słoik - 12348 przepisów (strona:522/824)

Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy 143

dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać koniak.  3. Ugotowane owoce przekładamy do blendera aby zmielić na jednolitą masę. Gorący chatney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Domowy przecier pomidorowy bez pestek 162

gęste sito i dokładnie przecieramy. Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna. Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min. Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowej SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Domowe przetwory: powidła śliwkowe 166

więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami Składniki: - 2 kg dojrzałej śliwki węgierki - 1 pomarańcza - 100 g cukru - kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.) Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków o pojemności 0,2l. Zaczynamy od umycia a następnie usunięcia pestek ze śliwek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie

Kuchenne Wariacje
Pleśniak. 234

łyżki kakao, 4 lub 5 jaj, w zależności od wielkości (oddzielić białka od żółtek), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców.                                 Przygotowanie: Masło

W kuchni u Moniki
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową. 284

Składniki : makaron wstążki,  słoik oliwek, szynka, świeża lub mrożona fasolka szparagowa, majonez, śmietana 18%, 3/4 główki czosnku - wycisnąć, sól, pieprz.                     Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju. Fasolkę szparagową również gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę, oliwki i ugotowaną

W kuchni u Moniki
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 243

gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z porem. 346

mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki.  Gdy składniki są już pokrojone, wrzucić je do jednej miski, dodać śmietany

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa. 192

Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą.  Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić

W kuchni u Moniki
Krokiety. 201

Krokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą.  Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie

W kuchni u Moniki
Łazanki. 188

Składniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron, w zależności jaki mam w domu - mogą to być wstążki, kolanka czy też świderki), 300-400 g kiełbasy, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę kiszoną ugotować. Makaron ugotować

W kuchni u Moniki
Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 200

chleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej wody, 500g mąki pszennej + trochę do podsypania, 70g suszonych pomidorów w słoiku, 2 kostki bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża), 1/2 łyżki soli, kilka ząbków czosnku (ja dałam 6 większych). Przygotowanie: Mąkę wsypać do większej miski i zrobić

W kuchni u Moniki
Bułki z kapustą i pieczarkami. 218

pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia.   3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi

W kuchni u Moniki
Surówka z kiszonej kapusty. 227

Surówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros. 218

mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros (przepis 2). 310

potrawy, tak również przepisów na sałatkę gyros jest kilka. Będąc u rodziców męża wspólnie zrobiliśmy tę sałatkę według ich przepisu. Składniki: kapusta pekińska, pojedyncza pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu

W kuchni u Moniki