śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką
Gotowanie jest łatwemałe, czerwone cebule olej do smażenia mąka do panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane kawałki śledzi obtoczyć(...)tłuszczu. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do rondelka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Całość gotować kilka minut. Zalewę ostudzić. Do słoików nakładać naprzemiennie usmażone kawałki śledzia oraz czerwoną cebulkę. Na sam koniec, całość zalać słodką zalewą. Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej
UgotowaćŚledziki z ogórkiem , marchewką i cebulką..w zalewie octowej..ja zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie śledzie podpatrzyłam tutaj . Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2 ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szkl. (250 ml) wody(...)cukier zagotować, zostawić na gazie małym około 5 minut.Dodać marchewkę i gotować jeszcze 2 minuty.Zdjąć garnek z ognia i wlać ocet. Wymieszać zalewę i wystudzić.W słoju lub pojemniku układać część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyć pieprzem i położyć kilka plasterków ogórka i zalać 2 łyżkami oleju.Na wierzchu rozłożyć cebulę i wszystko zalać wystudzoną zalewą.Odstawić
Moje domowe kucharzeniesmaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • garść blanszowanych migdałów Wykonanie: • Marchewki obrać i ugotować al dente. • Cebulę pokroić(...)chwilę poddusić. • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kochamCześć! Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta. Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 - 6 łyżek śmietany * 4 średniej wielkości ogórki konserwowe * 1 cebula * sól, cukier, pieprz * 1/5 szklanki octu 10% Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą(...)śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. * ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku * ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej * ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach * najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 5 szalotek 1 pęczek koperku 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy
Qchnia po prostuDziś zapraszam na pyszne śledzie w delikatnej zalewie octowej. A tu znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie lub z pieczarkami . Składniki: 500 g śledzi 2 cebule zalewa 3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 3 liście laurowe 6 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenka pieprzu 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą
magiczna kuchnia KasiWrapy śledziowe to bardzo prosty i smaczny pomysł na śledzika i tortillę a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Składniki : 4 filety śledziowe a'la
Mechanik w kuchniUwielbiam śledzie pod różnymi postaciami czy to w oliwie,czy w occie,smażone,czy w sosie koperkowym albo w curry.Od wyboru do koloru.Dziś zapraszam na śledzie w oliwie z majerankiem. 500g.filetów śledziowych 5 ząbków czosnku garść majeranku 3/4 szkl.oliwy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.Śledzie kroimy w kawałki,nacieramy czosnkiem.Układamy w słoiku , zalewając je oliwą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj postnie, tradycyjnie, po polsku. Śledzik. Z cebulą. Ale żeby nie było – w końcu to blog ze sznytem azjatyckim – oprócz cebuli będzie też kolendra
slodkokwasnaplProsta i rzadka spotykana kombinacja, czyli jajka faszerowane śledzikami w occie. Nie wymaga dużo pracy, a dla wielbicieli śledzi może być miłym, smacznym elementem wielkanocnych świąt. Polecam taką pastą nafaszerować jajka, albo zjeść ze świeżym, chrupiącym chlebem . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Rolmopsy Składniki: Zamarynowane tuszki
Smaki Ewyktóre w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy
Taste Of My Dayoliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne.Składniki:- 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g)- 3 średnie cebule- słoik konserwowych ogórków- 3 łyżki octu- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie(...)słoik)Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu , wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w plastry. Następnie odlać wodę
Smaczne Zdroweśledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule) 1/3 szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy(...)smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian z sosem pomidorowym Śledzie po kaszubsku najlepsze będą następnego dnia
Księga-Smaku