słoik - 12348 przepisów (strona:491/824)

Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 208

Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę.  Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów 250 g pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę

Ugotować
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 167

miąższ z łupiny, przekrój wzdłuż na pół i znowu w kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz

Martyna Cooks
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 202

grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa.   Przekładamy pasztet do kokilek, do małych miseczek lub do słoika typu weck. Ta ilość wypełni trzy standardowe ramekiny o średnicy wewnętrznej 8cm. Wierzch pasztetu wygładzamy kładąc na niego kawałek folii spożywczej i poziomujemy masę szklanką. Tak naszykowany pasztet należy zjeść

Karo in the Kitchen
Produkty Bonduelle. 172

Nowa współpraca i wspaniałe produkty do testowania od Bonduelle . Firma ta posiada szeroki asortyment warzyw w puszkach w słoikach , na ciepło , mrożonek , pieczarek . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://bonduelle.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z wątróbką w sosie pomidorowym 171

sosie pomidorowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g wątróbki z kurczaka, 200g makaronu świderki, 1 cebula 2 pomidory, 1/2 słoika sosu do makaronu JAMAR, szczypta bazylii, szczypta oregano, szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. 6 łyżek oliwy. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam

Tradycyjna kuchnia Kasi
lukrowana jabłkowa strucla 187

drożdży 1/2 szklanki mąki  1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru strucla 3 szklanki mąki  1/2 szklanki  cukru 3 łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu słoik powideł jabłkowych ( około 350-400 g) polewa lukrowa 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki gorącej wody sposób wykonania Do miski wsypujemy  pokruszone drożdże, pół szklanki

Miód i pieprz
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY 201

malutkim ogniu bez przykrycia minimum 2h (wszystko zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać). Gdy przecier uzyska zadowalającą konsystencję doprawiamy do solą, cukrem, pieprzem. Wrzący przecier przekładamy do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia (bez pasteryzacji). Taki przecier wytrzyma nam z powodzeniem kilka miesięcy

Walijskie Pichcenie
Kasza zapiekana z mięsem 136

muszę powiedzieć coś optymistycznego. Nie siedziałam już w poczekalni sześć godzin, a tylko trzy.:) Na obiad przygotowałam kaszę zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju

O kuchni z uczuciem
Marchewkowa surówka z chrzanem 161

ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. 2. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i całość

Szefowa kuchni
Zupa jarzynowa z fasolą 181

Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 157

średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik pomidorów w sosie własnym • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki płaskie • 2 łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć

W królestwie smaków Beaty
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 201

takim wypadku ciastu może wystarczyć tylko 40 minut pieczenia – sprawdzajcie. Musicie do ciasta zaglądać. Ciasto studzimy i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta dodatkowo można udekorować owocami – kandyzowanymi, ze słoika, z kompotu albo najlepiej świeżymi. Po upieczeniu przechowujemy ciasto w lodówce.   Moje ciasto piekłam 50 minut , stąd prawie połowa spodu jest mocniej ścięta. Góra jest biszkoptowo lekka i puszysta

Karo in the Kitchen
Jak upiec kasztany jadalne? 117

miniony weekend kupiłam kilka kasztanów jadalnych, na spróbowanie. Były w zachęcającej cenie. Do tej pory jadłam jedynie krem z kasztanów , był tak dobry, że wyjadałam łyżeczką ze słoika, a jak się okazuje, taki krem świetnie smakuje jako nadzienie do naleśników. Pamiętam, że na słoiczku pisało " krem do makaroników". Jak smakują pieczone kasztany jadalne? Są słodkie, wiele osób porównuje ich smak

Moja smaczna kuchnia
Śledzie po kaszubsku 238

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami ,cebulą i pomidorami.Możemy je podać na świąteczny stół. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju 217

wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanych grzybów olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia