słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:33/114)

Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 146

ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników. Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać

Food Square
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 337

zakwasu żytniego; 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 75 g przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 206

Dynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka cukru, • 1 płaska

Leśny Zakątek
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 213

łyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 271

Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne

Oryginalny smak
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 179

pszennej, 200g mąki kukurydzianej, 15g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam.Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę(...)przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.   Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę

Z miłości do słodkości
Zielone pierogi z żółtym sosem. 157

inne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować.   Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski(...)dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry

vegetanie
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 152

stronę co trzeba.  Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady, były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego

bistro mama
Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi 164

wyrośnięcia.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm) 4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Sznycle drobiowe w super panierce. 317

gustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz,  1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem"   WYKONANIE: Piersi pokrój

Kuchnia Beaty
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 289

zwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju  (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), tylko do połączenia

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z żurawiną 207

jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie

ladykitchen
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1153

borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort

pieprzny smaczek
Wieniec słonecznikowy 165

mąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut.  Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem

Gotowanie moimi oczami
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 166

sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów i enzymów. Jest źródłem sił witalnych. W połączeniu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość