sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:36/72)

Śledzie z koperkiem 424

gorczycą. 2 filety śledziowe 2 łyżeczki koperku 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ostrej musztardy [ u mnie francuska z gorczycą] 3 łyżki cukru  100 ml oleju Filety śledziowe pokroić w kawałki [ solone należy wcześniej troszkę wymoczyć].Składniki zalewy wymieszać ze sobą, a następnie wlać do pokrojonych śledzi.Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w śmietanie 238

świąteczny stół i nie tylko🙂 Składniki 5-6 matiasów 4 cebule 200 g gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz zalewa: 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 liście laurowe … Czytaj dalej Śledzie w śmietanie

czarrna od kuchni
Śledzie w sosie pomidorowym /łagodne/ 161

wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu). Jak się okazało, takie śledziki też są bardzo pyszne. SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu pszczelego łyżeczka octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez(...)minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Do garnka wlać oliwę, dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać

Passions hobbies life
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1288

ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie studzimy i zalewamy nią pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy(...)słoik olejem. Chowamy do lodówki i zapominamy o tym słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone

Karo in the Kitchen
śledzie w pieczarkach 90

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 400 g śledzi w oleju 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, pieprz, słodka papryka olej do smażenia wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, przekładamy do pieczarek i smażymy z dodatkiem oleju, aż woda(...)całkowicie odparuje a cebula będzie uduszona. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, doprawiamy papryką sproszkowaną, solą oraz pieprzem i chwilę podsmażamy. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem pieczarkowym. Całość najlepiej przełożyć do słoika zakręcić i schłodzić w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie po sułtańsku 98

Składniki : • 4 filety śledziowe (400 g) • 3 łyżki octu 10% • 80 g rodzynek • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 1 listek laurowy • 2 ziela angielskie • świeżo zmielony czarny pieprz • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie(...)razy zmieniać wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki. Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez

KUCHNIA POLSKA
Śledziowa salsa 143

salsa przygotujecie. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa , czy śledzie po duńsku . Wszystkie przepisy wam na pewno zasmakują. Zabieramy się do pracy. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledziowa salsa 500 g solonych płatów śledziowych 2 szklanki(...)łyżki octu pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Śledziowa salsa Przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi – robimy to ok. 2-3 godziny zmieniając wodę co godzinę. Następnie śledzie odsączamy od wody i kroimy w ok. 1 cm kawałki. Skrapiamy je sokiem z limonki. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia

Kuchennyviral.pl
Opiekane śledzie lub fileciki w zalewie octowej 123

filetów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie

Smakowy Raj
Śledzie po kaszubsku 3827

lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo(...)cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak.Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy

Poezja smaku
Mazowiecka woda śledziowa 168

potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;) Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe 4 kuli(...)ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy

Bon Appetit Małgorzaty
Ozorki inaczej-jako zakąska 221

ŚMIETANIE Potrawa wymyślona przez moją siostrę,która w ten właśnie sposób robi śledzie  i są rewelacyjne,ale raz spróbowała je zastąpić ozorkami i wyszły niesamowite spróbujcie sami,jest idealna jako potrawa na stół na imprezę rodzinną i nie tylko... SKŁADNIKI: OZÓR WOŁOWY 2 KOSTKI ROSOŁOWE OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL(...)SKÓRY DOKŁADNIE I KROIMY NASZE OZORKOWE MIĘSO W PLASTERKI OK. 1CM I TE PLASTERKI JESZCZE NA PÓŁ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ JAK DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1,5 L Z OCTEM ,ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE OZORKI,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY NASZE OZORKI

Swojskie jedzonko
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 127

sztuk 1 papryczka chili 2 średnie cebule 4 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej) 10 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu balsamicznego 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania) Przygotowanie: Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w cienkie krążki, pomidory na kawałeczki, chili w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę, olej, ocet

Moja Mama Gotuje
Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą 144

solance) 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie wielkopolski lniany SemCo) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz Przepis na śledzie w sosie kawowym z musztardą Śledzie odsączamy i kroimy w ukośne paski. Mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy do lodówki na noc (można dłużej

Ugotowane pozamiatane
SAŁATKA IMPREZOWA DO WÓDECZKI 143

dobrana para zwłaszcza na hucznej zabawie.Mimo , że u mnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania