przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować
Wrzosowa Polanacukrem najlepiej w makutrze. Można zrobić to przy pomocy blendera, jednak wtedy mogą pozostać wyczuwalne kryształki cukru. Gdy uzyskamy gładką konfiturę, dodajemy sok z cytryny i przekładamy do słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna ze względu na dużą zawartość cukru. Proporcje składników podałam orientacyjnie, najlepiej konfiturę po prostu.. podjadać
Wrzosowa PolanaKarkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa z ziemniakami II 12. Snikers
My simple kitchenobierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Plasterki buraków rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Przygotuj sos. Do miseczki lub słoika wyciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na końcu powoli wlej oliwę, cały czas mieszając dressing. Ser gorgonzola pokrusz
Chilli Czosnek i Oliwatowarzystwie ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli
Grunt to przepis!Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka anansa 150g sera żółtego 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej 5 jajek por majonez Sposób wykonania: Seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Pora pokroić
Prosto i Smacznie z Anetątortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów i quasadilla, które są także farszem do roladek. Będzie smacznie! DIPY 1. Dip oliwkowy Składniki 1 słoik oliwek z oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek + do podania 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania Oliwki odcedzić, zblenderować na gładką masę z resztą składników. Podawać dodatkowo polane oliwą
Fill The Bowlmnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany sól pieprz papryka słodka mielona ******************************* Filety osączyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota.Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją
Niespełnione zdolności kulinarneBeaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy z jedną łyżką oliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz
ladykitchenSłoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski). Szynkę
Na Ciasteczkowych Papierachlyzki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych) 5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano
Kubki smakułyżki miodu 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 200g masła śmietankowego 1 szkl. cukru cukier waniliowy słoik dżemu jagodowego lub innego Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść podzielić na 3 części. Piec w temp. 170st. ok.20 min Masa: kaszę zalać zimnym mlekiem odstawić na 10 min. Następnie wstawić
Kubki smakupolubiłam i co jakaś okazja czy impreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej
Kubki smakudrożdży 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 szkl, śmietany 12%( mały kubek) 1 kostka masła 4 i pół szkl. mąki plus 1/2 szkl. do podsypania 1 słoik nutelli lub innego ulubionego kremu Wszystkie składniki połączyć włożyć do lodówki na 20-30 min.,podzielić na 4 części, rozwałkować wyciąć trójkąty, nałożyć krem i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać
Kubki smaku