Pierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze(...)uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie słusznej wielkości pierogami mojej teściowej. Są nie tylko duże, ale także bardzo smaczne - z cienkiego ciasta, bogato nadziane farszem. W mojej rodzinie proporcje są nieco inne, bo ciasto na pierogi jest uwielbiane podobnie jak farsz. Dlatego mama nie bawi się specjalnie z wałkowaniem cienkiego placka
Kulinarne Inspiracjektóry przepis przypadł najbardziej do gustu? 1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy(...)cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad). Polecam szczególnie w sezonie na pomidory. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki* 1 puszka dowolnej ryby w oleju* 100 g żółtego sera* 2 ogórki konserwowe* 1 średnia cebula* 3 łyżki masła roślinnego lub margaryny do smarowania pieczywa
Mix smakuTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naleśniki, omlety, placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła). Przepisy przedstawione przez Patrycję są proste, a zarazem pomysłowe.Mnie bardzo przypadły do gustu(...)Tytuł: "Trufla, same dobre rzeczy" Autor: Patrycja Dolecka Wydawnictwo: Buchmann Ilość stron: 320 Cena: 69,99 Oprawa: twarda Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjestopni C. Wyjmij formę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą lub innym strączkiem, które akurat masz. Dzięki temu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika, usuń papier z suchą fasolą (po wystudzeniu chowam ją z powrotem do słoika) i odstaw(...)miękkie i upieczone. Gotową tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno. Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i OliwaWyczekana wiosna dała mi w końcu trochę energii, a skoro już ją mam to odwiedziłam ostatnio restaurację Polot . Stara myjnia samochodowa przerobiona na restaurację - duże WOW
Niezły Młynektłusty czwartek: pyszne fritule, pięknie wyglądające róże i tradycyjne oponki serowe. Słodkości, które dzisiaj Wam proponuję to pomysły Pauliny, która od ponad roku prowadzi bloga luckyinlife, gdzie z chęcią śledzę jej nowe przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, bułeczki i wiele więcej. Ostrzegam, jeśli raz wejdziecie na jej stronę – za szybko jej nie opuścicie! Fritule Czym są fritule(...)Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Rozpuść masło. Połącz mąkę z cukrem, solą, żółtkami oraz skórką cytrynową, alkoholem i roztopionym masłem. Dodaj rozczyn oraz mleko. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i miękki e, dość luźne. Przełóż ciasto do głębokiej miski i odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w garnku. Sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając
Rozdomowionapyszna. Pierwsze przepisy z tej książki wyglądają jakbym czytała książkę “1000 potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła(...)się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek z kurczakiem, który ma 4 strony. Raczej się
Ugotowane pozamiataneziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można(...)pianą z piwa. Możemy nawet zamówić samą pianę (mlíko). Jeśli nie chcemy wcale piany to zamawiamy čochtan a gdzieś pośrodku są hladinka i šnyt. Ilość wypitego piwa można śledzić na specjalnych piwnych kartkach, gdzie kelner odhacza nam kolejne pozycje kreskami. Gdzie zjeść te wszystkie pyszności w Pradze? Stare miasto Pragi jest zniszczone przez masową turystykę, a nawet wcześniej kelnerzy
Ugotowane pozamiatanejuż. Proste, prawda? Weekendowe ciacho! SKŁADNIKI: -kasza jaglana ½ szklanki (100g), -wrząca woda 1,5 szklanki, -mleko roślinne ½ szklanki, -kakao 20g, -banan 1 sztuka, -olej kokosowy 5g, -ksylitol ¼ szklanki (można śledzić czymś innym). WYKONANIE : Kaszę płuczemy wrzącą wodą, następnie zalewamy 1,5 szklanki(również wrzątku i gotujemy do wchłonięcia. Dodajemy resztę składników I dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do blachy i pieczemy(...)prawda? 05.04.2016 — 57,8 kg Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia. 03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł. 20.03.2016 — 56,5 kg 18.03.2016 — 56,5 kg ZACZYNAŁAM OD TEGO , zdjęcie macie poniżej. Cel - utrzymać. No to co jedziemy dalej
fitolarun.blogspot.comUwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny. SKŁADNIKI: Makaron - 400 g semoliny - 4 jajka(...)godziny, aby odpoczęło i uwolnił się gluten - gdy mamy maszynkę odkrawamy kawałki i rozwałkujemy w maszynce zaczynając od zera ja tym razem skończyłam na 4 - kolejno przewałkujemy podsypując sobie ciasto mąką, aby się nie posklejało przy końcowej fazie - wałkujemy na początek 3-4 razy na pozycji 0 oraz 1 potem już doprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno
Basia w kuchniCzy może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w
SMYKWKUCHNICzas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 4h 00 min Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone By Piotr 2 lipca 2018 Lody
Pogotujmy.plelementów fascynujących mnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy – małe placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza(...)ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, żółtka, masło, sól, pozostałe mleko i czarnuszkę. Dodajemy zaczyn. Dokładnie mieszamy. Ma być gęste ciasto. Jak będzie rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy
ladykitchen