sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:2/72)

Śledzie na cztery sposoby. 136

Szalotkę obieramy i kroimy w krążki. Zagotowujemy 250 ml wody i parzymy w niej herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocetŚledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość umieszczamy w słoiku typu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki(...)laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 3) Śledzie

DominikaDolci
Śledzie marynowane w zalewie octowej 147

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Warto jednak wrócić do kulinarnych śledziowych korzeni i przygotować tradycyjne śledzie w occie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej(...)marynowania najlepsze będą duże, tłuste filety a’la matjas . Śledzie  zalewamy wodą i odstawiamy na minimum godzinę, ale najlepiej żeby moczyły się 4 do 5 godzin. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. W czasie, gdy odmaczamy ryby przygotowujemy marynatę octową do śledzi . Do garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier i doprawiamy solą . Płyn zagotowujemy

Korniszonki
Śledzie marynowane w zalewie octowej 128

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Warto jednak wrócić do kulinarnych śledziowych korzeni i przygotować tradycyjne śledzie w occie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej(...)marynowania najlepsze będą duże, tłuste filety a’la matjas . Śledzie  zalewamy wodą i odstawiamy na minimum godzinę, ale najlepiej żeby moczyły się 4 do 5 godzin. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. W czasie, gdy odmaczamy ryby przygotowujemy marynatę octową do śledzi . Do garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier i doprawiamy solą . Płyn zagotowujemy

Gotujemy i jemy
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 187

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia(...)smakują najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No i w końcu się udało . Połączenie korzennych przypraw , śledzia , octu i cukru , daje niesamowity efekt , egzotycznej i pysznej potrawy . Smakują wyśmienicie , a pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie

Ogrodnik w podróży
Śledzie w sosie śmietanowym 84

Cześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie – teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują. Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a’la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany(...)Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się. Przed podaniem udekorowałam koperkiem. Kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. Smacznego! Lidka Artykuł Śledzie w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie w sosie śmietanowym 147

Cześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie - teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują. Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka(...)Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się. Przed podaniem udekorowałam koperkiem. Kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 338

czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledziaśledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occieśledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 4-5 filetów śledziowych – 2 cebule – 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego z czerwonego(...)ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj passatę pomidorową oraz rodzynki, duś 3 minuty i dodaj ocet oraz brązowy cukier. Duś kolejne 2-3 minuty. Śledzie pokrój na mniejsze części, o szerokości około 2 cm. Ułóż na półmisku lub w innym naczyniu w którym będziesz je przechowywać. Na śledzie wyłóż przestudzoną

nietylkopasta.pl
ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI 221

Mimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI 221

Mimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Śledzie skandynawskie 188

cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziemśledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledziaśledź marynowany w occieśledzie w wiśniówce – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – śledź w oleju ŚLEDZIE skandynawskie Przygotowanie : 30 minut + 3 dni w lodówce Składniki: – 8-10 filetów śledziowych(...)trakcie. Obierz cebule i marchewkę. Cebulę pokrój w ósemki, a marchewki w plastry. Włóż je do garnka, dodaj ocet, wodę, olej, cukier, liście laurowe, pieprz, jałowiec i musztardę. Wszystko podgrzej i gotuj aż uzyskasz konsystencję syropu, ok 5-6 minut. Śledzie pokrój na kawałki, włóż je do słoja przekładając warzywami i przyprawami z przestudzonej zalewy. Tak wypełnione słoje zalej resztą

nietylkopasta.pl
Śledzie w musztardzie 162

Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy(...)prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie ! Śledzie w musztardzie wiosenne Składniki: 400 g śledzi marynowanych w occie Sos 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej

codojedzenia
Śledzie z cebulą 111

Idealne na imprezę, super smaczne i szybkie w zrobieniu śledzie z cebulą w occie. Jest to przekąska, która pojawia się na każdym polskim stole, lecz czasami brak sprawdzonego i przede wszystkim łatwego przepisu na ich wykonanie. Tutaj z pomocą wkraczam ja :) Ten przepis na śledzie, jest sprawdzony, i na prawdę nie wymaga umiejętności kulinarnych, wystarczą(...)chęci :) Składniki: * 2 płaty śledziowe a la Matjas (ja użyłam jedno opakowanie płatów śledziowych a la Matjas od Lisnera - 220g) * jedna średnia cebula * 3/4 szklanki ZIMNEJ wody * 1/4 szklanka octu Śledzie kroimy na trójkąty lub po prostu mniejsze kawałki. Cebulę siekamy dość drobno. W słoiku wykładamy po kolei śledzie a potem cebulę, i tak na przemian, aż zapełnimy cały słoik

Klasyka Gotowania
Śledzie świąteczne - w oleju 272

Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie,  ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam

Smaki Edyty
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 174

bagietka  2 czerwone cebule  ⅓ szklanki octu balsamicznego  1 łyżka miodu  5 suszonych śliwek  2 łyżki rodzynek  2 łyżki żurawiny ocet spirytusowy do skropienia śledzi oliwa z oliwek sól do smaku  Cebulę kroimy(...)cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym

SMYKWKUCHNI
śledź obsmażany w octowej marynacie 173

śledź  obsmażany z octu Śledź jest smaczny pod każdą postacią, a ślesz obsmażany, a później marynowany w octowej zalewie, to jedno z dan które darze szczególnym sentymentem.  składniki   1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju(...)ziele anielskie,  dokładamy cukier i sól. Całość zalewamy wodą, oraz octem i zagotowujemy. Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia  nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby

Miód i pieprz