octu z białego wina 200 g cukru 1 cebula 6-8 ziarenek ziela angielskiego 4-5 goździków 2-3 listki laurowe Przygotowanie Śledzie opłuczcie i pokrójcie na dowolne kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę. Odstawcie do ostudzenia. W słoiku poukładajcie śledzie
OliveandThymepołączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe ze słodko-kwaśnymi wiśniami kandyzowanymi. Idealna sprawa na Święta, bo to przyjemność na jeden(...)żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy koreczki na talerzu i posypujemy świeżo startym pieprzem. Lubisz moje wpisy? Bądź
Ugotowane pozamiatanebardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka
R'n'G Kitchenzawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy w ok 1,5 cm paski i przekładam do misy. Cebulę kroimy w ćwierć plastry a ogórki
Mechanik w kuchnitrzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg śledzi a’la matias 2-3 cebule 7 łyżek oleju 5 łyżek octu spirytusowego (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików, warstwę cebuli, warstwę śledzików, na wierzchu cebula. Całość delikatnie w słoiku przydusić ręką. 2. Wszystko zalać octem i oliwą, odstawić w chłodne
Danka PichciSkładniki: 1/2 kg płatów śledzia 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela
kgwjanczewowodzie i osuszam ręcznikiem papierowym wtedy nigdy nie są za słone. Tym śledzikom nikt się nie oprze. Są pyszne! Składniki na jeden duży półmisek: ½ kg solonych śledzi ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki octu 3 łyżki cukru 3 duże cebule 5 dag suszonych grzybów (prawdziwków) ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek ziarnistego pieprzu(...)laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły. Pycha śledzik na świąteczny stół. Smacznego
Wanilia i KardamonŚLEDZIE W ŚMIETANIE Pyszny śledź idealny z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach Składniki: 3 płaty śledziowe 1 mała cebulka lub 1/2 dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki(...)naszej miseczki ze śledziem. 4. Dodajemy śmietanę. 5. wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem 6. Jeżeli lubimy możemy dodać do smaku kilka kropli octu lub soku z cytryny, 7. Najlepiej taki śledź smakuje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachnazwy zupa śledziowa.składniki:1 solony cały śledź mleczak1 cebula0,5 l przegotowanej zimnej wody1 listek laurowy Kamiskilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis3-4 łyżki octu 10 % Jamar4 łyżki śmietany 18 %Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika
Monia miesza i gotujewieczór, choć nie tylko. U nas połowa już zniknęła :-) Matjasy w zalewie octowej Składniki: 10 płatów wymoczonych solonych śledzi 3-4 cebule Zalewa : 1 szklanka wody 7 łyżek octu 8 łyżeczek cukru 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liściu laurowych Śledzie wymoczyć, odsączyć z wody(...)przyprawy włożyć do małego rondelka , dodać pokrojoną w piórka cebulę i pogotować razem ok 3-4 minuty. Dodać ocet , wymieszać i jeszcze chwilkę razem gotować. Cebulę odcisnąć z zalewy , układać na dnie naczynia w którym ,będziemy przechowywać śledzie. Układać warstwami : cebula, matjasy , cebula , matjasy , cebula. Wszystko zalać przygotowaną letnią zalewą i na wierzch dodać 2-3 łyżki oliwy. Wstawić
Aromatyczne PodróżeSkładniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać(...)pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświęta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś.Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek
Fabryka pomysłówsmakiem, mimo składników takich jak orzechy i ananas. SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy około 180 g orzechów włoskich (bez skorupki) 1 puszka ananasa w kostce 8-10 śledzi matiasów 1 mała cebula 1 szklanka octu 1 szklanka wody 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżka oliwy do smaku: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczki musztardy, pieprz WYKONANIE Zalewa octowa: Solone śledzie zalać wodą na czas przygotowywania zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie
Passions hobbies life