mazurka. :) Składniki na spód: 150 gramów mąki pszennej 40 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów masła 82% 1 jajko 50 gramów cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 1 słoik konfitury z płatków róż Ogródek Dziadunia 10 kakaowych herbatników typu petit beurre sok z ½ cytryny 2 łyżki whisky Składniki na wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru
Garniec Magaliepłynem. Miskę przykryć np folią i wstawić do lodówki. Po upływie 12 godzin łososia przecedzić na sito, odlewając sok. Cebulę pokroić w cienkie plastry, przelać wrzątkiem, wystudzić. W słoiku odpowiedniej wielkości układać warstwami łososia, cebulę, przesypywać marynowanym pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić na parę godzin do lodówki. Wyłożyć na talerz, po lekkim osączeniu, przybrać marynowana cebulą i pieprzem
Stare Garyrozgrzaną patelnię dajemy około 2 łyżki ciasta i smażymy bliny przez około 3 minuty z każdej strony. Majonez chrzanowy: Do przygotowania majonezu potrzebujemy blender i pojemnik (np słoik) o dnie niewiele szerszym od końcówki blendera. Do pojemnika dajemy wszystkie składniki, wkładamy blender i miksujemy unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po około 6 sekundach majonez jest
Smakowity Blog KulinarnyJeżeli szukacie przepisów na dania, które możecie przelać do słoików i spakować na dłuższy wyjazd lub delegację to zachęcam do przygotowania poniższych dań. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili
Ugotowaćmąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy
Szefowa kuchniprzygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przygotowany karczek obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić. Po 24 godzinach,Mięso opłukujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż wszystko zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę,i przyprawy. Nasz sos przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut.SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.masa osiągnie konsystencję budyniu należy ściągnąć miskę z rondelka. Teraz wystarczy krem przetrzeć przez gęste sitko i przestudzić. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu, to ostudzony przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy i chowamy do lodówki. Enjoy
W poszukiwaniu inspiracjilitra/0,5% mam zamrożoną dynię zmiksowaną, dynie odmrozić i wsypać do garnka wlać wodę, kawałek obranego imbiru, goździki i zagotować wsypać makaron, dodać cukier,, sól, masło, mus dyniowy ze słoika gotować do miękkości makaronu, na koniec wlać mleko i tylko zagotować zupa jest smaczna, syta, aromatyczna, rozgrzewająca......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
Pyry na Gazpokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj i posyp sezamem oraz pestkami. 2. Przygotuj sos - wszystkie składniki połącz ze sobą np. w słoiku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj
Powiedz dietom nieWłoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku
Moja smaczna kuchnia