składniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu
Mix smakusposób na dobrą przekąskę. Dobrze sprawdzą się również na kolacje czy nawet śniadanko, jeśli ktoś lubi. Dzisiejsze sałatki są bardzo szybkie i lekkie.(dwa oddzielne posty) Sałatka śledziowa z ananasem SKŁADNIKI: 3 płaty matijasa 1 średnie jabłko dwa plastry ananasa 1 szalotka większa pieprz biały i czarny grubo mielony lub z moździerza 3 łyżki jogurtu naturalnego ewentualnie sól WYKONANIE: śledzie
Kuchnia Beatyśledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób
dobra gospodyni dom wesołym czyniSkładniki : 4-5 filetów śledziowych 2 duże cebule garść suszonych grzybów leśnych 4-5 łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania : Ś ledzie wymocz, osącz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w paski, zeszklij na oleju. Grzyby opłucz, ugotuj. Gdy będą już miękkie odcedź, pokrój w cienkie paski(...)cebulą. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zioła, dopraw do smaku pieprzem i solą ( przed posoleniem potrawy spróbuj ją może nie trzeba solić ), wymieszaj. Sos wystudź, dodaj do niego kawałki śledzi i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 lub 2 dni, aby nabrały smaku
Przepisy i porady kulinarnemnóstwo przypraw i ziół...no i nieco inwencji twórczej oraz sprytne rączki ;) Przejdźmy jednak do konkretów... Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo. Z Panem Maćkiem nie sposób się nudzić. Przygotował nam prawdziwy maraton po potrawach wigilino-świątecznych. Potrawy łączyły w sobie tradycję z nutą nowoczesności. W moim kwintecie, gotowało się mega przyjemnie. Z dziewczynami śmiało rozdzieliłyśmy zadania(...)zabrałyśmy się do pracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów. Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem
kolorowotorcikowoSztuka kulinarna polega na poznawaniu tradycyjnych potraw i sposobów gotowania z różnych zakątków świata. Podążając logicznym tokiem myślenia, nazwa potrawy, poza składnikami z których została przygotowana, powinna mówić nam również nieco o swoim pochodzeniu. Ale w tym przypadku logika wielokrotnie nas zawiedzie, gdyż kuchnia, jak to sztuka rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego(...)państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki
Smakowity Blog KulinarnyDziś było bardzo smacznie, zdrowo i kolorowo. Jeśli nie macie pomysłu na rybę to już go znaleźliście. Przepis jest prosty, szybki, a ryba
magiczna kuchnia KasiPolsce dań. Jeśli znudził Wam się schabowy z ziemniakami, makaron przejadł, a pizza była wczoraj, spróbujcie choć na chwilę odmienić swoją kuchnię. Po drugie: jest bardzo elegancki. W ten sposób zaskoczycie gości, serwując im coś niespotykanego, a zarazem naprawdę pięknie się prezentującego. Po trzecie: jest pyszny! Nie wierzcie mi na słowo, spróbujcie sami. Po czwarte: jest zdrowy. Łosoś, ryż, ogórek(...)spójrzcie, ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą do eksperymentów
Proste-przepisy.plkawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać(...)tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania. Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna,taka na jaką macie ochotę.Śledzik jest bardzo zdrowy,często zapomniany i niedoceniony ....warto od czasu do czasu po niego sięgać
Niespełnione zdolności kulinarneniestety nie doczytało, że chodziło o dania rybne... Okazało się, że na Waszych wigilijnych stołach najczęściej goszczą karpie i ryba po grecku. Na trzecim miejscu chyba zupa rybna, albo śledzie :) - czyli tradycja w naszym kraju ma się dobrze. Ponieważ jednak musiałam wybrać, oto zwycięzcy (kolejność losowa :)) : - Pani Mariola, za pierożki rybne Dziad ziusi a, które mnie bardzo zaciekawiły - ich smak(...)musiał być rzeczywiście wyjątkowy... - Pani Magdalena, za karpia po golubsku. Ani w moich, ani w mojego Męża stronach n ie spotkałam się z rybą przyrządz a ną w ten sposób, a opis brzmi bardzo smakowicie :) Zwycięzcom gratuluję i czekam na dane adresowe do wysyłki. Wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie i zechcieli podzielić się swoimi wigilijnymi zwyczajami i smakami
Moje Kuchenne Rewelacjepoprzedniego! Przed Sylwestrem przygotowałam mnóstwo przekąsek, jednak nie zdążyłam ich wrzucić na bloga. Ale przed nami cały karnawał, więc mam nadzieję, że się przydadzą 😀 Na pierwszy ogień idzie oryginalny sposób na śledzika - śledziowa sałatka z mango w sosie curry podana w kakaowych tartaletkach. Smakuje wyśmienicie, a do tego super się prezentuje na stole i zwraca na siebie uwagę gości 😉 Idealna(...)pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki
Kuchnia MagdaLenyspiżarce dojrzewają następne , z całym spokojem mogę powiedzieć , że nie jest to sztuka tajemna , owszem , na pewno nieco wymagająca cierpliwości,ale nie niemożliwa . Domowy wyrób serów to wspaniały sposób na relaks , a do tego fascynujący moment kiedy rozkraja się swój własny ser i degustuje ..naprawdę niewiele rzeczy może konkurować z takimi chwilami . Zachęcam do podjęcia wyzwania i wykonania choć jednego(...)serów twardych " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie trzeba wcale mieć specjalistycznego sprzętu , wystarczy wiaderko po śledziach w którym trzeba zrobić dziurki i już mamy formę , parę kafli lub cegieł – posłuży Wam doskonale za prasę . Nic tylko próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyDorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok szprota i śledzia dorsz jest gatunkiem najliczniej poławianym przez rybaków państw Unii Europejskiej i najcenniejszym z nich. Ryba ta odegrała znaczącą rolę w historii Europy. Dorsz suszony na mrozie był prowiantem wikingów i przyczynił(...)połowom tej ryby Ameryka mogła zostać odkryta przez rybaków dużo wcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips
W SMAKwitamin B6, B12 oraz kwasu foliowego. Przez żołądek do... zdrowych włosów Aminokwasy siarkowe to nie wszystko. Duży wpływ na stan naszej czupryny mają także inne składniki, które w sposób pośredni pielęgnują i wzmacniają włos od środka. Warto zadbać o jakość naszego talerza i pilnować, żeby w naszym organizmie nie pojawiły się niedobory (nadmiar również nie jest wskazany, więc(...)Krzem - wpływa na wytrzymałość i stabilność włosa DOBRE TŁUSZCZE Tu ważna jest jakość i rodzaj tłuszczu. Stawiajmy przede wszystkim na omega-3 , które można znaleźć m.in. w łososiu (dziki!), śledziu, makreli, tuńczyku, siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy popularnych ostatnio nasionach chia. Suplementy - tak czy nie? Dla wielu z Was to chyba najciekawsza część wpisu. Suplementy są łatwo dostępne, zazwyczaj wygodne
Powiedz dietom niePozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo(...)chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :) Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób: 500 g filetu z łososia Pół szklanki
Zawsze głodna!