Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, płatkami owsianymi i powidłami śliwkowymi. Bardzo proste w wykonaniu, mokre składniki łączymy z suchymi. Wykładamy łyżeczką i gotowe. Najwięcej czasu zajmie nam chyba siekanie czekolady i orzechów włoskich ;) Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki polecam dać więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych
Moja Galeria Smakupęczka koperku 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Koperek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą. Wszystko polewamy oliwą, skrapiamy cytryną i doprawiamy cukrem. Całość dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasiśląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy. Kurki myjemy w chłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli
Smak mojego domuwędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno i mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę
Lili w kuchniłyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy. Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia
Made By Mom And Sonłyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały na karmel. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki do pieczenia smarujemy masłem
Moniki Smakołykimiski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy farsz. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy dokładnie na sicie. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kabanosy i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki sosu pomidorowego. W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy
Atlas Smakówcukru 150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik spożyczy (my używamy Wiltona) Przygotowanie: Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy
Lili w kuchnikremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem: 2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy
Lili w kuchniserka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem: 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy
Lili w kuchnizwróciła uwagi i kupiła słodzone, przez co ptasie mleczko było mega słodkie) 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka agrestowa 3 opakowania żelek Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce
Lili w kuchnipuszki tuńczyka w oleju, czarne oliwki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, puszka kukurydzy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czosnek drobno siekamy, pora koimy drobno i podsmażamy. Następnie dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę smażymy. Do tuńczyka dodajemy całe czarne oliwki, natkę pietruszki i odcedzoną kukurydzę. Przygotowany sos przekładamy do makaronu, dodajemy koncentrat
paapilotkaamajonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinkach. Gdy wystygną obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę. Ogórka kroimy w kosteczkę, a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy majonez wymieszany z jogurtem (można użyć samego majonezu lub jogurtu) . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Sałatka gotowa. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasigrilowaną cukinią. *Na makaron wykładamy kawałki łososie, obok połówki pomidorków koktajlowych. * Jogurt grecki łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy sól i pieprz.Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do dipu. Gotowym polewamy potrawę. *Dekorujemy wstążkami cukinii poskładanej w ruloniki. *Na koniec posypujemy starkowaną skórką cytrynową. Link do głosowania: KLIK
Z Majeczką w kuchniszklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Jarmuż płuczę, wrzucam do cebuli i chwilę podduszam razem. Wrzucam w kostkę pokrojone gruszki, wcześniej obrane i pozbawione gniazda nasiennego. Wszystko zalewam bulionem i gotuję do miękkości
W kuchni Karmel-itki