śliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków(...)uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy
Kuchnia domowa Anipróbująca być nastolatką. Na blogach kulinarnych też obserwuję trend ku zachodnim przede wszystkim nazwom, nie zawsze koniecznym. Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :)Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku(...)śliwkowo-cebulowego. I mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za pierwsze zdania tego wpisu :)Chutney zrobiłam przy okazji robienia powideł śliwkowych. Wykorzystałam do tego celu zmielone przez maszynkę śliwki, które są świetną bazą do tego typu przetworów. Proporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego.Składniki:zmielone śliwki,8-10 średnich cebul
Codzienna kuchnia niecodziennaJesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)kory cynamonu Wykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do słoja. Owoce zasypujemy cukrem, zakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok co widać na zdjęciach :) Po upływie doby do słoja dodajemy goździki oraz spirytus, potrząsamy i odstawiamy w zacienione miejsce na tydzień. W kolejnym etapie (po upływie 7 dni) z naszej mikstury
Taste Of My Dayjedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też(...)tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie
głodny alergikWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę
Apetyczna babeczkaprzysłany do mnie przepis przez stałego czytelnika. Mąż sprawdził w małych proporcjach... Śliwowica wyszła wyśmienita.Składniki: 20 kg śliwek cukier drożdże winne Sposób przyrządzenia: 20 kg śliwek pestkujemy, zalewamy wodą w której jest rozpuszczony cukier 5-7 kg. Na 1/3 śliwek 2/3 wody. Roztwór słodkiej wody powinien mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy(...)Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy do mocy
Proste Potrawyśliwkowe w moim wykonaniu opierają się co prawda na tradycyjnej recepturze, ale wykorzystałam tez kilka swoich pomysłów. Powidła śliwkowe w trzech smakach Do ich zrobienia będziemy potrzebować: 3 kg śliwek ok. 0,5 kg cukru dużą paczkę lub dwie mniejsze cukru waniliowego (u mnie była to paczuszka XXL - 43 g) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki naturalnego kakao(...)powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, chyba że mamy do dyspozycji cały dzień, wtedy może się udać jednego. Znaczenie ma też rodzaj owoców i stopień ich dojrzałości. Jeśli śliwki są bardzo miękkie, pójdzie zdecydowanie szybciej. Owoce starannie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Jeśli możemy zrobić to dzień wcześniej, tym lepiej. Połówki śliwek umieszczamy w dość dużym garnku
Ratunku obiadzasmakuje ;) Piękny zapach, idealny kolor, niepowtarzalny smak! Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem. Chutney śliwkowy z chili - 1 kg świeżych śliwek węgierek - 3 cebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo(...)pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE: Kilogram śliwek węgierek myjemy... .... po czym usuwamy z nich pestki. Śliwki wrzucamy do garnka, dorzucamy czosnek i szalotkę pokrojone w kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli
Sajkofanka smakuwada - na zakupach wkładam do koszyka różne rzeczy a dopiero potem zastanawiam się, co mogę z tego zrobić... Sałatka z awokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:) 3 liście sałaty lodowej 3 suszone śliwki 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce(...)Lidlu:) Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które następnie podzielić na pół. Wrzucić go na gorącą, suchą patelnię i prażyć około 2 minut, dodać 2 łyżki octu i mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaspodziewamy się gości. Moim zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła(...)białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku Miękkie masło ucieramy wraz
Smaki Na Talerzudomu zaroiło się od śliwek - tegoroczne zdobycze z ogrodu są naprawdę spore, piękne, zielone śliwki, niepryskane i w dodatku zero robaków! Lwia część została zjedzona, kolejna przerobiona przez rodzicielkę na dżemy i kompoty. Ale nie mogło zabraknąć też ciasta z owocami! Przepis banalnie prosty, szybki. Użyjcie owoców, które macie, najlepiej sprawdzą się lekko kwaskowate, które będą kontrastowały ze słodyczą ciasta(...)Mniam! Ciasto ze śliwkami Przepis na średniej wielkości keksówkę Potrzebujemy: Składniki suche: 2 szklanki mąki (przesianej przez sito) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1 szklanka mleka roślinnego (u nas ryżowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku) + ok. 8-10 śliwek
Bananowe PolePolecam takie szaszłyki, smaki idealnie się skomponowały, biała kiełbasa, boczek, śliwka suszona...pyszne, polecam! *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone 12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch Marynata: Olej smakowy z czosnkiem Przygotowuje składniki(...)Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. Na patyki do szaszłyków nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym. Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować
Takie tam pichceniejest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam z puree w kolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi. Składniki: Pieczeń z dzika: 1 kg szynki z dzika 200 g suszonych(...)śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata
Oryginalny smakmąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1/2 szklanki oleju – 5 dag świeżych drożdży – 70/80 dag śliwek świeżych lub mrożonych – szczypta soli – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm Kruszonka – 1 3/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru(...)elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Śliwki umyć pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie
I LOVE LIFEJOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo(...)have to do some preparations, but after the meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu
Martyna Cooks