca.  Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach

Kuchnia Ellie
Ciastka owsiane z dynią 211

łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut

Mama Gotuje
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 154

oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy, wegański sernik z truskawkami 202

Sernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 109

jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.  Chlebek piekłam przez

Łycha smaków
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 86

dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy

Kuchnia Pani Wiosny
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 183

słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty

Trzeci talerz
Domowe bajgle - przepis 230

wody letniej  1 jajko do posmarowania  ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy

Basia w kuchni
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 106

mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 170

łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie

Miksturownik
Hardcorowy chleb razowy 203

zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania

Z butelką mleczka w tle
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 167

Składniki:500 g zakwasu650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej)300 ml wodyłyżka soligarść pestek ze słonecznikagarść pestek dyni

Z butelką mleczka w tle
Paluchy drożdżowe 130

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej  1 torebka suszonych

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania