sledzie w occie - 1066 przepisów (strona:38/72)

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU + FILMIK 89

Śledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis.  SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych  1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju  7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 %  1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie w sosie musztardowym 191

śledzi z zalewy octowej 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 3 z łyżki cukru pół szk oleju pęczek kopru Musztardę wymieszać w naczyniu z octem i cukrem, ucierać jak majonez dodając po łyżce olej aż do zużycia, na koniec dodajemy posiekany koperek i pokrojone w kostkę śledzie. Mieszamy i przekładamy do salaterki, przed

Gotowanie jest łatwe
Wiosenna terrina ze śledziem 162

można dodać pół na pół z koperkiem) sól, pieprz 4 łyżki żelatyny 1 łyżka octu winnego i sok z pół cytryny  ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi) Przygotowanie: śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy  ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę(...)temperaturze pokojowej(żeby jak będziemy łączyć z żelatyną masa nie była za zimna). żelatynę rozpuszczamy w 130ml. gorącej wody dokładnie mieszając dodajemy do niej sos z cytryny i ocet,jak lekko ostygnie dodajemy do naszej masy śmietanowo-warzywnej,mieszamy dokładnie i przelewamy na blaszkę (moja blaszka to 23x40,ale może być również troszkę mniejsza to terrina będzie po prostu wyższa

Swojskie jedzonko
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 150

niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki:  - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki  - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko  - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę:  - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów(...)niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki:  - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki  - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko  - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę:  - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów

Kubki smaku
filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym... 182

łyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki(...)pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 269

plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku, 2 małe korniszony (opcjonalnie), zielenina do przybrania .  Przygotowanie: Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki. Plastry buraka pokroić

SzczyptaSmaQ
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 180

Śledzie marynowane w oleju lnianym , Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej(...)Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.  Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę z warzywami, dołożyć gałązki koperku. Zamknięty słoik, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 2 dniach. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 202

marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być(...)ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno. Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.  Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka

Codziennik Kuchenny
Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku 139

Ponieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i ocet winny, delikatniejszy od zwykłego i dużo zdrowszy. Polecam gorąco na świąteczny stół ale i na co dzień. Dodam tylko że te oryginalne śledzie skandynawskie są bardzo słodkie bo użyto do tej porcji

Moje Małe Czarowanie
Śledzie w sosie pomidorowym 138

SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego do smaku: pieprz WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone(...)kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym

Passions hobbies life
Rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane 120

Rolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej(...)posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, cukier  Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Musztardę wymieszać z cebulą. Płaty śledzi od wewnętrznej strony, posmarować mieszaniną musztardy i cebuli. Płaty zwinąć

królestwo garów
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 230

ogórki korniszony 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników) 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól do smaku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej 331

Składniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka  cukru 1 łyżeczka soli 3 duże cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić

magiczna kuchnia Kasi
ŚLEDZIE W POMIDOROWEJ ZALEWIE 411

Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie:Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni

Walijskie Pichcenie
Sałatka śledziowa 226

Składniki (około 4 porcji): 4 płaty śledziowe z zalewy octowej puszka kukurydzy (bez dodatku cukru) 1 jabłko (małe) 1 cebula 3 ogórki z octu 7 łyżek jogurtu naturalnego (dość gęstego) Sposób przygotowania: Śledzie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę i ogórki również kroimy w kostkę mieszamy wszystkie składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania