łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku, zagotowujemy, dodajemy obrane cebulki. Gotujemy przez 2-3 minuty. Cebulki wyjmujemy za pomocą sitka, przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna Kuchniasitko, odciskamy nadmiar soku. W garnku zagotowujemy składniki zalewy, wrzucamy cebule i paprykę, gotujemy przez 5 minut, wlewamy do buraków. Sałatkę dokładnie mieszamy z zalewą, przekładamy domytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut
Bajeczna KuchniaZdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez gęste sitko. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy i gotujemy przez około 30 minut. Przecier przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniadodajemy mieloną skórkę z pomarańczy. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut. Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniaodsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniasmażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia
Bajeczna Kuchniaobieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniagarnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i kakao, smażymy jaszcze przez pół godziny ciągle mieszając, żeby kakao dobrze się rozpuściło. Gorące nakładamy do słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniaprzypaliły.Przez kolejne dwa dni powidła smażymy po godzinie,powidła będą dobre gdy będą bardzo gęste,jak się okaże że są za rzadki to jeszcze smażymy.Gorące nakładamy do słoików .Pasteryzujemy 10-15 minut. Najlepsze powidła wychodzą ze śliwek mocno dojrzałych i pomarszczonych
Bajeczna Kuchniapestki.Składniki zalewy umieszczamy w większym garnku, zagotowujemy. Wrzucamy przekrojone śliwki, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania. Śliwki wyjmujemy za pomocą sitka, układamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna Kuchniaprzez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut
Bajeczna Kuchniaoczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy do umytych słoików, wkładamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniaobcinamy ogonki, dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , zagotowujemy , gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Składniki zalewy zagotowujemy , do umytych i wyparzonych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Przekładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą. Po ostudzeniu pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna Kuchnia100g mąki pszennej graham 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 150ml jogurtu naturalnego Masa: 100g jogurtu naturalnego 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody dodatki: wiórki kokosowe, rodzynki lub według własnego uznania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek
Truskawkowa FiestaSkładniki: 400 g makaronu spaghetti 500 g małży w słoiku puszka pomidorów 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, przelać wodą, odcedzić. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory, doprawić do smaku
magiczna kuchnia Kasi