stole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno(...)kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny
Różowa kuchniaPotrzebne składniki: 6 płatów śledzi 2 buraki 2 łyżki octu winnego 3 łyżki chrzanu 0,5 łyżeczki cukru 3 listki laurowe 1 cebula Przygotowanie: Śledzie moczymy w czystej wodzie 1 dobę, najlepiej zmieniając ją min 3 razy. Buraki(...)gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoiku przekładając z burakami, cebulą i chrzanem. Następnie dodajemy liście laurowe, cukier i zalewamy octem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 1 dobę jak tylko ona minie wsuwamy
Łycha smakówoccie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu? Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę. Jeśli kupujesz śledzie w oleju zwykle są już gotowe(...)górę odsączonego śledzia z cebulą i popieprzyć. Podawać jako sałatkę z ziemniakami w mundurkach (w poście), albo jako zagryzkę do hucznej ostatkowej zabawy. Artykuł Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanekaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy(...)kostkę. Cebulę po obraniu drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy odsączoną fasolę, kapary i szczypiorek. Musztardę, ocet, majonez i śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do miski ze śledziami i delikatnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy, a przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka. Zapraszam również na inne sałatki
Trzeci talerzŚledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą. Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i musztardy, doprawione octem i oliwą. Idealne śledzie na świąteczny stół i uroczystości domowe(...)zrobić śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą - prosty, wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na pyszne śledzie w zalewie z curry, musztardą i ogórkiem. Ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na świąteczne śledzie z curry. Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Składniki na śledzie z curry: 500g filetów ze śledzi
Moja Książka KucharskaTrzy rodzaje świątecznego śledzika! Sama nie wiem, który lepszy. Do wszystkich przepisów: śledzie płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je w niej przez min. godzinę. ŚLEDŹ KORZENNY Składniki: 500g filetów śledziowych 2 cebule szklanka octu balsamicznego pół szklanki octu słodowego pół szklanki oleju z orzechów włoskich łyżka przyprawy do piernika, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki mielonego kardamonu liść laurowy(...)jednej na słoik ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik pieprz 2 cebule Śledzie kroimy i wkładamy do słoików z cebulą i przyprawami. Zalewamy olejem TATAR ZE ŚLEDZIA I BURAKÓW (nie IO) Składniki: 500g filetów śledziowych 100 ml oleju z orzechów laskowych 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 ugotowane lub opieczone buraki 2 garści
Cytryna&Co.Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jestem ciekawa, które najbardziej lubicie? Śledzie! tutaj jestem trochę osamotniona, bo jakoś nie mogę przekonać naszych znajomych do śledzi. Moje dzieci w ogóle nie jedzą śledzi. Małżonek spróbuje śledzia w occie , aby zrobić mi przyjemność, więc praktycznie przyrządzam śledzie dla samej siebie. Moją triumfową kartą jest tort kanapkowy. Trochę trwa jego przygotowanie, ale tort można również przygotować dzień
codojedzeniaSkładniki: 4 filety matiasy, 1 mała cebula biała, 2 sztuki jabłka, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet jabłkowy, 1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony śledzie matiasy wymoczyć(...)minut w zimnej wodzie, po ostatnim moczeniu wylać na sito pokroić je w grubszą kostkę i posypać cukrem jabłka ze skórką i cebulę pokroić w kostkę wymieszać ze śledziami, skropić octem jabłkowym i posypać grubo mielonym pieprzem czarnym odstawić do lodówki na 2 godziny.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnależy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki biały ocet winny do smaku Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h. Cebulę(...)przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym. Śledź w sosie curry SMACZNEGO
peggiwkuchnimomencik, nim zdążysz mrugnąć okiem, a na niebie zauważysz pierwszągwiazdkę, sygnał do rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję je następnie w małe kawałki(...)małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę kroję w plasterki. W słoiku układam cebulę, śledzie i paprykę naprzemiennie. Wkładam liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Olej, ocet, wodę zagotowuję i studzę, po czym zalewam śledzie. Zostawiam szczelnie zamknięte na minimum dwie doby. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiśledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka ew.takie pół talarki(...)Musimy ją koniecznie sparzyć wrzątkiem na sitku. Pozostawiamy do wystygnięcia i rozkładamy na śledziu. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę mieszamy z cukrem i octem. Zalewamy śmietaną śledzie z cebula i ogórkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
Życie zaczyna się w kuchniziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac(...)miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlac ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę ziemniaki podać ze Śledziami, posypać
W Mojej Kuchni LubięŚledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak. Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki. Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate. Składniki: 500 g solonych(...)zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy. Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki. Herbatę zalać wrzątkiem, parzyć 5 minut. Następnie do esencji herbacianej, dodać goździki, liście laurowe, jałowiec, pieprz i pozostawić do wystudzenia, następnie dodać ocet. Kawałki śledzi
Codziennik Kuchennysosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia. Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju. Nie lubię śledzi w occie czy soli a te w oleju sprawdzają mi się zawsze. Śledzie w oleju stały się też głównym składnikiem mojej sałatki. Dodałam do nich tylko kilka dodatkowych składników takich
mecooks