Składniki : śledzie w occie przyrządzone tak ziemniaki gotowane Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w "mundurkach" wg tego przepisu Obrane ziemniaki można lekko posolić, dodać śledzia, polać jogurtem i ...obiad gotowy. Uwielbiam taki skromny zestaw, postny, ale apetyczny, polecam
Proste PotrawySkładniki: 5 płatów śledzi solonych 3 średnie cebule natka pietruszki olej pieprz ocet Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc i odsączyć. Cebulę pokroić w pół talarki, natkę pietruszki pokroić. Pokrojone w paski śledzie układać na półmisku, następnie cebulę, posypać natką pietruszki, skropić octem i posypać pieprzem. I tak do skończenia składników. Na samym końcu zalać
Prosto i Smacznie z Anetąprzepis na śledzie, które spokojnie postoją w lodówce nawet tydzień i więcej.SKŁADNIKI:1 kg. dobrych śledzi1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1/4 szklanki octu winnego jabłkowego5 cebul1 łyżka oleju do smażeniaWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie zmieniając kilka(...)razy jeśli są słone.Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka.Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne.SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1 szklanka ryżu 300 g śledzi w occie 2 ogórki małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić do smaku
magiczna kuchnia Kasistole pojawiają się śledzie więc dobrze mieć kilka sprawdzonych przepisów. U nas zawsze przygotowuję śledzie na kilka sposobów. Staram się przygotować dużą porcję śledzi korzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. Śledzie w śmietanie
UgotujmyTo.plliście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego białego 100 ml oleju rzepakowego pieprz WYKONANIE Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki(...)dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość i nałożyć pokrywę miski (jeżeli nie posiadacie, to szczelnie zawinąć folią spożywczą). Włożyć do lodówki na 2 dni. Po dwóch dniach: Na patelnię wlać pomidory
Passions hobbies lifePrzepis na sałatkę ze śledziami, groszkiem i serem żółtym, który może się przydać na nadchodzące Święta. Składniki: 250 g śledzie w occie 5 jajek puszka groszku ok 200 g papryki konserwowej 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Na dnie salaterki układamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie. Na nie wysypujemy odsączony dokładnie z zalewy groszek konserwowy
e-PrzepisyKulinarnefiletów śledziowych w oleju (lub wymoczonych matiasów) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu winnego pół szklanki orzechów włoskich *** Śledzie kroimy w kostkę lub w paseczki (paseczki możemy później zawinąć w koreczki) *** *** Cebulę kroimy w piórka, układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem *** *** Do ciepłej cebuli dodajemy koncentrat(...)kroimy w kosteczkę *** *** Orzechy włoskie grubo siekamy i prażymy przez chwile na suchej patelni *** *** Do cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory razem z olejem ze słoiczka, dodajemy ocet, orzechy oraz śledzie, mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni *** *** Paseczki śledzi możemy zawinąć i spiąć wykałaczkami tworząc koreczki *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemmniejsze kawałki ułożyć w słoiku, dodać posiekaną cebulkę i zalać olejem. Śledź powininem w takiej zalewie odstać przynajmniej noc, wtedy jest już idealny do pasty :) Pasta ze śledziem w occie lub kupionym w gotowej zalewie, też będzie smaczna, ale to już nie będzie ten smak.... :) SKŁADNIKI (1 miseczka) 5 jajek 2 płaty śledziowe 1/2 pęczka natki pietruszki 1 nieduża cebula
DefinicjaSmakurodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo do słoika:1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)3 łyżki octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula(...)zmiękłyNastępny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika.Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę. Taka
W kuchennym oknie Ewypoście. Stoi beczka śledzi, Niech każdy je, w domu siedzi. Stoi beczka piwa, Niech każdy pije, póki żywa. I dobrze, bo śledź zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe i zwiększa poziom serotoniny. Ale jak odświeżyć przepisy na śledzia, żeby nawet osoby sceptyczne go pokochały? Śledzie z grzybami i cebulą Składniki: Zalewa: 300 ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki octu 100 g grzybów(...)granatu z odsączonymi glonami, cebulą i śledziem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się przegryzły w lodówce. Śledź z chrzanem i chałwą Składniki: 200 g filetów śledziowych w oleju 200 g śmietany 18% 5 łyżeczek chałwy 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na patelni Przepis na śledzia z chrzanem i chałwą Śledzie kroimy w centymetrowe paski. W dużym słoiku
Ugotowane pozamiataneSkładniki śledzie 1,5 kg, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew 1 większa, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 średnie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka, cukier 3-4 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka do garnka wsypać pokrojoną w drobną(...)kolendrę i liście laurowe, cukier i gotować z 5 minut, wlać ocet i gotować z 2 minuty, jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę to wlać z 1,5 szklanki octu świeże śledzie wyfiletować, opłukać, w misce posypać solą, zamieszać i odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania, smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, odkładać
W Mojej Kuchni Lubięusunięcia nadmiaru soli i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia. Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki
potrawyregionalneŚledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg ziemniaków 25 dag łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa
Tradycyjna Kuchniaprostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!! Składniki: 6-7 matiasów 2 cebulki 4 łyżki octu 10% 2 łyżki oleju rzepakowego+olej do zalania śledzi Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,po tym czasie wylewamy wodę(...)zalewamy świeżą wodą dodajemy do niej ocet ok 4 łyżki i 2 łyżki oleju,mieszamy i moczymy w niej śledzie jeszcze ok 2 godz.(dzięki temu śledzie nabiorą bardzo fajnego smaku a ocet będzie bardzo mało wyczuwalny) po tym czasie wyjmujemy śledzie i kroimy na kawałeczki "na raz",układamy w słoiku na przemian przekładając cebulką pokrojoną w półplasterki ,na koniec
Swojskie jedzonko