Czasami dla odmiany dobrze jest przegryźć klasyczne mięsne danie i za małą pomocą śliwek wykombinować nowy smak! :) Tak oto powstał gulasz kaspijski (nazwę wymyśliłam sama, otóż pierwsze suszenie śliwek miało miejsce w okolicach Morza Kaspijskiego bardzo bardzo bardzo dawno temu) Danie bardzo aromatyczne, na słodko, proste w przygotowaniu :) Składniki (obiad dla 4 osób): - 0,5 kg piersi z kurczaka (zamiennie(...)udziec z indyka lub pierś z indyka) - 150 g suszonych śliwek (ja kupuje paczkowane) - 3 woreczki ryżu białego - 1 cebula - 2 ziarenka ziela angielskiego - 2 listki laurowe - przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, curry, kurkuma - 2 łyżki śmietany Mięso kroimy na kawałki i wraz z cebulą podsmażamy w garnku, po zarumienieniu się drobiu dolewamy wody tak aby przykryła całe mięso
upichconazbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul(...)majerankiem. Do naczynia do zapiekania wlałem litr piwa pszenicznego i ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem
Wyprawy kulinarneparowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem roladki. Położyłem śliwkę po prostu na wierzch :) Zamiast ziemniaków tym razem quinoa, która też już dawno nie gościła na blogu :) Wszystkich, którzy(...)jedli komosy ryżowej, zachęcam do spróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki : 3 plastry schabu 3 łyżki quinoa 3 śliwki suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony
Parowar Facetacukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć(...)godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy
Kulinarny karnet Christopherabardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty(...)czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia
Symfonia SmakówPrzepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka kakao MASA ŚLIWKOWA: 3 szklanki powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia. Sodę rozprowadzić w zimnym
https:KKuchniaMniamzwiększeniu kalorii konkretnym obiadem. Moja rodzina poza słodkościami uwielbia jeszcze wszelkiego rodzaju mięsa. Pieczeń z szynki i mięsa wołowego idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami(...)świąteczny obiad podam na zastawie obiadowej KUBIKO 250 g mięsa mielonego z szynki 250 g mielonej wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 100 g wędzonego boczku w plastrach Suszone
VioletoweKucharzeniecóż większości kojarzy się ono z zupą jarzynową i tyle. Ale z brukselki można wyczarować wiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem! PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego(...)minut. Odcedź wodę, patelnię postaw na dużym ogniu, aby nadmiar wody z brukselki odparował. Dodaj masło i olej. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj sól, pokrojone na drobne kawałeczki śliwki i podlej winem. Redukujemy wino (pozwól mu odparować - cały jego aromat wchłoną śliwki i brukselki), dodaj łyżeczkę miodu i pozwól aby brukselką się lekko skarmelizowała - powinna gdzieniegdzie zrobić się złota
SMYKWKUCHNIKolejne szybkie ciasto czekoladowe z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli śliwek. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 4 czubate łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce) Składniki mokre: 1 szklanka maślanki 100g rozpuszczonego masła 3 jajka L Dodatkowo: 600g śliwek(...)Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. 2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu. 3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę
Szefowa kuchniDzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą. Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek i brzoskwiń, dobrze sprawdzą się na pewno jabłka bez skórki. Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest mało wymagające, jeśli chodzi o przygotowanie, ale dostarcza dużo przyjemności w czasie jedzenia(...)Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (w sumie 80 g) 700 ml mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła Marmolada owocowa: 500 g śliwek 3 duże brzoskwinie 5 - 6 łyżek cukru łyżka soku z cytryny 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 400 ml śmietany
Kuchcik gotujePewnie powiecie – spalone? Nie… Takie jak lubimy Wspaniałe drożdżówki ze śliwkami. Jeśli macie w sobie tyle siły by czekać na taką wspaniałą drożdżową rozkosz – polecam. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego) 1/4 laski wanilii Dodatkowo na nadzienie: śliwki dżem(...)czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. Na placki układam pokrojone śliwki zamoczone wcześniej w dżemie śliwkowym. Posypuję brązowym cukrem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Pycha. Artykuł Drożdżówki waniliowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plśrodowy wieczór polecam przepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia(...)śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Śliwki układam na kawałkach ciasta na blaszce. Owoce posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem. 3. Ciastka piekę 10 minut bez termoobiegu i około 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam sezonowe owoce i warzywa. Widząc śliwki w cenie znacznie niższej niż kilka dni temu szukam w głowie inspiracji na pyszne ciasto. I tak powstało- szybkie ciacho ze śliwkami idealne do weekendowej kawy Składniki: 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 4 czubate łyżki cukru 500 g mąki pszennej 100 g masła (1/2 kostki) 1 szczypta soli 2 jajka Mleko(...)cukier. Mieszam odstawiam na 1/2 godziny. Dodaję pozostałe składniki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wkładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam na ciasto śliwki pokrojone na ćwiartki. Posypuję kruszoną zrobioną z 100 g masła, 1 szkl mąki i 1/2 szkl cukru. Piekę w 180 stopniach przez 40 minut. Artykuł Szybkie ciasto ze śliwkami
MojaQchnia.plzapach czuć w całym domu i mocno działa na moje ślinianki Przyznam się, że oczywiście do takich powideł, najlepsze są niepozorne węgierki. Jednak nie mam ich i użyłam śliwki, jakie wpadły mi w łapki. Mam nadzieję, że mimo wszystko, powidła się udadzą Ja lubię dodawać do moich dżemów różne dodatki jak kardamon, wanilię, cynamon czy goździki, także znajdziecie(...)przez min 2-3 dni, aż zadowoli nas ich konsystencja, a same powidła nie będą spływać nam z łyżki. Kolor finalny zależy od rodzaju użytych śliwek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/powid\u0142a2.jpg","recipeIngredient":["3 kg \u015bliwek\r","laska wanilii\r","\u0142y\u017ceczka mielonych go\u017adzik\u00f3w\r","2 laski cynamonu\r","\u0142y
Mieszam w Garnku