również na świąteczny czas. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo, że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ? Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 1 marchewka 1 czerwona papryka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 20 dag ketchupu Kotlin(...)pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup i wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do zimnej masy wkładamy śledzie, mieszamy. Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną
Wanilia i Kardamonprzyprawiony jest mdły .Spotkałam kilka sposobów na zaostrzenie smaku . Dzisiaj opisze mój , sprawdzony . Skład 7 płatów śledzi ( ja używam zwykłych w orginale są marynowane) 2 cebule garść porządna grzybów suszonych puszka ananasa 4-5 śliwek suszonych ocet balsamiczny sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty płuczę i moczę (porady babci) kilka godzin , następnie marynuję je octem balsamicznym(...)pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę ok 1 cm i gdy . Gdy grzyby trochę przestygną łącze je z śledziem . Doprawiam pieprzem , w moim przypadku 1/2 łyżeczki .1 łyżeczką sosu rybnego. Można też dosolić ale ostrożnie . Sałatka w lodówce powinna być kilka godzin. Prawdą jest że najlepiej smakuje na drugi
Eli Gotowaniegodzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu¼ łyżeczki białej gorczycy1 liść laurowy1 łyżeczka cukruSos:2 cebuleGarść rodzynek3 łyżki przecieru pomidorowego½ łyżki(...)zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat
Kolizje Smakównajlepiej smakuje mi śledź. Wykorzystuję całe tuszki średniej wielkości. Potem jak śledź przegryzie się w zalewie można łatwo go rozdzielić i wyjąć cały szkielet. Zamiast całych tuszek można użyć też filetów. składniki: 1 kg wypatroszonych świeżych tuszek śledziowych sól,pieprz mąka pszenna olej do smażenia zalewa 3/4 szklanki octu 5 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli(...)łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dodać cebulę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Śledzie dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować
Monia miesza i gotujełyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy ziołowej (lub innej łagodnej) 2-3 łyżki soku z cytryny (ew. octu winnego, jabłkowego) 100-150 ml oleju rydzowego Dodatkowo: 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy (duży) 5 lisków bazylii (większych) Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku). Po tym czasie każdy filet (osuszony) posmarować mieszanką musztard i pokroić na mniejsze
Di gotujeogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana. Może skusicie się na mój przepis?:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 płaskie łyżki cukru 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju sól, pieprz łyżka octu 3 ogórki konserwowe Filety moczymy w wodzie całą(...)razy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem. Mieszamy
Czerwona Porzeczkasosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasizadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 600g płatów śledziowych Matias Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskie 6 ziarna jałowca 1 szklanka octu 2 cebule Zalewa: 600g cebuli 200g suszonych śliwek 4 ogórki kiszone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe 2 łyżki majeranku 4 łyżki oleju sól i pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe(...)godziny. Po tym czasie odsączyć z wody. 2. Marynata: Wodę z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty. 3. Zalewa: Ogórki pokroić w małą kostkę
Szalona Kuchnia Ewelinypaski. Na patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w pióra razem z cukrem, dodajemy przyprawy i koncentrat, chwile razem dusimy, pod koniec dodajemy ocet i pokrojone w plastry morele. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przygotowanego słoja lub pojemnika przekładamy warstwowo śledzie i masę pomidorową, zamykamy i odstawiamy
Apetyczna babeczkamnie najpyszniejsze.A Wasze? 4 filety śledziowe 1/2 szkół.dobrego oleju 1/2 cytryny ( soku) ja jednak dałam octu 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki ostrej musztardy sól pieprz ************************************* Filety wymoczyć w wodzie.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Wymoczone śledzie posmarować musztarda,pokroić na kawałki ,posypać cienko poszatkowaną cebulą oraz koperkiem,delikatnie doprawić solą i pieprzem.Skropi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie(...)pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki. Jeśli nie mamy uczulenia na mleko i niestraszne nam dodatkowe kalorie, można dodać również pokrojony w kostkę żółty ser. Przyprawy utłuc w moździerzu
głodny alergikprzygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem lub smietana albo z dodatkiem ulubionych ziol.Jogurt mozna wzbogacic dodatkiem chrzanu ,musztardy lub majonezu.W naszym domu,po dodaniu do zalewy smietany w towarzystwie ziemniakow w mundurkach stanowia w dniu wigilijnego postu smaczna przekaske obiadowa.Swietnie przechowuja(...)slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata,ktorej uzywam rowniez do marynowania cukinii,swietnie nada sie rowniez do ogorkow czy tez grzybkowPrzepis na marynate:3 szklanki wody50 ml octu 25%5 lyzeczek cukru1 lyzeczka soliprzyprawy:2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami. Przepis(...)Składniki: 500 g cebuli 500 g marchewki 6 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Zalewa do cebuli: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% Duża szczypta soli i cukru 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do niej cebulę, gotujemy
Trzeci talerzwylać na sito aby obciekły pokroić matiasy na 1 cm paski i skropić octem winnym, posypać cukrem dodać drobno pokrojone umyte papryczki chilli zieloną i czerwoną z pestkami, dodać drobno pokrojoną cebulę wszystko dobrze wymieszać i dolać oliwy z oliwek tyle ile potrzeba do zakrycia śledzi schować do lodówki najlepiej na całą noc bardzo smaczne dla amatorów ostrości.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwarzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam! SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde jabłko 1 szalotka 2 małe buraki 2 łyżki majonezu jogurt grecki sałata lodowa sól, świeżo zmielony pieprz posiekane orzechy(...)Krok 5. Na talerzu rozkładamy warstwę porwanej sałaty lodowej, na niej wykładamy sałatkę śledziową. Wierzch sałatki dekorujemy jogurtem greckim , świeżą zieleniną, posypujemy posiekanymi orzechami. Podajemy z ciemnym pieczywem. Smacznego :) Śledzie po grecku
Moja Książka Kucharska