Roladki z cukinii (źródło: kuchnia.azur.pl) Składniki: 200 g sera Lazur Złocisty 2 małe cukinie słoik (ok. 300 g) suszonych pomidorów w zalewie z oleju olej sól pieprz szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Umytą cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry. Każdy natłuścić olejem, oprószyć solą i pieprzem, a następnie krótką chwilę grillować na patelni grillowej z każdej strony. Ser Lazur Złocisty
WojnaNaSmaki.pljajka Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę. Dodatkowo; około 1,5 szklanki musu jabłkowego (może być ze słoika) 2 łyżki prażonych migdałów drobno pokrojonych Mus jabłkowy wymieszać z migdałami. Foremki na małe babeczki dokładnie wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkować na grubość około
Radość kipiąca uśmiechem.syropu, w którym gotowała się pigwa wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem). Wrzucić pigwę, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia całość zagotować i gorącą pigwę, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem. Podawać do mięs na zimno, pasztetów.... zastawa
królestwo garówużywany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie je sokiem z cytryny, dodajcie szczyptę soli, cukru i pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie do smaku solą
Karo in the Kitchenognia i lekko przestudź gruszki, ale nadal powinny pozostać ciepłe (gorące gruszki spowodowałyby zwiędnięcie szpinaku). W tym czasie umyj i osusz szpinak i przełóż go do miski. W słoiku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej szpinak 1/2 jego ilości. Wymieszaj szpinak z sosem. Gorgonzolę pokrój w kostkę lub podziel na kawałki palcami i rozłóż na szpinaku
Chilli Czosnek i OliwaWyciśnięty sok z jabłek zagotować przecedzić przez gazę 2. • Wodę zagotować dodać cukier gotować aż się całkowicie rozpuści połączyć z czystym sokiem Porozlewać gorący sok do wyparzonych słoików lup butelek pasteryzować 20 minut od zagotowania
W królestwie smaków BeatySkładniki: słoik kapusty kiszonej ( 870g, a po odsączeniu 480g ), 1 cebula, masło do podsmażenia, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Kapustę kiszoną odsączyć i posiekać. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, tuż przed posiekaniem przelać zimną wodą. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę
W kuchni u MonikiMarnacja - STOP" zobaczyłam zdjęcie chleba upieczonego na kwasie z ogórków kiszonych. "Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól
Weekendy w domu i ogrodziejakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach ) 3. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy mieszając ( nie będzie
Gotowanie...to proste !jakiegoś czasu chodziły za mną placuszki z buraczków.Nadarzyła się okazja,gdyż gotowałam buraki do słoików(przepis wkrótce) więc parę skradłam.Polecam Wam,są pyszne,zdrowe i bardzo delikatne. Składniki: 3 niewielkie czerwone buraki 2 gruszki lub jabłka 40 dag twarogu jajko 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody łyżeczka cukru sól Buraki ugotować,obrać
Niespełnione zdolności kulinarneplacków...Przecież mamy sezon w pełni. No nic, już nadrabiam pysznymi placuchami ♥ Uwielbiam połączenie figi i dyni! Ostatnio w ogóle się zaprzyjaźniłam z dynią i w lodówce ciagle stoi słoik z puree ;) Wczoraj niestety kartkówka była...i nie poszła zbyt dobrze... :( Teraz pozostaje jedynie mieć nadzieję, że będzie chociaż możliwość poprawy... Pytacie o przepis na chałwę z wczorajszego wpisu...Oczywiście
breakfast of dreamsjuż pewnie wiecie, mam słabość do szklanych butelek, buteleczek, słoików, słoiczków. Kolekcja się powiększa z tygodnia na tydzień, a dzisiaj wzbogaciła się o taką małą buteleczkę. Wykorzystałam ją do przygotowania aromatyzowanej oliwy z oliwek. Taką buteleczkę wypełnioną aromatyzowaną oliwą, płynnym złotem, można potraktować jako dressing do sałaty, ale nie tylko. Można tworzyć wiele kombinacji smakowych, co tylko Wam przyjdzie
Moja smaczna kuchniapieczenia 2 łyżki kakao 300 g cukru do ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać
Trzeci talerztahini. Wymieszaj składniki i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 150ºC i piecz granola przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przechowuj w zamkniętym słoiku
codojedzeniagałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie - opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli Sposób wykonania: 1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. 2. W słoiku układamy pokrojoną w słupki marchewkę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę kopru (może być z kwiatem lub zwykła gałązka poza sezonem), kawałek chrzanu i ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zalewą
Kuchnia domowa Ani