słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:29/114)

Chleb pszenno- razowy z automatu 147

szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu niepełna szklanka ciepłej wody odrobina drożdży po łyżce czarnuszki, słonecznika i siemienia lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z makiem 183

szkl wody ciepłej - 5 g suchy drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren z dyni - zaczyn Składniki mieszamy energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy na blachę, smarujemy

SMYKWKUCHNI
Herbatniki marcepanowe 165

już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany 18% 200 g masy marcepanowej

Czary - gary w kuchni
Chleb z naczynia żaroodpornego 237

łuskanego słonecznika, 4-5 łyżek sezamu. Przygotowanie: Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku

Aga w kuchni
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 135

minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Można posypać wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku

Mango Papaja
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 220

odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut.Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch(...)jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka

Gospodyni Miejska
Zdrowe batoniki marchewkowe 135

drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 104

wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej  duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski(...)mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad

Spektrum Smaku
Chleb domowy - krok po kroku 85

miseczce, aby nie wlewać szklankami. Dodajemy 3,5 łyżki oleju. Następnie wlewamy rozpuszczone już wcześniej drożdże.  Na koniec wsypujemy siemię lniane i słonecznik. Gdy już wszystkie składniki mamy w misce - mieszamy dokładnie.  Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była

My World by Dagmara Rek
KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 232

mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka   Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek. Piec w piekarniku (termoobieg) przez 25 minut

Ola la LCHF
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 117

ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko i 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy

Calzonella.com
Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem 160

Wymieszałam na papkę zagarniając do niej niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodałam pestki słonecznika i cebulkę, i dolewając stopniowo wodę zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodałam olej i wyrabiałam chwilę, aż się wchłonął. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zarobiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Bułki orkiszowe z marchewką 166

Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce

Apetyczna babeczka
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 212

rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta do obsypania formy, świeże listki bazylii. Przygotowanie: „Ciasto”: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy(...)przygotowaną masę, na wierzch dodajemy pomidorki, które delikatnie wciskamy, żeby były na równo z kaszą. Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min. Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, za pomocą noża ściągamy obręcz tortownicy. Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo

Moniki Smakołyki
Dietetyczny chleb bez mąki 176

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, ugniatamy lekko łyżką. Posypujemy powierzchnię pieczywa płatkami górskimi i słonecznikiem. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce. Do chleba przygotowałam pastę z soczewicy, marchewki, sałaty i pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania