słoik - 12348 przepisów (strona:519/824)

sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami 135

Polecam sałatkę jajeczną z marynowanymi grzbami leśnymi 1 słoik marynowanych grzybów (420g po odsączeniu z zalewy) 10 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy -odsączona 1 duży

Ugotujmy Coś
Sałatka z buraków 208

Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację.  Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować

Kuchnia Danusi
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 218

łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem

FitKot
Kurczak faszerowany pieczarkami i suszonymi pomidorami 221

warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi i delikatnie usuwamy kości tak aby nie uszkodzić skóry

Smaki Ewy
Tradycyjne Jadło , produkty . 149

mięsa wieprzowego oraz naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 %  pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól. 3. Kiełbasa w słoiku ze świniobicia -  mięso wieprzowe 97 %      zioła i przyprawy naturalne . 4. Kiełbasa Bamberska wędzona podsuszana - 97 % mięsa wieprzowego , zioła i przyprawy naturalne . 5. Paluszki Piastowskie - 97 % mięsa

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna zupa ogórkowa 181

siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Garniec Magalie
Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 195

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 198

przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.  Krokiety podałam z czerwonym barszczem .  Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej

Krakowskie smaki Ani
Prażona cebulka 684

cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 110

mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej

Martyna Cooks
Warto zagnieździć się w Gnieździe oraz o cuppingu słów kilka 128

bariści Gniazda sprawdzają dokładnie, która metoda parzenia będzie najodpowiedniejszy dla danej odmiany. Cóż to za dbałość o szczegóły! I w tym momencie aż mi głupio, że zwykła neska ze słoika z odrobiną mleka mnie równie mocno zadowala. Na dowód ich kunsztu warto wspomnieć, że cały zespół był nagradzany na różnych konkursach w parzeniu kawy (m.in. z AeroPresu), zarówno w Polsce

Food Square
Nalewka z dzikiej róży 132

szklanka wody 3 goździki Sposób wykonania: Owoce dzikiej róży należy zebrać po pierwszych przymrozkach, albo pozostawić w zamrażarce na około dwa dni. Owoce dokładnie myjemy, wrzucamy do dużego słoika i mieszamy razem z miodem, wodą i goździkami. Na koniec dolewamy spirytus i odstawiamy na ok. 2 miesiące. Gotowy płyn odcedzamy od owoców, filtrujemy i przelewamy do czystych butelek. Odstawiamy

Kuchnia Pani Wiosny
ciasto z wiśniami 160

koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika. Krem 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie Żółtka, cukier, budyń wymieszać  ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować

w mojej kuchni
Kapuśniak na żeberkach . 138

kapuśniak z wyśmienitej  Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia .  Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około 6 ziemniaków dużych  vegeta

Sama słodycz i szczypta chili
Rumowe kule bakaliowe! 141

ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika i zalewamy rumem. Następnego dnia w misce ugniatamy razem rodzynki, masło, kakao, mielone orzechy włoskie i cukier puder. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w mielonych orzechach. Pozostawiamy

Kuchnia Pani Wiosny