Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię. Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną. Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce(...)posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub koperek do posypania potrawy. Przepis na śledzie ze śmietaną: Krok 1. Filety ze śledzi wyjąć z zalewy, osączyć i włożyć do miski z zimną wodą. Moczyć przez około 2 godziny. W tym czasie 2-3 zmienić wodę, za każdym razem śledzie wypłukać. Śledzie pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Moja Książka KucharskaŚledzie w śmietanie z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym . Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Jak już wiecie, śledzie możemy przygotować na tysiące sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną śmietanę(...)przepisie można wykorzystać śledzie solone, wymoczone przed obróbką w mleku lub marynowane śledzie. Polecam! Składniki na Śledzie w śmietanie, z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym : płaty śledzi marynowanych 1 jabłko 1 cebula np. cukrowa 4 małe ogórki kiszone 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% ½ łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Jeśli wykorzystujemy śledzie solone to moczymy je w mieszance
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na super śledzika. Nie tylko najsmaczniejsze ale i najzdrowsze, ponieważ marynatę przygotowałam na bazie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to nie tylko zalety medyczne, ale coraz popularniejszy staje się w kuchni. Mowa naturalnym occie jabłkowym, pachnącym jabłkami(...)inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty. Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz. Składniki: 500 g śledzi solonych 1 szklanka octu jabłkowego 6% 2-3 szklanki wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1-2 cebule 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno 2-3 listki laurowe 5-6 kulek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony(...)Przygotowanie: Śledzie moczę w wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę do końca. Dolewam oleju tyle, aby zakrył wszystkie śledzie. Zakręcam słoik pokrywką. Tak przygotowane śledzie w oleju rydzowym
Kuchnia co dniałyżeczki cukrusól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać
Walijskie PichcenieJako smaczną, piątkową przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości. Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych
Z Majeczką w kuchnifilety śledziowe z zalewy 2 czerwone cebule 10 cm imbiru skórka z 1 cytryny Zalewa: 250 ml wody 3 łyżki cukru 70 ml octu 10% 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy Wykonanie: śledzie wymoczone do poążdanej słoności pokroić w skośne paski obrane cebule i imbir(...)skórką pociąć w cienkie plastry. Cytrynę umyć, sparzyć i zesterem ściąć skórkę wymienione składniki układać w wyparzonym słoju na przemian ugotować z podanych składników zalewę. Ocet wlać tuż przed końcem zalać śledzie ostudzoną zalewą. Wstawić do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejna propozycja na pyszne śledzie. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 1 czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 50 ml octu ryżowego olej z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety osączamy z oliwy, kroimy na kawałki. Paprykę drobno kroimy. Natkę siekamy. Śledzie zalewamy octem, odstawiamy na godzinę. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami, zalewamy olejem
R'n'G Kitchenmajonez, śmietana, cukier i takie tam bomby kaloryczne. Wczoraj przygotowałam sobie light-ową wersję takiego śledzia i dziś kiedy przeszedł przyprawami zjadłam go na śniadanie ;) Składniki: 2 płaty śledzia w occie 1 cebula 3-4 łyżeczki ulubionej musztardy 3-4 łyżki jogurtu Sposób przygotowania: Śledzia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę cebulę również kroimy w kostkę wszystkie składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego jabłkowego1/4 szklanki(...)małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewyosobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia
UgotujmyTo.plmiał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić
kuchcikowniaPrzepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie są idealne! Ocet czuć w smaku ale nie tak, że wykręca twarz są przepyszne! Polecam - tylko zróbcie je już dziś bo minimum tydzień muszą odstać aby można było się nimi w pełni delektować. Smacznego(...)słoiku przekładając je cebulą z zalewy i pozostałą marchewką - tą której nie zużyłam do rolmopsów pokroiłam w krążki - gotowe śledzie zalewamy zimną zalewą i odstawiamy na minimum tydzień. Smacznego!!! Moje sugestie: Jeśli lubicie mocno octowe smaki możecie użyć samego octu spirytusowego.Przepis pochodzi z bloga Zapiecek
sierotka maRysia w kuchniulubiona wersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka cukru Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Kroimy
Czarnawisienka