bulionu (ew. wody) Sól, pieprz olej Panierka: 2 jajka 5 łyżek bułki tartej Olej do smażenia Ciasto Przepis na naleśniki na krokiety Jak zrobić krokiety wigilijne Oba rodzaje grzybów posiekaj na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć przy pomocy praski. Na dużej patelni rozgrzej niedużą ilość oleju, a następnie dodaj na nią grzyby. Podsmażaj je do momentu(...)zmiękną i lekko się zrumienią. Następnie dodaj na patelnię jeszcze trochę oleju oraz cebulę. Podsmażaj całość na niewielkim ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Na samym końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz sporą ilość pieprzu. Po około minucie wlej na patelnię bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia do momentu aż cały płyn wyparuje. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj
okolicepalnika.plulubione placuszki twarogowe z bananem. Placuszki twarogowe z bananem – składniki (około 16 sztuk): 1 dojrzały banan, 250g twarogu półtłustego, 3 jajka, 4 łyżki mąki orkiszowej, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw rozbijam jajka i białka oddzielam od żółtek. Następnie do żółtek dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem mieszając z żółtkami. Białka ubijam na sztywną pianę(...)zimno, więc spokojnie można je potraktować jako przekąskę w ciągu dnia. Spróbuj także: placuszki twarogowe z jabłkiem, placuszki bananowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Placuszki twarogowe z bananem pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiPozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo(...)całej limonki 3-4 łyżki miodu (ja daję 3 do marynowania ryby i 1 podczas redukowania sosu) Duży ząbek czosnku Tarty świezy imbir (ok 1 czubatej łyżeczki) 2 łyżeczki oleju sezamowego Papryka ostra do smaku 4 łyżki sezamu Łososia myjemy i osuszamy, jeśli ma ości, to usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki
Zawsze głodna!sałatkę! Nie będziecie żałować Składniki: 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek 1/2 lub cały granat (według uznania) 1 duża papryka konserwowa (może być też grillowana) 6 pomidorów suszonych w oleju (można zastąpić świeżym pomidorem) 1 garść obranych orzechów włoskich świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek (według uznania) 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego (czyli kuminu) szczypta(...)brokuła . Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :) • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl • Dziękuję i pozdrawiam! :) PS Jeśli ten przepis szczególnie Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny
Lamarida.plsałatkę! Nie będziecie żałować Składniki: 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek 1/2 lub cały granat (według uznania) 1 duża papryka konserwowa (może być też grillowana) 6 pomidorów suszonych w oleju (można zastąpić świeżym pomidorem) 1 garść obranych orzechów włoskich świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek (według uznania) 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego (czyli kuminu) szczypta(...)brokuła . Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :) • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl • Dziękuję i pozdrawiam! :) PS Jeśli ten przepis szczególnie Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny
Lamarida.plrybę, to koniecznie rozmrażaj ją w lodówce (najlepiej wieczorem przed smażeniem następnego dnia), pamiętaj też, aby mrożoną rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Ryba w panierce musi trafić również na rozgrzany olej. To kolejny warunek, aby panierka z ryby nie odpadła. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script(...)wykorzystać do panierki. Równie dobrze sprawdzą się orzechy nerkowca lub orzechy laskowe. Możesz też zmieszać różne orzechy. Na jakim tłuszczu smażyć ryby? Najlepszym olejem do smażenia ryby będzie olej słonecznikowy. Jednak należy zwrócić uwagę na temperaturę oleju. Musi być odpowiednio wysoka, aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem oraz nie odpadła. Nie może być jednak za wysoka, bo w tym przypadku orzechy
okolicepalnika.plszczypiorku, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, pół białej cebulki, łyżka oleju rzepakowego, 5-7 łyżek kaszy manny, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw rozdzielamy kalafiora na mniejsze różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie drobno siekamy czosnek oraz cebulkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i krótko przesmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później zestawiamy(...)obserwować pulpeciki i wyłączyć, kiedy zaczną się rumienić. Smacznego! Spróbuj także: pieczone pulpeciki brokułowe, curry z kalafiorem i ciecierzycą. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczone pulpeciki z kalafiora pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiwymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dwie blaszki do pieczenia nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną blaszkę, upiecz blaty na dwa razy. Podziel ciasto pomiędzy blachy i wygładź powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez(...)szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwakulinarną lupę trafiają filety z kurczaka. To może być hit waszych obiadów – smażona pierś z kurczaka Sriracha. Przepis spodoba się dzieciom. Na razie kończymy z przepisami na śledzie . Temat mocno się wyczerpał w ostatnich tygodniach. Czas na mięso – pierś z kurczaka. Podamy je tym razem usmażone po wcześniejszej kąpieli w marynacie z sosu Sriracha. Smak was na pewno(...)przygotowania piersi z kurczaka Składniki – Smażona pierś z kurczaka Sriracha podwójna pierś z kurczaka sos Sriracha pół szklanki mąki ćwiartka szklanki wody jajko sól i pieprz 1 litr oleju Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Zobacz też przelicznik kuchennych . Przepis – Smażona pierś z kurczaka Sriracha Pierś myjemy i kroimy w podłużne paski, wielkością muszą być
Kuchennyviral.pldymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami dość duże, ale zwykle nie więcej niż(...)wodą. WYKONANIE: Na początku najlepiej pokroić warzywa, aby można było spokojnie zająć się pilnowaniem boczku. Kroimy ziemniaki, marchew, cebulę, pora oraz na końcu boczek. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju, można rozsmarować pędzelkiem, rozgrzewamy i wrzucamy boczek pokrojony w kostkę, przesmażamy, aby się zarumienił. Teraz dodajemy skóry z boczku - jeżeli takie macie. Następnie dorzucamy cebulkę i szklimy, ale uważamy, żeby
Kuchnia od dwojgaTaki pakiet ryb można usmażyć na patelni w ciągu 1-3 dni, albo wrzucić do zamrażalnika na potem. Kupiliśmy flądry, dorsze i śledzie, gdyż te ostatnie Piotrek wprost uwielbia Dlatego najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , przygotowujemy je pod różną postacią. Smażona flądra jest wyjątkowa smaczna, jedząc ją poczułam się tak, jakbym była znów nad morzem i zamawiała(...)mieszanek, umiar i prostota jest wskazana w niektórych potrawach. Składniki na 3-4 porcje w zależności od możliwości jedzących: 6 sztuk, oczyszczona flądra (świeża) sól, czarny pieprz mąka pszenna olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie flądry smażonej z patelni : Kupiliśmy flądrę już oczyszczoną, więc wystarczyło ją dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jak wypatroszyć flądry: odetnij głowę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięForszmak podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym(...)duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie
pieprzny smaczekszklanki (60 ml) migdałów w płatkach przyprawy 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta szafranu (można pominąć, ale warto dodać, bo wzbogaca smak!) sól i pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Wykonanie: Przepłukujemy soczewicę, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu aż będzie al dente, czyli lekko twarda. Ryż dokładnie płuczemy aż woda będzie(...)dwóch łyżkach oleju aż się zeszkli. Odstawiamy. Szczyptę szafranu rozdrabniamy w moździerzu, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy rodzynki, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki migdałów i smażymy przez około kilka minut aż migdały lekko się zarumienią. Na dno garnka z grubym dnem nalewamy trzy łyżki oleju i równomiernie rozprowadzamy po dnie
Lamarida.plszklanki (60 ml) migdałów w płatkach przyprawy 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta szafranu (można pominąć, ale warto dodać, bo wzbogaca smak!) sól i pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Wykonanie: Przepłukujemy soczewicę, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu aż będzie al dente, czyli lekko twarda. Ryż dokładnie płuczemy aż woda będzie(...)dwóch łyżkach oleju aż się zeszkli. Odstawiamy. Szczyptę szafranu rozdrabniamy w moździerzu, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy rodzynki, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki migdałów i smażymy przez około kilka minut aż migdały lekko się zarumienią. Na dno garnka z grubym dnem nalewamy trzy łyżki oleju i równomiernie rozprowadzamy po dnie
Lamarida.plskładniki (12 porcji, tradycyjna keksówka): 2 bardzo dojrzałe banany, 1 duże jabłko, 2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi), 2 łyżki naturalnego kakao, 80ml oleju rzepakowego, 100ml mleka lub napoju roślinnego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 250g mąki orkiszowej jasnej, szczypta soli. Dodatkowo: 4 łyżki powideł śliwkowych bez dodatku cukru do przełożenia piernika, łyżka(...)Później mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika. W drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko. Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy. Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia się. Tak przygotowane ciasto przelewamy
Natka Pietruszki