słoik - 12348 przepisów (strona:488/824)

Kandyzowana skórka pomarańczowa 157

szklankę wody, zagotuj cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu do czau aż skórki staną się szkliste (ok. 15 minut), wystudź w syropie. Wariant I: przełóż skórki do słoika razem z syropem, przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce.  Wariant II: odcedź skórki na sicie i wysusz w temperaturze pokojowej,  przechowuj szczelnie zamknięte

SzczyptaSmaQ
sałatka curry z kurczakiem i pomarańczą 227

wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól

6niebo
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 287

nadzieniem wiśniowym (użyłam 70% wiśniowej Terravity) ·          100 g zmielonych migdałów Dodatkowo: ·          1 słoik kompotu z wiśni ·          1 łyżka mąki ziemniaczanej ·          150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Mania Gotowania
Bezglutenowe pączki w stylu azjatyckim 142

całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem. Składniki: 200 g mąki ryżowej 50 g cukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli   Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Schowaj do do zamrażalnika

greenscarf
Śledzie w miodzie 721

ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku. Przełożyć śledzie do słoika lub innego szczelnego pojemnika i wstawić na minimum 3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego! :) The post Śledzie w miodzie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kruche zawijane ciastka z dżemem 149

margaryny,  500g mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru + 2 łyżki,  2 żółtka + 2 białka,  2 łyżki śmietany 12%,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z czarnej porzeczki). Wykonanie: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło

Z miłości do słodkości
Zielone oliwki marynowane z oregano i majerankiem 138

oliwa z oliwek dobrej jakości 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 szczypta czerwonej papryki Przygotowanie: Odsączone oliwki przekładamy do słoika. W miseczce mieszamy z oliwą z oliwek suszone zioła, paprykę, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Zalewamy oliwki i uzupełniamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Moja smaczna kuchnia
Granola czekoladowa 173

pieczenia. Pieczemy 20 minut. Co jakiś czas mieszamy by się nam płatki nie przypaliły. Wyłączamy piec. Zostawiamy granole na 5 minut i wyjmujemy. Po ostygnięciu przekładamy kawałki granoli do słoika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa gołąbkowa 2445

stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki

Ugotować
Sałatka królewska 200

kolację. Do sałatki użyłam szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek . Skła dniki: 300 gram szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek 200 gram sera żółtego 1 puszka ananasa 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy kawałek pora 5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Odsączonego z zalewy ananasa kroimy w paski, szynkę i ser żółty kroimy w kostkę, pora kroimy

Bajeczna Kuchnia
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 118

około szklanki A jak to zrobić: Sól bardzo dokładnie rozpuścić w wodzie. Łososia umyć i pokroić w kostkę około 2 na 2 cm. Rybę przełożyć do naczynia, może być słoik, i zalać solanką. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Przed marynowaniem, łososia należy odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem. Do słoja wkładamy warstwowo kawałki łososia, cebulę i przyprawy

Kuchnia w opałach
Sałatka awaryjna z ananasa, kukurydzy i selera 373

sól i pieprz fajnie łamią smak, a można też dodać kawałki chudej wędliny (szynka, polędwica sopocka) i/lub żółtego sera czy ugotowane jajka - otrzymamy zupełnie nową sałatkę :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa krojonego 2 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy odciskamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa odsączamy na sicie z syropu

Kolorowy Przepisownik
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 196

litrowy słój, będą kiszone buraki, będę pić sok z buraków i będę zjadać surówki z buraczków. Będzie cała masa buraków po odcedzeniu, więc buraki będą też pasteryzowane w słoikach. Ta piana na powierzchni słoja to naturalny objaw fermentacji, potem ją się zbiera, a sok przecedza przez gazę i zlewa do butelek. A Wy lubicie i robicie domowe kiszonki? Kiszonki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa - błyskawiczna. Łatwa zupa z ogórków kiszonych. 209

ogórkowa jest jedną z pierwszych zup, którą nauczyłam się robić. Mam na nią patent. Praktycznie wszystkie warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa

Pyza i Surówka
Leśna sałatka z marynowanymi grzybkami 167

octu, jakie tylko macie w domu. Sałatka jest dość ostra i specyficzna w smaku właśnie za sprawą grzybków i zdaję sobie sprawę, że nie podpasuje każdemu.  1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, marchewkę obieramy i gotujemy. Jajka również gotujemy, na twardo

Szefowa kuchni