słoik - 12348 przepisów (strona:496/824)

Domowy likier kukułka 143

Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 162

tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny.  Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka Masala ( ja kupiłam w Lidlu) 1/2 czerwona papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli pieprz  10 dag sera żółtego  olej lub oliwa

Gotowanie Patki
Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara. 157

skórkę z papryki. 2. Do blendera wkładamy obrany miąższ, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy resztę wszystkich przypraw, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zakręcamy. Gdy wystygnie przechowujemy ją w lodówce. Dla miłośników ostrych smaków można dodać papryczki chili dla zaostrzenia smaku

Apetyczna babeczka
Puree ziemniaczano - chrzanowe 136

proponuję chrzanowe ziemniaczki, odmianę tradycyjnego dodatku. Bardzo wyraziste w smaku. W zależności od tego ile dodamy chrzanu - tak intensywna będzie potrawa. Składniki: Ziemniaki Śmietana słodka gęsta Chrzan tarty ze słoika Masło Natka pietruszki Sól Wykonanie: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę zlewamy a ziemniaki odparowujemy. Natkę pietruszki siekamy. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz chrzan. Wyrabiamy tłuczkiem

Smaki Ewy
Piernik śliwkowy 173

cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka wiórki kokosowe WYKONANIE Z łyżki cukru i 2 łyżek

W kuchennym oknie Ewy
Pani Walewska 208

szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 100 gram płatków migdałowych 100 gram posiekanych orzechów włoskich Krem: 0,5 litra mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 opakowanie

Bajeczna Kuchnia
Podsumowanie 2015 212

przepisy czytane były kilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja bez pieczenia - Miruna z piekarnika - Bananowiec - Kolorowa sałatka z tortellini oraz Proziaki . To właśnie Wasza "10" ubiegłego roku. Zyskałam także nowych Lubisiów na facebookowym fp bloga (już ponad 5000) oraz

Kuchnia w czekoladzie
Granola kokosowo-czekoladowa 66

mieszanki z orzechów i płatków owsianych. A czekolada? No cóż, nic lepiej nie stawia na nogi od rana. Jak każdą moją granolę - proponuję upiec dużą porcję i zamknąć w słoiku. Będziecie za to sobie wdzięczni w dni, kiedy nie macie czasu przygotować śniadania przed wyjściem do pracy

Milion Smaków
Roladki z wkładką 137

dużych wędliny - zależy jaka wędlina - ja zapłaciłam 11 - 12 zł za 40 plastrów 5 jajek - 1,65 zł Szczypiorek - 1 zł Pieczarki marynowane - 4,99 zł - cena za cały słoik a potrzeba kilkanaście sztuk Żelatyna ( na 2,5 litra wody) - 3,79 zł 1 kostka rosołowa drobiowa - 0,26 zł Majonez  Śmietana Sól, pieprz do smaku Całkowity koszt

Tanio smacznie i prosto
Torcik kawowy z bitą śmietaną 173

łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki  mały słoik konfitury lub dżemu z  wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając.  Na koniec dodajemy kawę połączoną

W kuchennym oknie Ewy
.1181. nowa szansa 128

kaszka gryczana na mleku owsianym z borówkami w słoiku po maśle orzechowym~ Wczoraj, tak jak pisałam, mnie tutaj nie było, ale wstałam o 14.00 i byłam niedożycia :D Jednak to świadczy o tym, że zabawa była świetna, wytańczyłam się za wszystkie czasy (zwłaszcza, że od dwóch tygodni nie byłam na salsation :p) i wstałam z zakwasami, serio :D Nie wierzę

breakfast of dreams
Różane ciasto ucierane z żurawiną 86

studzimy. Smacznego ☺ Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję mieszankę do słoika i gotowe

Wrzosowa Polana
Domowy chrzan 135

wody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików. Można je pasteryzować lub przechowywać w lodówce

Wrzosowa Polana
Dżem agrestowy 118

odstawiamy na parę godzin. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu aż skórki staną się miękkie (ponad godzinę). Dodajemy resztę cukru i sok z cytryny. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Ze względu za dużą zawartość cukru pasteryzacja nie jest konieczna

Wrzosowa Polana
Syrop miętowy 109

ognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop przez sitko. Doprowadzamy do wrzenia i rozlewamy do butelek lub słoików. W razie potrzeby nasz syrop można zapasteryzować

Wrzosowa Polana