mojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła(...)pieczenia A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać w niej masło. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do ich połączenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa
Kuchnia w opałachPRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI(...)pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!! Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeWami moją pasją. Nie spodziewałam się, że tak wielu z Was czyta mojego bloga, śledzi przepisy, czeka na nowe, być może się inspiruje, lubi czytać, co piszę. Dostałam wiele maili i wiadomości na gg od Was z pytaniami, troską i szczerym zainteresowaniem - bardzo, bardzo(...)daleko, ale Wasze ciepłe słowa nie znają bariery odległości - bardzo jeszcze raz dziękuję, że tyle ich od Was dostałam. I w dodatku mam to na piśmie! ;> Składniki: Kruche ciasto na spód: 125masła 140 g cukru 200 g mąki 1 jajko Sernik (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!): 120 g masła 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta
Kuchnia Prezydentowejmoich drogich czytelników. Za to, że jesteście ze mną. Że zaglądacie tutaj, komentujecie, dajecie znać o sobie. Nieważne, czy dopiero trafiliście na moją stronę, czy już od dłuższego czasu śledzicie moje poczynania w kuchni. Ważne, że jesteście!!! :) Drugie podziękowania kieruję w stronę dwóch ważnych dla mnie osób - mojego M, który dzielnie znosi moje eksperymenty kulinarne i wiecznie panoszący się bałagan(...)współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), wprowadzając zmiany bardziej natury kosmetycznej niż technicznej. Ciasto upiekłam wieczorem a rano, gdy szarlotka dobrze wystygła, mogliśmy się cieszyć jej pysznym smakiem :) Składniki na tortownicę 26 cm Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej
My simple kitchenoliwek i dalej wyrabiamy 3 minutki. Ciasto podsyp mąką. Na kuchni ogrzej garnek żeliwny do temperatury lekko wyższej od temp. ciała. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj w kulki (jeśli ciasto lepi Ci się bardzo do dłoni podsyp troszkę mąki), kulki układaj w wysmarowanym tłuszczem garnku koło siebie, dość ciasno. Posmaruj je tuż przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem, posyp ziołami i kminkiem(...)bułek aż dotykała "sufitu", więc piecz na całej powierzchni piekarnika) Odrywaj kawałek i życzę smacznego! ;-))) Podoba Ci się mój przepis, udostępnij go proszę na swoim Facebooku. Zapraszam Cię do śledzenia mojej strony na Facebooku - SmykWKuchni i na Instagramie
SMYKWKUCHNIśrodku, ja jednak chciałam zrobić lżejszą wersję placków – na bazie płatków owsianych i jajek aniżeli mąki pszennej. Placki wyszły nie tak elastyczne, ale jakie smaczne! Zobacz również: Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania(...)przecieru pomidorowego (całe opakowanie) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego SKŁADNIKI CIASTO 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu
A to pestkaNa salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej(...)zmieniają się w puree, a papryka wychodzi idealnie soczysta, Można poczuć się jak na majówkowej imprezie w ogrodzie :) Co najciekawsze, oprócz wytrawnych dań, w Purifry możemy również upiec ciasto, omlet, babeczki czy... pieczoną owsiankę! W takim wypadku maszyna przyjmuje rolę piekarnika. Aby przygotować słodki wypiek, będziemy potrzebowali małej foremki silikonowej, naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy
Poranek na słodkomnie ostatnimi czasy na blogu! Kulinarna wycieczka trwa nieustannie - tyle, że wszystko jakoś ucieka na Instagram :) Chyba dlatego, że jest po prostu szybciej :) Gdyby ktoś z Was miał ochotę śledzić mnie na Instagram'ie , gdzie trochę więcej prywaty - zapraszam :) Dzielę sie tam poza kulinariami również pasją do fitnessu i kulturystki. Jeśli szukacie motywacji i zajawki - myślę, że coś się(...)kostki chudego twarogu 1 jajko 1 łyżka płatków owsianych górskich (pamiętajcie, mają niższy IG niż instant) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek wody dla uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Dodatki: jogurt naturalny owoce sezonowe Do dzieła: Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pozostałe składniki (woda na końcu) i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej
Spektrum Smakuproste danie i dodałam odrobinę orzechów włoskich. Całość zagrała rewelacyjnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na domowe łazanki. Makaron: 30 dkg mąki + mąka do podsypania 1/2 łyżeczki soli 1 jajko letnia woda 1 łyżka soli Smażona kapusta(...)zapiekania. Łazanki z kapustą Jak przygotować łazanki z kapustą. Makaron: Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić małe zagłębienie w środku, dodać jajko oraz pół łyżeczki soli. Delikatnie dolewać letnią wodę. Ciasto powinno mieć dość twardą konsystencję ale jednocześnie powinno dać się dość łatwo wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z częsci bardzo cienko rozwałkować, prawie do momentu, w kórym ciasto
mecooksBożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...), najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu koleżanka przyniosła sałatkę śledziową do pracy. I wtedy przepadłam, niechęć do śledzi zmieniła się w wielką miłość i teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie lubić. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, najsmaczniejsze dla mnie są solone matjasy moczone w wodzie i przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienigdy nie przepadałam specjalnie za cukrem. Jeśli przyjżycie się moim przepisom na ciasta łatwo można zauważyć, iż nie używam dużych ilości cukru. Mimo tego, że tak naprawdę niektórych z ciast, które piekę w ogóle nie jem ale staram się aby osoby, które mają to szczęście i je konsumują nie przesadzały ze spożyciem cukru. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o sól(...)moją dietę to placuszki z cukinii w sosie pomidorowym. Bez smażenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na fit placuszki z cukinii. Placuszki : 10 dkg kaszy jaglanej w torebce 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/6 łyżeczki pieprzu
mecooksbył albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie to też na kartki były. Nie na kartki to była tylko taka masa rybna. Takie coś w rodzaju pasty rybnej. Natomiast wszystkie inne rzeczy to na kartki. Polakowi nawet wstęp(...)widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło
Kryzysowa Książka Kucharskaśniadania. Taka jest właśnie moja dzisiejsza propozycja Wypróbujcie delikatne placki kokosowe, polejcie je miodem, podajcie z ogromną ilością ulubionych owoców i cieszcie się słodką energią o poranku :* *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ubij w miseczce białka jajek. W drugiej misce ubij mikserem mleczko kokosowe (lub jogurt) z ksylitolem i ziarenkami wanilii(...)pomocy łyżki wymieszaj masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego – możesz użyć patelni z nieprzywierającą do potraw powłoką. Rozprowadź olej równomiernie i nakładaj na gorąca patelnię po 1 łyżce ciasta – pamiętaj tylko, żeby zachowywać między plackami niewielkie odstępy. Smaż do czasu, aż nabiorą złocistego koloru – około 2,5 minuty z jednej trony i 1,5 minuty z drugiej. Przetrzyj patelnię
Eat me! Fit me!niedzielne śniadanie musi być wyjątkowe. Syncio wczoraj oglądał program "Ewa gotuje"i co chwilę wołał "mamo a to ugotujesz?". Ewa przyrządzała omlet grzybek nie miałam niestety możliwości śledzić przepisu. Powiedziałam, że owszem zrobię takie śniadanie ale jutro. Poczytałam na temat tego rodzaju omletu, wyjęłam z lodówki jajka i oto co powstało! puszysty i pyszny a do niego(...)sztywna pianę. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy. Wsypujemy mąkę, łączymy (nie miksujemy intensywnie by omlet był puszysty!!!). Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Wlewamy ok 1/3 ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto. jabłka: 1 antonówka po łyżce cukru i masła Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
Dzieje kuchennej Wiewióry