zielonych 4 łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu
Miód i pieprzgotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti. 2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą - doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. 3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w mniejsze plastry. 4. Blendujemy pomidory i dodajemy od nich przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 5. Rozgrzewamy patelnię, dajemy
Bananowe Polekosteczkę cukinię myjemy, nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na cienkie słupki 0,5x0,5cm o długości około 3-4cm czosnek drobno siekamy makaron (używam surowy Nonna Mio z Lidl'a) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i niewielką ilością oliwy słonecznik prażymy na małej patelni aż się zarumieni na patelni rozgrzewamy
zobacz ich smakpietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia : pomidory i ogórki kroimy w grubą kostkę cebulę kroimy w drobną kostkę (zamiast dymki można użyć cebuli czosnkowej lub czerwonej) natkę pietruszki i szczypior siekamy całość wsypujemy do miski, nieco solimy (w zależności od tego jak słone są ogórki), posypujemy pieprzem i mieszamy odstawiamy do lodówki by się kilkanaście minut "przegryzła
zobacz ich smakmargaryny 5 żółtek 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek
Słodka Kraina Wypiekówpopołudnie. Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części
Słodka Kraina Wypiekówtego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie. Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki. Kruszonka: 200 g mąki 100 g cukru
Słodka Kraina Wypiekówcebula 1 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj sól, pieprz świeża bazylia Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry. Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki. W garnku rozgrzewamy dwie
Miód i pieprzkoniaku lub whisky 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut. Bakalie siekamy nożem na mniejsze części, zalewamy alkoholem (w ostateczności gorącą wodą) i odstawiamy na 20-30 minut. Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy ze skóry, wkładamy do miski i rozcieramy
Miód i pieprzkaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Korniszony i kapary drobniutko siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakoliwek 100 g prażonych ziaren słonecznika Pęczek bazylii Ząbek czosnku Sól, pieprz Sposób przygotowania Do blendera wsypujemy ziarna słonecznika i miksujemy je. Pęczek bazylii siekamy grubo i wkładamy do blendera. Dodajemy oliwki i ok 50 ml oliwy. Włączamy blender. Do sosu dokładamy sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, kolejne 70-100 ml oliwy i miksujemy aż do utworzenia się
Miód i pieprzgotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy. Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana
Miód i pieprzTwaróg domowy z rzodkiewką Składniki 250 g domowego twarogu Pęczek rzodkiewki ½ pęczka szczypioru 4-5 łyżek jogurtu naturalnego Pieprz, sól Sposób przygotowania Drobno siekamy rzodkiew i wrzucamy ją do miski następnie dodajemy twaróg, posiekany szczypior, jogurt naturalny, pieprz i sól, całość mieszamy widelcem na jednolitą masę, przekładamy do oddzielnej salaterki i podajemy jako dodatek do pieczywa
Miód i pieprzoraz curry, a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku, zdejmujemy skórę z pomidora (wcześniej go parząc) i kroimy go w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią plastry pora i czosnek, smażymy przez
Miód i pieprz