słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:41/114)

Muffinki z selerem i słonecznikiem. 205

Muffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na przekór

dolcevitainmykitchen
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 205

Składniki: ZAKWAS 50 g startera zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny(...)Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W DNIU PIECZENIA Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. Z przygotowanego zakwasu odważamy 175 g, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki (przyda nam się do kolejnego pieczenia). Do zakwasu

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb na mące krupczatce z nasionami 176

szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około

Ugotować
Szybkie bułeczki na leniwe śniadanie. Scones 191

zalewy dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 25 g ziaren słonecznika Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta, połączyć. Z ciasta uformować dysk o średnicy 20-22 cm, ułożyć na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 259

godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 186

łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre

Blendman
Ciasteczka owsiane 2303

ok.146g w skorupce)   Ciasteczka owsiane – Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Następnie polać całość masłem, dodać jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Ciasto nieco lepi się do dłoni, więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy formować ciasta

Kulinarne Przeboje
Keks z mozzarellą i groszkiem 172

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli

Moniki Smakołyki
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 227

drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka z ziarenkami 172

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni(...)przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem 202

Święta to wspaniały czas, obfitujący w tradycyjne dania, których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste

Wiszniówka
Chleb z chrupiącą skórką 204

ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić

moj przepis na
Zbożowe batoniki 242

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i

Moja Delicja
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 202

wprawy idzie to całkiem szybko. Na zdjęciu oblane oliwą z oliwek i posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli   Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i solimy. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy

Be Fit Be Strong
Kajzerki 118

szczypta cukru 1 jajko do posmarowania ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemi ę lniane Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie uformować bułeczki i znowu odstawić do wyrośnięcia

Moja Galeria Smaku