przygotowane dania będą bezglutenowe. Warsztaty „Kasza i spółka” odbędą się w dwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę(...)odleciał... Mam jednak nadzieję, że Wy czekaliście do końca na wyniki konkursu z książką "Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy" wydawnictwa Jedność (klik) - co nowego w ofercie wydawnictwa można śledzić na profilu FB (klik) Nie było łatwo. Dostałam od Was w prezencie tyle zwierzeń i marzeń ubranych w tak piękne słowa. Musiałam temu jakoś zaradzić i udało się! Dzięki
KUCHARNIAGrecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz(...)zupę lub grillowano. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu , szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką
Chilli Czosnek i Oliwalaski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć ZIELE ANGIELSKIE(...)korzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych Wszystkie przyprawy do tego wpisu udostępniła firma
Magiczne Życie Martycieszyć się ekologicznymi truskawkami. Warto zebrać je samemu z krzaka, taki kontakt z naturą jest najlepszy. A po zbiorach polecam domowe lody truskawkowe lub przepyszne ciasto truskawkowe (link). Liczne właściwości zdrowotne Truskawka posiada liczne właściwości zdrowotne. Wspaniale nawadnia, kalorie tego owocu można policzyć na palcach jednej ręki (32kcal). Chyba, że zeżre się(...)obrotach. Tak przygotowane lody przełóż do plastikowego naczynia szczelnie zamknij i wstaw do zamrażarki. Po ok 6 godzinach są gotowe Smacznego! Chcesz śledzić na bierząco nasze przepisy? Zapraszam na mój Facebook oraz Inastgram Artykuł Domowe lody truskawkowe. Przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plmoja próba odpowiedzenia na nie. Przebiegając błyskawicznie w myślach po swoich szczęśliwych dniach, nie wiedziałam, który z nich wybrać jako ten naj… Młody człowiek patrzył na mnie i śledził błękitnymi oczami zastanowienie na mojej twarzy. Wybierałam w myślach pomiędzy cudownymi wspomnieniami z okresu, kiedy byłam młodą dziewczyną, kiedy w sercu po raz pierwszy zagrała mi miłość, kiedy spełniały się(...)szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło
Raj dla PodniebieniaChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np: Placuszki dyniowe , Omlet owsiany , Ekologiczne placuszki z płatków Symbio . Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym(...)miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Zawsze głodna!roku postanowiłam zamiast tradycyjnego sernika z brzoskwiniami, upiec sernik kawowy i jak się okazało był to wielki błąd, bo Cynamon uwielbia kawę. Choć zatem miał do wyboru śledzie, pasztet i galaretkę, wybrał sernik :] Tym samym, choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie(...)kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Ciepłą jeszcze masę przelać do mieszanki suchych składników, dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść
Przepysznik - BLW i nie tylkotuż obok psuły wszystko.Warszawski jarmark składa się z kilkudziesięciu ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam(...)wykonalne. A tymczasem Starówka stoi pusta i nic się na niej nie organizuje... Kochani, a jak jest z jarmarkami świątecznymi w Waszych miastach?***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaciasto wyłożyć na podsypaną mąką blat. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta wyrabiać ponownie, rozwałkowywać i wykrawać do momentu, aż zużyje się całe ciasto. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W głębokiej patelni lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć(...)niej bardzo wiele po przeczytaniu oficjalnego opisu, który - okazuje się - niestety psuje przyjemność czytania, gdy pojawia się wątek listów pewnej Francuzki do stryja jej męża. Przez to czytelnik nie śledzi powodów zachowania Roberta równolegle z Marlowem, lecz wciąż zadaje sobie pytanie "jak długo jeszcze?". Bo też książka jest przesycona opisami różnych dzieł malarskich i to w sposób, który docenić
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu, 6 jajek, czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru), 1 miarka kazeiny, 1 miarka odtłuszczonego mleka
ClauditteMissCookingDzisiaj po przerwie świąteczno-noworocznej powracam do Was z chlebkiem. Chlebem pszennym, ale nie byle jakim. Kto śledzi blog ten wie, że uwielbiamy dodatki do chleba domowego czy to w postaci różnego rodzaju nasionek czy też przypraw jak zioła prowansalskie, kminek czy tez oliwki lub suszone pomidory. Zwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek(...)upiec chleb w garnku i bez niego i pokazać na fotkach różnice. I kluczowa rzecz. Nie musicie bać się pieczenia chleba w garnku, bez natłuszczania go. Jeśli włożymy wyrośnięte ciasto do odpowiednio nagrzanego naczynia, bez problemu chleb nam z garnka wyjdzie. Do pieczenia najlepiej użyć mąki chlebowej. Ja jej nie miałam i użyłam 650. Ten nieco dziwny kolor miąższ zawdzięcza
Mieszam w Garnkubazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić(...)się okazuje? Ano ostatnia książka powinna być drugą, jeśli wziąć pod uwagę chronologię. Przez pół tysiąca stron (czytałam wersję elektroniczną, w wersji papierowej jest ich pewnie więcej) śledzi się losy głównego bohatera, jakim jest Taita, były niewolnik, eunuch, zaufany faraona Tamose i wychowawca jego sióstr Tehuti i Bekathy. Początkowo podróżujemy Nilem, by przekonać się, jak przebiegnie intryga uknuta przez
Weekendy w domu i ogrodziewięc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze). Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste(...)stopni na około 30-40 minut (zależnie od mocy urządzenia). Po wyjęciu posypujemy malinami - pycha! Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Tytuł książki - "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" Autor - Sylwia Majcher Twarda oprawa, Ilość stron 192 Cena - 49,90 zł Wydawnictwo Buchmann Wpis
Moje Kuchenne Rewelacje