chłoną aromaty wszelkich dodatków. Uważa się je za produkt wyszukany, prawdziwy przysmak. Niektórzy uważają, że ich smak przypomina mięso, dlatego poleca się je wegetarianom. Portobello można przygotować na wiele sposób - np. ugrillować, lub opanierować i usmażyć jak schabowego. Ich duże, sięgające 12 cm. średnicy kapelusze aż się proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku(...)minut. Podawaj na przystawkę albo kolację. Pasuje do nich opiekany chleb oraz kieliszek wina. Przepis dodaję do akcji Mopsa "Pieczarkowy Tydzień 2015 " *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Bakłażany faszerowane mięsem Pieczone pomidory po prowansalsku Gemista
Chilli Czosnek i Oliwamieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące do kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Moje śliczności przed pieczeniem Niestety w czasie pieczenia moje klejnoty utraciły swój blask i zmieniły kolor na brązowy. Może było to naiwne(...)razie potrzeby dolej oliwy. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i wypełnij przygotowanym farszem. Podawaj polane jogurtem naturalnym i posypane posiekaną natką pietruszki. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawięc z zaciekawieniem, czasem nawet uważnie studiuję różne wpisy (bo wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o ludziach, blogach, blogowaniu, życiu; w ogóle to chyba o wszystkim - kto śledzi blogosferę, ten wie), ale blogowo raczej omijam. Tym razem jednak postanowiłam się pobawić, bo bloga Ani, jak i samą Anię zresztą, lubię bardzo. Nie znamy się osobiście, ale myślę(...)Słowicza podłoga - uguisu-bari - otacza centralną część zamku rodu Tokugawa w Nijo, gdzie mieściły się komnaty feudalnego władcy. Cedrowe deski, lśniące i gładkie niczym jedwab, zostały położone w taki sposób, że przy najmniejszym nacisku wydają dźwięk przypominający śpiew japońskiego słowika. To zapora, przez którą nie prześliźnie się najzręczniejszy ninja , czytamy na obwolucie. I właśnie do pokonania takiej podłogi przygotowywany jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzetypu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym(...)zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe do napełniania. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaMięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się w ten model. Kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie niekończącym się źródłem inspiracji na bezmięsne(...)czym przelej zimną wodą. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu i polej nim marchewkę. Posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą miętą i podawaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaprzykład nastawienia zakwasu na barszcz, ilość obowiązków jakie czekać nas będą z końcem grudnia znacznie się zmniejszy. Polecam tą metodę, szczególnie dlatego, że to jedyny sposób na święta bez wspomagaczy. Więc, jeśli nie chcecie wlewać w sobie hektolitrów kawy i wspomagać się przeróżnymi dopalaczami warto zaprzyjaźnić się z tym kalendarzem. Wigilii(...)zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią) W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie rozpoczynam zawsze 14 dni przed wigilią. Mimo, że gotowe filety trafią na dwa tygodnie do zamrażalnika, dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu możemy
kuron.com.plPrzez wieki ziemie przechodziły z rąk do rąk, a społeczności żydowskie wędrowały po całym świecie. Jednocześnie konsekwentnie pielęgnowały swoje zwyczaje i dziedzictwo kulturowe. Restrykcyjne przestrzeganie zasad religijnych było jedynym sposobem na zachowanie tożsamości. W kuchni ciężko wyróżnić smaki, które wskazują na to, że danie jest daniem żydowskim. Ważniejsze są reguły koszerności, których należy przestrzegać. Kuchnia koszerna Samo pojęcie koszerności obijało(...)się do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach czy strudel nie są dla nas niczym egzotycznym. Bardziej orientalna część kuchni żydowskiej to ta, gdzie widać silne wpływy kuchni arabskiej. To ona dominuje
W kuchni wieczoremodpływ czytelników z portali internetowych w kierunku blogów . Może warto, żebyście też się nimi zainteresowali, bo okazuje się, że oferują wiele atrakcyjnych treści. Wiem, że część z Was nie śledzi blogosfery z taką pasją jak ja, więc chciałabym przełamać kilka mitów o blogach . Być może blogerzy kulinarni zafiksowani na tematyce kuchni też dowiedzą się z tego tekstu czegoś ciekawego(...)nastolatką, tylko 40-letnim mężczyzną. Po drugie, nie pisze pamiętnika, tylko pisze o bardzo poważnych sprawach takich jak pieniądze. Po trzecie, do tego co robi podchodzi w bardzo profesjonalny sposób i jakość jaką dostarcza odbiorcom swoich treści jest jakością, która stała się benchmarkiem dla innych blogerów. Życzyłabym sobie, żeby na innych polach również brano z niego przykład. Dodam jeszcze
W kuchni wieczoremmojego Męża :)Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz rynek na lody. Ale oczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:) Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję(...)Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwakoloru. Z mojej strony mogę Wam potwierdzić, że różnica jest wyczuwalna - pesto jest intensywniejsze i ciekawsze - wyczuwamy na języku kawałeczki orzechów, okruszki sera i drobinki czosnku. Oczywiście ten sposób wymaga więcej pracy, ale jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre pesto, bierzcie nóż albo mezzalunę i zabierajcie się za siekanie:) Poniżej znajdziecie recepturę zarówno na "pesto siekane", jak i robione(...)moździerzu razem z pozostałymi składnikami. Dodaj świeżo starty parmezan i kilka łyżek oliwy. Wymieszaj i gotowe :) Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaPizza margherita - Panna Malwinna z bloga Filozofia SmakuPizza na kamieniu - Monika z bloga KardamonovyPizza z cukinią - magdam z bloga Czary - gary w kuchni Pizza z fetą na dwa sposoby - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPizza z pieczarkami - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek(...)nadzieję, że za rok uda nam się ponownie spotkać w "wirtualnej kuchni" w czasie drugiej edycji, którą planuję również na wrzesień:) Pozdrawiam, Zuzia *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaPotrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością. Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam(...)smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik KuchennyWszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym życiu (właściwie to bardziej mi, Madzi trochę mniej). To także tytuł nowej książki wydanej przez Lidla. Bo właśnie już niedługo, za kilka dni, będziecie mogli stać się właścicielami książki poświęconej rybom, wydanej w ramach(...)Pachnie ogniskiem, wschodem i zachodem słońca, pachnie kutrem i starymi rybackimi sieciami. Ale ta książka to nie tylko przepisy (a te, warto wspomnieć, są podane w niezwykle przystępny sposób, tak by każdy bez problemu sobie z nimi poradził). Ta książka to kompleksowy poradnik, niemal 300 stron nauki i inspiracji. Podzielona jest na 10 rozdziałów: 1. Rybne ABC. Czyli
Marder&Marder Manufacturezapobiega spaleniu się potrawy. Warto zaznaczyć, że dźwięk podczas pracy nie należy do uciążliwych. Maszyna pracuje zdecydowanie ciszej niż piekarnik z włączonym termoobiegiem, za co ogromny plus. Nie sposób wspomnieć również o tym, że w zestawie wraz z Purifry otrzymujemy instrukcję obsługi z ciekawymi, łatwymi do przygotowania przepisami. Ponadto, na przednim panelu frytkownicy znajdują się informacje o rekomendowanym czasie(...)mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej i nadziać
Poranek na słodko